Social Icons

vineri, 17 iunie 2016

Cu cât au contribuit la PIB și la buget regiunile și cât au primit înapoi anul trecut

Topul regiunilor după contribuțiile la formarea PIB-ului, la buget și după veniturile administrațiilor locale
   România a avut un PIB de 712,8 miliarde de lei anul trecut, conform ultimelor date furnizate de INS. Tot anul trecut, bugetul general centralizat  a avut venituri de 233,8 miliarde de lei (32,8% din PIB). 

   ANAF-ul a colectat anul trecut circa 196,8 miliarde de lei din aceste venituri. Restul veniturilor au venit de la UE, din participațiile statului la profit în diverse companii, din redevențe, etc. 

    Din veniturile colectate de ANAF anul trecut, 93 de miliarde de lei au fost colectate de Direcția Marilor Contribuabili ce a administrat direct cele mai mari companii din economie, în număr de 2.392. Restul veniturilor au venit de la cele 8 Direcții Generale Regionale ale Finanțelor Publice (DGRFP), ce se suprapun pe cele 8 regiuni de dezvoltare. 
    Deci, la nivel regional s-au colectat circa 106 miliarde de lei (inclusiv sumele colectate de vămi, ce se împart între cele 2 mari componente). Dacă scădem vama, sumele colectate de Direcțiile Generale Regionale sunt cu aproape 10 miliarde de lei mai mult decât cele colectate de Direcția Marilor Contribuabili (circa 103 miliarde lei față de 93 miliarde lei).

   În 2015, la nivelul administrațiilor locale, veniturile totale s-au ridicat la valoarea de 61,44 miliarde de lei (vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că aproape 60% din ce s-a colectat la nivel regional s-a întors sub formă de venituri la bugetele locale (primării de municipii reședință de județ, de municipii, de orașe și de comune) și consilii județene.

   Ce regiuni au cel mai mare aport la formarea PIB-ului național?

   București-Ilfov a fost regiunea cu cel mai mare aport la PIB-ul național în 2015, de 27% (192 mld. lei din 712 mld. lei). A doua regiune ca aport la PIB e Sud-Muntenia (11,8% - vezi tabelul din imagine). Podiumul e completat de regiunea Nord-Vest, cu un aport de 11,4% (81 de mld. lei din 712 mld. lei). Cele mai mici aporturi la formarea PIB-ului național le-au avut regiunile Vest (9,6%) și Sud-Vest Oltenia (7,5%). Cele două regiuni au avut și cea mai mică populație rezidentă în 2015 (vezi tabelul din imagine).

   Ce regiuni contribuie cel mai mult la buget?

   Din cele 8 Direcții Generale Regionale ale Finanțelor Publice, ce-au colectat împreună circa 52% din veniturile ANAF, excluzând vămile, și 54%, dacă includem vămile (sumele din tabel includ veniturile colectate de vămi), București - Ilfov are cel mai mare aport. 38,9 miliarde de lei (36,5% din veniturile DGRFP)  este aportul regiunii. 

   Dacă n-ar fi existat Marii Contribuabili, care sunt administrați separat de ANAF, iar aproape 45% din numărul acestora sunt localizați în capitală și Ilfov, atunci, procentul regiunii București-Ilfov ar fi trecut de 55% din veniturile colectate de Fisc. Existența acestei direcții atenuează cât de cât discrepanța între capitală și restul regiunilor.

   După București-Ilfov, cel mai mare aport la buget în 2015 l-a avut regiunea Sud-Est, prin direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați. 12,1% din veniturile colectate de ANAF prin DGRFP-uri provine din această regiune. 

   Regiunea Nord-Vest, prin DGRFP Cluj-Napoca, e pe locul 3 la colectare, cu 10,7% din totalul colectat la nivel regional (vezi tabelul din imagine).
   Regiunea de Vest (7,7%) și reginea Sud-Vest Oltenia (5,4%) sunt regiunile cu cele mai mici aporturi la sumele colectate de ANAF pri DGRFP-uri.

   Ce regiuni au primit cei mai mulți bani la bugetele locale?

   Tot regiunea capitalei e prima în ceea ce privește veniturile la bugetele administrațiilor locale în 2015. 9,6 miliarde de lei (15,6% din totalul veniturilor la administrațiile locale - vezi tabelul din imagine) au mers către primăriile din București și Ilfov și către Consiliul Județean Ilfov. Regiunile din Nord-Est (14,2%) și Nord-Vest (13,7%) sunt regiunile aflate pe locurile 2 și 3 după veniturile la bugetele administrațiilor locale (vezi aici cum s-au împărțit banii anul trecut pe județe, consilii județene și primării de reședință).

   Regiunile Sud-Vest Oltenia și Vest  sunt pe ultimile două locuri, cu venituri la bugetele locale de 9,9%, respectiv 9,6% din totalul veniturilor administrațiilor locale de la nivel național (vezi tabelul din imagine).

   București-Ilfovul e cea mai văduvită regiune. Deși produce 27% din PIB-ul național, contribuie la buget cu 36,5% din veniturile colectate prin DGRFP-uri, primește înapoi, sub formă de venituri, doar 15,6% din veniturile administrațiilor locale. Contribuția la buget ar fi mult mai mare dacă Marii Contribuabili (primele 2.392 cele mai mari companii din economia națională) n-ar exista, dacă ținem cont că marile companii își au sediul aici. 

   Și regiunea de Sud-Est e pe minus, aportul de 11,2% din PIB, de 12,1% la veniturile colectate de DGRFP-uri e ajustat de alocarea de procentul primit din veniturile administrațiilor locale (11,8% din totalul veniturilor de la nivel național). 

   Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt singurele care primesc un procent mai mic din veniturile aministrațiilor decât procentul contribuțiilor. Celelalte regiuni primesc un procent mai mare (vezi tabelul din imagine).

   Cele mai câștigate regiuni sunt Nord-Est și Sud-Vest Oltenia. Acestea contribuie la bugetul colectat prin DGRFP-uri cu ponderi de 8,4%, respectiv 5,4%. Veniturile încasate la bugetele administrațiilor locale sunt mult mai mari, de 14,2%, respectiv 9,9% din totalul veniturilor de la nivel național.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu