Social Icons

luni, 27 iunie 2016

Topul partenerilor comerciali ai României în 2015

Importurile și exporturile României pe țări partenere
   Marea Britanie, Franța, Suedia, Cipru, Croația, Estonia și Letonia sunt statele din UE în care am exportat anul trecut mai mult decât am importat (excedent comercial de 1,23 miliarde de euro, conform datelor INS).


   În comerțul cu celelalte 21 de state înregistrăm un deficit comercial de 9,58 miliarde de euro

   Per ansamblu, din comerțul intra-UE, România a înregistrat în 2015 un deficit comercial de 8,35 miliarde de euro (99,3% din deficitul comercial al României - vezi datele din imagine).

   Pentru noi, piața comună nu e o binecuvântare, de vreme ce reușim să înregistrăm o balanță comercială negativă în report cu majoritatea statelor din spațiul comunitar. Dacă Marea Britanie iese din spațiul comunitar, România pierde partenerul comercial de pe urma căruia a înregistrat cel mai mare excedent comercial anul trecut (815 milioane de euro - vezi tabelul din imagine).

   77,2% din importurile României de anul trecut (62,97 miliarde de euro) au provenit din statele UE. Exporturile României, de 54,6 miliarde de euro, au avut ca destinație țări din spațiul comunitar în proporție de 73,7%

   Suntem dependenți de piața comună, deși nu suntem competitivi. Suntem incapabili să ne dezvoltăm alte piețe de desfacere, în afara spațiului comunitar, iar lipsa de competivitate ne costă. Impactul balanței comerciale asupra PIB-ului a fost egal anul trecut cu deficitul înregistrat, adică cu -8,37 miliarde de euro.

   60 % din exporturile României din 2015, conform datelor INS, au fost reprezentate de mașini, aparate și echipamente electrice (27,8%), mijloace și materiale de transport (16,8%), metale comune și articole din acestea (8,6%) și textile și articole din textile (7,2%).

   Principalele grupe de mărfuri importate, totalizând 58% din importuri, au fost: mașini, aparate și echipamente electrice (28,4%), metale comune și article din acestea (10,7%), produse chimice (10,1%), mijloace și materiale de transport (9,1%).

   Care sunt principalele piețe de desfacere pentru produsele românești?

   Cu mărfuri în valoare de 10,8 miliarde de euro, Germania a fost prima destinație de export a produselor  românești în 2015 (vezi datele din imagine). Exporturile de mașini, aparate și echipamente electrice și de mijloace și materiale de transport reprezintă 66% din grupele de mărfuri exportate. 

   Italia (6,8 miliarde euro) și Franța (3,7 miliarde euro) sunt piețele de destinație situate pe locurile 2 și 3 în topul partenerilor comerciali (vezi tabelul din imagine). Locurile 4 și 5 sunt ocupate de Ungaria și Marea Britanie, cu mărfuri exportate în valoare de 2,9 miliarde de euro, respectiv 2,4 miliarde de euro.
    Primii 40 de parteneri de exporturi ai României dețin o cotă de 93% din exporturile din 2015 - vezi tabelul din imagine).

   De unde importăm cel mai mult?

   Germania este țara din care am importat cele mai multe mărfuri în 2015 (12,5 miliarde de euro). 61% din mărfurile importate din Germania sunt reprezentate de de mașini, aparate și echipamente electrice (36,3%), de mijloace și materiale de transport (14,8%) și metale comune și articole din acestea (9,8%).

   Italia (6,86 miliarde de euro), Ungaria (5 miliarde de euro), Franța (3,5 miliarde de euro) și Polonia (3 miliarde de euro) sunt următoarele state din care am importat cel mai mult în 2015 (vezi tabelul din imagine).

   Unde câștigăm și unde pierdem în comerțul exterior?

   Marea Britanie (815 milioane euro), Egipt (636 milioane euro), Norvegia (424 milioane euro), Algeria (410 milioane euro) și SUA (373 milioane euro) sunt statele cu care  am înregistrat cele mai mari excedente comerciale
   Dacă Marea Britanie iese din UE și relațiile comerciale au de suferit, deficitul comercial al României va crește cu mai mult de jumătate de miliard de euro. În ultimii trei ani, România a obținut un exedent comercial din relațiile cu Marea Britanie de 777 milioane de euro (anul 2013), 821 milioane de euro (anul 2014) și 815 milioane de euro (anul 2015).

   Cele mai mari deficite comerciale le-am înregistrat anul trecut cu: China (2,36 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde de euro), Germania (1,7 miliarde de euro), Polonia (1,59 miliarde de euro) și Olanda (1,14 miliarde de euro).
   
   Dintre vecini, avem o balanța comercială pozitivă doar cu Moldova (259 milioane euro) și Serbia (243 milioane euro - vezi tabelul din imagine). Cu Ungaria am înregistrat cel mai mare deficit comercial (2 miliarde de euro). Până și cu Ucraina, o țară aflată în mari dificultăți economice, nu reușim să avem excedent comercial. 

   Nu reușim să fim competitivi pe piețele externe, cu atât mai mult pe piața UE

   În afara UE am exportat mărfuri de 14,3 miliarde de euro și am înregistrat un deficit de 59 milioane euro
   În statele UE am exportat mărfuri de 40,3 miliarde de euro, iar deficitul comercial a fost de 8,3 miliarde de euro

   Deci, la exporturi de 2,8 ori mai mari, am înregistrat un deficit de 141 de ori mai mare.  E clar că trebuie să ne orientăm mai mult către piețele exterioare spațiului comunitar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu