Social Icons

miercuri, 10 februarie 2016

Topul județelor după numărul de Dacii înmatriculate

Topul județelor după numărul de rable Dacia
  Teleorman, Giurgiu și Călărași sunt fruntașe în topul județelor după procentul deținut de autoturisme Dacia în parcul județean, conform ultimelor statistici ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a vehiculelor.
La nivel național, parcul de autoturisme marca Dacia reprezintă peste un sfert din totalul autoturismelor (1,35 milioane dintr-un total de 5,15 milioane - vezi tabelul din imagine). Peste jumătate din autoturismele Dacia înmatriculate la sfârșitul anului trecut (55%) aveau o vechime mai mare de 12 ani. În afara celor 1,35 milioane de Dacii, la sfârșitul anului trecut, în România, mai erau înmatriculate peste 30,5 mii autoturisme marca Oltcit și 24,78 mii de autoturisme marca ARO.

   Cum arată topul după numărul total de autoturisme Dacia?

   Dacă în privința topului după procentele de autoturisme Dacia în totalul parcului județean de autoturisme, conduc județele Teleorman, Giurgiu și Călărași, cu procente de peste 40%, în ceea ce privește numărul efectiv de Dacii, Bucureștiul e lider autoritar, cu aproape 258 mii de autoturisme înmatriculate. La mare distanță după capitală, în topul județelor după numărul total de autoturisme Dacia, urmează Argeșul (65,46 mii), Prahova (56,72 mii), Constanța (54,27 mii), Timiș (46,15 mii) și Cluj (42,81 mii). Aceste județe conduc și în topul numărului total de autoturisme înmatriculate (vezi tabelul din imagine).
   La polul opus, cu cele mai puține Dacii înmatriculate, sunt județele Tulcea, Botoșani, Covasna, Sălaj și Bistrița - Năsăud, cu un număr mai mic de 15 mii de autoturisme.
   Județele cu cele mai mici procente de autoturisme Dacia în parcurile județene sunt  Sălajul, Maramureșul și Bistrița - Năsăud, cu ponderi de sub 18%.

    Cine conduce în topul rablelor marca Dacia?

   Acum câteva săptămâni, în articolul „Topul județelor cu cele mai multe rable”, scriam că procentul de autoturisme mai vechi de 12 ani era de 49,7%. În cazul autoturismelor Dacia, la sfârșitul anului trecut, procentul celor mai vechi de 12 ani era de 55% (738,4 mii dintr-un total de 1,35 milioane - vezi tabelul din imagine). Rablele Dacia reprezintă 28,8% din totalul rablelor din România. Mehedințiul, Buzăul, Doljul, Constanța, Sălajul și Oltul sunt județele în care procentul de rable Dacia în totalul autoturismelor ce aparțin acestei mărci depășește 65%. Cele mai mici procente de rable din totalul Daciilor înmaticulate sunt în Brașov, Maramureș, Argeș, Sibiu, Bucureși și Ilfov (sub 50% - vezi tabelul din imagine).
   În valori absolute, cele mai multe rable Dacia sunt în București (109,7 mii), Constanța (36,1 mii) și Prahova (34,1 mii). Cele mai puține rable Dacia (sub 8 mii) sunt în Covasna, Ilfov, Sălaj și Bistrița - Năsăud.

   În România, peste un sfert din autoturisme aparțin mărcii Dacia, iar din acestea, 55% sunt mai vechi de 12 ani. Apetența pentru unica marcă autohtonă rămasă nemâncată de rechinii tranziției descrește din sud-estul țării către nord (vezi harta din imagine).  
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu