Social Icons

joi, 7 martie 2024

Cât ar echivala astăzi tributul plătit Înaltei Porți de Țările Române în Evul Mediu

Cât ar echivala astăzi tributul plătit imperiului Otoman de Țările Române   Obligațiile Țărilor Române către Înalta Poartă sunt o adiere de primăvară față de ceea ca am plătit pentru contractul cu Bechtel, pentru a ne pune bine cu Înalta Poartă de astăzi,  America.
   Din lucrarea „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500 - 2010)”, a domnului Murgescu Bogan, aflăm dimensiunile tributului (haraciul) plătit de Țările Române Înaltei Porți. Anterior de anul 1500, tributul plătit era mult mai redus, conform altor surse (vezi tabelele din imagine).

   Cel mai mare tribut era plătit de Valahia (Țara Românească). Maximul de plată e atins între anii 1574 și 1583 și în anul 1703. Suma plătită în ducați (denumiți generic galbeni) era de 104 mii (vezi tabelul din imagine). 

   Un galben (ducat venețian, florin unguresc sau galben turcesc) avea o greutate apropiată de 3,5 grame de aur. Ținând cont că în Evul Mediu valoarea monedelor era echivalentul valoric al greutății metatului din care era facută moneda (aur sau argint), ne rezultă că tributul anual al Valahiei se ridica la valoarea de 364 de kg de aur în anii de vârf

   Cu cât ar echivala astăzi tributul maxim plătit de Valahia în 1703?

   Aurul din prezent e mai scump în valori comparabile față de cel de la 1700 . După anul 1550, Europa a fost inundată de aurul provenit din colonii (în special, cel provenit din Imperiul Incaș, adus în Europa de spanioli vezi aici harta).

     În dolari comparabili, în jurul anului 1700, valoarea unciei de aur era în jur de 500 de dolari. Astăzi, valoarea unciei e de 2.154 dolari, adică de peste 4,3 ori mai mare decât atunci

   Deci, cele 364 de kg de aur, cât plătea tribut (haraci) Brâncoveanu, ar echivala în prezent cu 86,65 kg de aur (2.786 uncii de aur). 
   În dolarii de astăzisuma ar fi echivalentă cu aproximativ 6 milioane de dolari (2.786 uncii * 2.154$). 

   Suma e ridicolă în comparația cu țeapa dată de Bechtel, care depășește un miliard de dolari. Ne-ar fi trebuit vreo două secole de tribut plătit la valoarea sa maximă de Țara Românească în Evul Mediu, ca să putem egala tributul din prezent, plătit către țeparii de la Bechtel.


Cu cât ar echivala astăzi tributul maxim plătit de Moldova în 1583?

  În Moldova, tributul către Imperiul Otoman a atins maximul în anul 1583, fiind de 66 de mii de galbeni, deci, 231 de kg de aur din acele timpuri (vezi tabelul din imagine). 

   Prețul aurului de atunci, în valori comparabile, era apropiat de valoarea de 550 de dolari din prezent pe uncie. Deci, un kilogram de aur din prezent ar fi echivalent cu 3,9 kilograme de atunci.

   Tributul total anual plătit de Petru Șchiopul în 1583 (el era domnitor în acel an) era echivalent cu 59,23 kg (1.905 uncii de aur) din prezent. 

   La valoarea actuală a dolaruluiPetrică Șchiopul ar fi plătit 4,1 milioane de dolari. Șpăgile primite de unii politicieni, conform unor dosare trimise în instanțe, sunt mult peste această cifră.

Cu cât ar echivala astăzi tributul maxim plătit de Transilvania între 1658 și 1687?

   Transilvania a plătit o perioadă mai scurtă haraci (tribut) Înaltei Porți. Cel mai mare nivel al tributului a fost atins între 1658 și 1687, când, anual, suma plătită era de 40 de mii de galbeniechivalentul a 140 kg de aur de atunci (vezi tabelul din imagine). 

   Valoarea aurului în acest interval a oscilat de la 300 de dolari pe uncie la aproape 600 de dolari pe uncie. Așadar, ne rezultă o medie de 450 de dolari actuali pe uncie, asta însemnând o valoare de 4,79 ori mai mică decât cea din prezent

   Astăzi, cele 140 de kg de aur ar fi echivalente cu 29,22 de kg (940 uncii de aur). Cele 940 uncii de aur înseamnă astăzi, în dolari, circa 2,02 milioane de dolari. Și în acest caz, vorbim de o sumă ridicol de mică, ceea ce ne arătă că tributul în Evul Mediu, chiar în perioadele în care plățile atingeau nivelul maxim, nu constituiau o premisă reală de răzvrătire.

   Tragem linie, adunăm haraciul maxim anual plătit de Țările Române către Înalta Poartă și ne rezultă cifra echivalentă cu 12,12 milioane de dolari actuali. Deci, putem vorbi de un mizilic față de șpăgile vehiculate într-un dosar modest de corupție. 


    Dacă ne raportăm la economia de atunci, în cazul Moldovei, ținând cont că PIB-ul estimat pentru timpul lui Ștefan cel Mare era echivalent cu 200 milioane dolari la valoarea anului 1990 (vezi aici cum arăta economia Moldovei pe timpul lui Ștefan), deci peste 470 milioane de dolari în prezent, iar un secol mai târziu, pe timpul lui Petru Șchiopul, valoarea depășise echivalentul a aproape 600 milioane de dolari din prezent, atunci cei 4,1 milioane de dolari tribut plătit Înaltei Porți ar fi însemnat mai puțin de 1% din PIB-ul Moldovei din timpul lui Petru Șchiopul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu