Social Icons

vineri, 19 aprilie 2024

Timișoara a fost bătută de Iași la numărul de turiști în 2023

Iașul a avut mai mulți turiști decât Timișoara în 2023
   Da, ați citit bine, Iașul a bătut Timișoara la numărul de turiști în anul în care orașul de pe Bega a fost Capitală Europeană a Culturii. Datele publicate de INS ne arată că numărul de sosiri de turiști în județul Timiș pe parcursul anului trecut a fost de 344,7 mii, la o distanță sesizabilă de județul Iași, care a înregistrat un număr de 402,8 mii de sosiri de turiști în structurile de cazare (vezi tabelul din imagine).

   Ca să fiu mai exact, am accesat datele diseminate la nivel de localități din  baza de date online a INS și am aflat că din cele 344,7 mii de sosiri ale turiștilor din județul Timiș, în Timișoara s-au cazat un număr de 283,3 mii de turiști pe parcursul anului când orașul a avut titulatura de Capitală Europeană a Culturii. În Iași, oraș desemnat adesea drept Capitală a Culturii Românești, pe parcursul anului trecut s-au înregistrat 374,9 mii de sosiri de turiști din totalul de 402,8 mii de la nivelul întregului județ. Avem un ecart de aproape 92 de mii de turiști între cele două capitale culturale, cu mențiunea că ieșenii n-au primit în ultimii ani nicio lețcaie de la guvern pentru a reabilita clădirile vechi din oraș sau pentru evenimente culturale, în vreme ce primăria lui Fritz a luat cam tot tainul de la Ministerul Culturii. 

   În urmă cu opt ani, când Timișoara a fost desemnată capitală a culturii, Iașul a ieșit pierzător în această competiție. E drept că dosarul Iașului semăna cu o temă copiată pe fugă în pauză de un elev de clasa a cincea. Presa aloca titluri largi desemnării, preconizând o creștere spectaculoasă a afluxului de turiști în orașul de pe Bega. Aiurea, azi vedem că Bahluiul, chiar dacă nu e navigabil, a atras cu aproape o treime mai mulți turiști decât Bega.  

   Dacă ne uităm la numărul de înnoptări (vezi tabelul din imagine), vedem că județul Timiș a avut cu aproape 57 de mii mai multe înnoptări decât județul Iași (719,1 mii față de 662,5 mii). Am fi tentați să credem că măcar aici Timișoara conduce, dar nu, pentru că întrând în baza de date online a INS, datele ne arată că pe parcursul anului trecut Timișoara a înregistrat 554,1 mii înnoptări de turiști în structurile de cazare, iar orașul Iași a înregistrat 616,4 mii de înnoptări. Bătaie pe toată linia în materie de atractivitate turistică a mâncat Capitala lui Fritz de la Capitala lui Chirică.

  La nivelul celorlalte județe, conform datelor INS, cele mai multe sosiri de turiști s-au înregistrat în anul 2023 în București (1,83 milioane), Constanța (1,57 milioane) și Brașov (1,51 milioane - vezi tabelul din imagine). În privința înnoptărilor, județul Constanța conduce clasamentul (5,2 milioane), urmat București (3,62 milioane) și Brașov (2,85 milioane).

   

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu