Social Icons

luni, 11 mai 2015

Topul universităților de stat după buget și numărul de studenți

Topul universităților de stat după buget și numărul de studenți
   Din cei peste patru sute de mii de studenți, cât este numărul total al studenților în anul 2014 - 2015, circa 84% reprezintă procentul celor înscriși în învățământul public. Procentul este în creștere față de anii anteriori, semnalând o reală problemă pentru instituțiile private de învățământ superior.

   Din cele 56 instituții de învățământ superior ce aparțin de sistemul public, primele 14 după numărul studenților totalizează circa 289 de mii din numărul total al studenților. Aceasta cifră reprezintă circa 85% din totalul studenților înscriși în învățământul public.
   În topul universităților după numărul de studenți înscriși, pe primul loc se situează Universitatea Babeș-Bolyai (41.136 studenți), aceasta depășind Universitatea București cu aproape 3 mii de studenți (vezi tabelul din imagine). Datele sunt preluate din rapoartele date publicității de universități pe anul 2014, iar, în unele cazuri, unde nu erau încă disponibile, datele sunt pentru anul 2013. Pe locul doi în top e Universitatea București (38.142 de studenți), iar podiumul e completat de Universitatea Politehnică București (25.000 de studenți - cifra din raportul pe 2014 fiind aproximativă - „peste 25.000 de studenți”). Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași este pe locul patru, urmată de Academia de Studii Economice (ASE). În cazul ASE, cifrele sunt pentru anul 2013-2014, raportul pentru 2014 nefiind publicat încă. Numărul studenților înscriși la ASE în anul 2014 e, probabil, mai mic, urmând trendul de scădere din ultimii ani. Surprinde numărul mic de studenți din Timișoara. Studenții principalelor două universități depășesc cu puțin numărul Universității A. I. Cuza din Iași.
   Topul universităților de stat după veniturile pe anul 2014 (cu unele excepții notate în tabel, ale căror date disponibile sunt pentru 2013) este condus de Universitatea Politehnică București, cu venituri totale de 500,6 milioane lei (vezi tabelul din imagine). Pe locul doi se află Babeș-Bolyai, cu venituri totale de 339,2 milioane de lei. Cu venituri totale de 337,3 milioane de lei, Universitatea București ocupă locul trei în top. Între locul trei și locul patru există o diferență de peste 100 de milioane de lei, veniturile Universității A.I. Cuza din Iași totalizând 232,4 mil. lei. Pe ultimul loc în topul universităților luate în calcul se află Universitatea Ovidius din Constanța, cu 92,6 mil. lei. Topul celor mai „risipitoare” universități e condus de Politehnica din București (378,6 mil. lei), urmată de Universitatea din București (337,9 mil. lei) și Universitatea Babeș-Bolyai (334,2 mil. lei). În coada clasamentului (vezi tabelul din imagine) se află tot Universitatea Ovidius din Constanța cu 93,2 mil. lei, universitatea înregistrând un deficit de 600 mii lei.
   Topul universităților după numărul de studenți ne arată o tendință de concentrare a studenților către marile centre (București, Cluj-Napoca, și, parțial, Iași), în detrimentul celorlalte centre universitare.

  

Un comentariu:


  1. Fluxul abundenţei curge întotdeauna către minţile cele mai deschise, care se aşteaptă să primească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email mary.mery36@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere