Social Icons

joi, 2 iunie 2016

Ce datorii și pierderi au televiziunile

Topul televiziunilor după datorii,  pierderi și profituri
   În 2015, conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor Publice, principalele zece trusturi TV din România au încheiat anul cu 2,13 miliarde de lei datorii totale. Suma e echivalentă cu 480 de milioane de euro la cursul mediu al BNR din 2015. 

    Trebuie spus că această sumă nu cuprinde și grupurile UPC și RCS&RDS, din rațiuni ce țin de faptul că principala activitate a acestora e reprezentată de telecomunicațiile prin cablu și nu de difuzare a programelor de televiziune. Din acest motiv le tratăm separat. Totuși, cele două grupuri ce operează și licențe TV, au încheiat anul trecut cu datorii totale de 6,2 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro - vezi datele în tabelul din imagine). RCS&RDS e campionul datoriilor cu 4,42 miliarde  de lei (aproape un miliard de euro).

    Care sunt televiziunile și trusturile TV cu cele mai mari datorii?

   La finalul anului trecut, televiziunea națională (Societatea Română de Televiziune) a înregistrat datorii totale de 680,7 milioane de lei (vezi tabelul din imagine), ocupând, astfel, locul întâi în topul datornicilor.  Cuantumul datoriilor e în scădere față de anul 2014, când se ridicau la valoarea de 700,5 milioane de lei (vezi aici situația datoriilor TVR din 2003 încoace).
   PRO TV SRL, operatorul licențelor televiziunilor Pro TV, Pro TV Internațional, Pro Cinema, MTV România, Acasă TV, Sport.ro, etc., e pe locul doi în topul datoriilor, cu 528 de milioane de lei. Scăderea datoriilor față de finalul lui 2014  e majoră, de aproape 150 milioane de lei (vezi aici topul televiziunilor cu datorii pe 2014).
   Podiumul e completat de Realitatea Media SA, cu datorii totale la finalul anului trecut de 418,5 milioane de lei (vezi tabelul din imagine), în creștere cu peste 10 milioane față de finalul lui 2014.

   Trebuie spus că, în cazul România TV (locul șase în topul datoriilor, după Antena Group și Prima Broadcasting), operatorul de licență e Ridzone Computers SRL (datorii de 57,4 milioane lei - vezi tabelul din imagine), dar, la rândul ei, societatea Ridzone ține (în proporție de 95%) de RTV Satellite Net SRL. Amândouă SRL-uri au ca obiect de activitate difuzarea programelor de televiziune. În consecință, datoriile acelor două sunt trecute în dreptul România TV, acestea ridicându-se la valoarea de 90,1 milioane lei (57,4 milioane lei pentru Ridzone și 32,7 milioane lei pentru RTV Satellite).

   Pe locul patru se află Antena Group, ce operează mai multe licențe TV (vezi explicațiile din tabelul din imagine), cu datorii totale de 148,1 milioane lei (la același nivel ca și în 2014 - vezi aici). Antena 3 SA, entitate juridică separată, deși au același acționariat, a avut datorii de 27,2 milioane de lei (la același nivel ca și în 2014).

   Prima Broadcasting Group SRL, operatorul licenței Prima Tv, e pe locul cinci în privința datoriilor, cu 118 milioane de lei (vezi tabelul din imagine), în creștere cu 54 de milioane față de 2014 (vezi aici).

   Topul datornicilor continuă cu Dogan Media Internațional SA (Kanal D), ce avut datorii la finalul lui 2015 de 87,2 milioane de lei, în scădere față de 2014, când se ridicau la valoarea de 113 milioane de lei. Ultimile două grupuri tv din top sunt ABC Plus Media SA (Național TV), cu datorii de 16,6 milioane lei în 2014 (pentru anul trecut nu și-a publicat situațiile), și B1 Tv Channel SRL (B1 Tv), cu datorii totale la finalul anului trecut de 16,5 milioane de lei (vezi indicatorii financiari detaliați în tabelul din imagine).

   Ce televiziuni au înregistrat pierdere și profit în 2015?

   Și în cazul pierderii/profitului, grupurile UPC și RCS&RDS au fost tratate separat din cauza obiectului principal de activitate. Cele două grupuri au înregistrat pierderi în 2015. UPC-ul a avut o pierdere netă de 230,3 milioane de lei, iar RCS&RDS a înregistrat o pierdere netă de 22,9 milioane lei (vezi tabelul din imagine).

   Cel mai mare profit net dintre principalele trusturi TV l-a înregistrat PRO TV-ul (104,6 milioane lei). RTV Satellite Net SRL a realizat un profit de 16,6 milioane lei, dar Ridzone Computers SRL a înregistrat o pierdere de 12,8 milioane lei. Ambele societăți implicate direct și indirect în operarea licenței România TV au avut un profit de 3,8 milioane lei, dacă adunăm cifrele. Dogan Media a obținut un profit de 6,3 milioane de lei (vezi datele detaliate în tabelul din imagine).

   Cele mai mari pierderi le-au înregistrat Prima Broadcasting (34,8 milioane lei), televiziunea națională (24,2 milioane lei) și Antena Group (16,8 milioane lei). 

   Dacă facem abstracție de ABC Plus Media (Național Tv), pentru că nu și-a publicat datele pe 2015, și luăm împreună cele două societăți din spatele România TV, ne rezultă că din cinci din 9 grupuri tv au înregistrat pierderi în 2015. Dacă adunăm pierderile și profiturile realizate, suma rezultată e pozitivă, de 33,2 milioane lei. Putem caracteriza piața televiziunilor din 2015 ca fiind împărțită între Pro Tv și restul lumii, de vreme ce televiziunea din Pache Protopopescu a avut un profit de 104,6 milioane de lei. Tot trustul Pro pare a fi singurul ce se poate salva prin forțe proprii din noianul de datorii. Nu același lucru îl putem spune despre televiziunea națională și Realitatea Tv.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu