Social Icons

duminică, 26 iunie 2016

Bici și zăhărel - noua abordare a Berlinului în relația cu Marea Britanie și cu restul UE

„Statele fondatoare” ale UE sunt o invenție a Berlinului
   Dna Merkel e un fel de mătușă împăciuitoare după ce, miniștrii de externe ai „statelor fondatoare” (grup ce nu există înscris nicăieri în tratatele UE) au somat Marea Britanie să-și ia mai repede catrafusele și să spele putina. 

   
   Apropo, ce-i cu prosteala asta cu „statele fondatoare”? Până ieri n-a existat niciodată acest grup, fie el și informal. S-a născut peste noapte din dorința de raportare la principiile ce-au fondat UE. Pe bune? De unde să înțelegem că celelalte state nefondatoare nu prea le au cu principiile ce-au stat la baza formării UE.

   Merkel face ce știe ea mai bine, adică un talmeș-balmeș al cărui rezultat produce doar iritare. Dacă ea se dorește a fi zăhărelul, iar Juncker, Schulz și restul să se transforme în bici în relația UE - Marea Britanie, ar trebui cineva să-i spună că, mai ales în cazul lui Juncker, din rahat nu poți face bici. Apropo din nou, Juncker când își prezintă demisia? Dacă nici ieșirea Marii Britanii din UE nu e un eșec major, atunci avem o problemă serioasă cu percepția asupra eșecului.

   Se pare că „statele fondatoare” au hotărât deja linia de abordare a relației cu Marea Britanie. Urmează ca și celelalte 21 de state să afle care e aceasta. Cică așa e noua ordine în UE. 
   Se adună cinci fanarioți fondatori la Înalta Poartă, sultana se uită pe geam la ei, să vadă dacă sunt curați, spălați și cu unghiile tăiate, și apoi își trimite sluga să le spună ce „au” hotărât deja. La final, în fața porții ies șase fanarioți fondatori și transmit celor 21 de oițe gata de tuns cum și ce vor hotărî la viitoarele întruniri.

   Eu, dacă aș fi în locul scoțienilor și nord-irlandezilor, m-aș gândi de două ori dacă vreau să fiu oița 28 sau oița 29, ce află cum și ce va hotărâ pe viitor din gura fanarioților fondatori. Cred că Braveheart (William Wallace) s-ar răsuci în mormântul de care n-a avut parte, dacă ar vedea la ce aspiră compatrioții săi. Pe de altă parte, s-a răsucit în mormântul de care n-a avut parte și la referendumul de independență eșuat al Scoției, așa că acum ar reveni la poziția inițială. Deci, decât să se răsucească în mormânt la fiecare prostie a zgârciților săi urmași, cred că va asista impasibil la Noua Ordine din UE - în care un baci împarte ordine la șase ciobani fondatori și o turmă de miorițe behăie voios, stau liniștite la muls și tuns și sunt recunoscătoare că nu sunt date afară din stână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu