Social Icons

joi, 11 februarie 2016

Ciorditorii

La DNA e mobile
   Când susții că reprezinți o etnie a cărei populație se zbate într-o sărăcie cruntă, fără a purta coroană și sceptru de rege, de împărat, de împărat internațional, de președinte internațional, și de mai știu eu ce titlu inventat, lumea se așteaptă să vadă de la tine o preocupare continuă pentru găsirea de soluții spre a-ți scoate semenii din mocirla pauperității.
   De când activează pe scena politică, Mădălin Voicu execută o manea valsată între a fi rom, dinspre tată, și descendent din Cantacuzini, dinspre mamă, sau a fi dirijor, până când melomanii pregătesc roșii sau ouă să-l ia la țintă, sau a fi violonist, cu speranța în suflet că melomanii și-au uitat ouăle și roșiile acasă. Confratele său de ciordeală, Nicolae Păun, e un om simplu ce-a reușit prin forțe proprii, sau, cum ar zice americanii, un self-made man, să se ridice deasupra Ferentariului. Parcă mai ieri îl puteai vedea la OTV cum se certa cu Vanghelie, care-și adusese susținătorii cu pancarte, într-o dispută ce ținea de sector. Păun, în acea emisiune, se adresa fără perdea lui Marian - citez: „Hai, bă, Mariane, ai adus toate ciorile din sector să faci circ!”. Cam astea sunt personajele.
   Voicu și Păun au pus la cale o tărășenie tipică pentru fraudele cu fonduri europene. Au luat bani pentru a face ceva, adică pentru a instrui și ajuta niște confrați să se integreze pe piața muncii, iar, la final, proiectul prevedea o sumă de bani dată fiecărui absolvent al cursurilor de calificare. În realitate, au instruit cam o sută de persoane din cele 3.300 declarate și doar unora le-au între 300 și 600 lei în loc de 1.500 de lei, cât erau trecuți în proiect. Când ANAF-ul a trimis persoanelor ce-au primit bani în acte declarații de impunere, Păun și Voicu s-au apucat să facă presiuni la șeful ANAF. La finalul anului trecut, ANAF-ul a dat două circulare prin care îi iertau pe cursanții lui Păun de plata taxelor. Păun și Voicu s-au ales cu un purcoi de bani europeni, statul trebuie să restituie sumele pentru că e vorba de fraudă, ANAF-ul a renunțat la niște bani, iar unii cursanți au luat niște bani, dar și ăia cu emoții până când au fost iertați de impozit. Nu e nimic complicat, e doar un șmen al unui „descendent din Cantacuzini” și al unui self-made man de Ferentari.
   Ciordeala pusă la cale de cei doi e un fel de bandă de prins muște. Deja în ea s-au prins șeful și adjunctul ANAF. E sigur că vor mai urma și alții, pentru că e greu de crezut că șeful ANAF a plecat urechea la Voicu și Păun, așa direct, fără intermediari. Am scris în urmă cu o săptămână despre ANAF (vezi aici și aici). Această instituție e una din cele mai slabe din UE în materie de colectat venituri la buget. Vedem acuma și de ce. Oare câți Mădălini și Păuni au fost lăsați în pace de către ANAF în ultimii aproape patru ani? Cei doi ciorditori vor ajunge la groapa de gunoi a politicii. Acolo le este locul, doar că, în continuare, mulți confrați de-ai lor își vor câștiga traiul în gropile de gunoi din apropierea marilor orașe. Nu-i așa că alternativa unui lider cu sceptru și coroană pare mai autentică? Asta au simțit-o și romii, și poate, din acest motiv, Partida Romilor n-a candidat de vreo două decenii decât pe liste comune cu PSD-ul.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu