Social Icons

joi, 14 mai 2015

Clasamentul pe județe al rezultatelor obținute la olimpiadele școlare naționale

Topul județelor după rezultatele obținute de elevi la olimpiadele școlare naționale
   Anul trecut, la faza națională a olimpiadelor școlare, s-au susținut examene la  44 de domenii. La final, 1848 de elevi au obținut premii și mențiuni. Rezultatele olimpiadelor din anul școlar 2014 - 2015 vor fi publicate, probabil, în a doua parte a anului.
Numărul premiilor întâi, doi și trei diferă, dar sunt apropiate. Acest lucru se întâmplă deoarece la unele discipline fie s-au acordat mai multe premii întâi, fie au existat mai mulți premiați ai locului doi sau trei. După centralizarea rezultatelor existente pe site-ul Ministerului Educației, a reieșit un număr total de premii întâi acordate de 338341 de premii doi acordate și 323 de premii trei. Numărul mențiunilor acordate a fost de 846 (vezi tabelul din imagine). În cadrul acestui clasament sunt incluși și elevii de gimnaziu. Numărul acestora este, totuși, mult mai redus decât al liceenilor (aproximativ 10% din total).
   Situația, după centralizarea rezultatelor, ne arată o concentrare în unele județe, județe ce nu se suprapun, decât parțial, peste harta promovabilității la bacalaureat. Așa se face că, peste 20% din cei premiați la olipiadele naționale sunt din București, oraș ce are o populație de aproximativ 10% din populația totală și o promovabilitate la sesiunea din iunie-iulie a bacalaureatului de 56,34%, procent sub media națională de 59,25%. Din primele zece județe după numărul de premii obținut (s-a ținut cont prioritar de numărul de premii I), patru județe (Constanța, Dolj, București, Timiș) au avut, anul trecut, procente de promovabilitate la bacalaureat mai mici decât media națională (vezi tabelul din imagine). La polul opus, în cazul ultimelor zece județe clasate după numărul de premii obținute la olimpiade, doar Sibiul și Satu Mare au obținut medii de promovabilitate la bacalaureatul de anul trecut peste media națională. Campionul promovabilității la sesiunea de bacalaureat de anul trecut, județul Brăila (77,85%), este pe locul 21 în privința premiilor obținute la olimpiadele naționale. Se observă o mai bună suprapunere peste harta promovabilității în cazul ultimelor clasate după numărul de olimpici.
   La numărul de premii obținute, Bucureștiul se detașează clar, cu 89 de premii I, 67 de premii II, 60 de premii III și 164 de mențiuni. Cea mai clară dominare este la disciplina matematică (vezi tabelul din imagine). Pe locul doi, după numărul de premii I obținute, este județul Iași. În cazul celorlalte județe nu există o dominare netă a unui domeniu precum cea din cazul Bucureștiului la olimpiada de matematică. Pe locul III se află județul Cluj, județ ce a obținut mai multe premii II decât Iașiul, dar cum primul criteriu de ordonare este numărul de premii I, după ordonare obține locul III. Oricum, cele două județe sunt apropiate. Mai interesant e că la fel de apropiate au fost și la media de promovabilitate la bacalaureat de anul trecu, ocupând locurile doi și trei (73,95% în Cluj și 73,78% în Iași). Surprinde o bună clasare a județului Suceava, pe locul patru. De fapt, șase din cele opt județe ale Moldovei se află în prima parte a clasamentului (vezi tabelul din imagine). La coada clasamentului, surpriza neplăcută o reprezintă Sibiul. Fosta capitală culturală stă pe un loc neonorant pentru un asemenea statut (locul 35).
   Topul reprezintă o imagine a rezultatelor obțitnute într-un an și nu o radiografie a performanțelor sistemului de învățământ în teritoriu. Pentru aceasta, trebuie o analiză a mai multor ani și a mai multor indicatori. Din această cauză, clasamentul trebuie privit ca o imagine la un moment dat și nu o realitate ce se întinde pe o perioadă mai mare de timp într-un anumit județ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu