Social Icons

marți, 7 iunie 2016

Cu cât va contribui județul tău la PIB-ul național anul acesta

 Topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor
   Ultima prognoză economică în profil teritorial din luna mai, a Comisiei Naționale de Prognoză estimează un Produs Intern Brut pentru anul în curs de 757 miliarde de lei. În valori nominale, PIB-ul estimat pentru anul acesta e mai mare cu peste 44 de miliarde de lei decât cel înregistrat în 2015. Creșterea economică reală estimată pentru anul în curs e de 4,2%

   Ce județe vor avea anul acesta cea mai mare pondere în PIB-ul național?

    Capitala, conform prognozei, va ajunge anul acesta la o pondere deținută în PIB-ul național de 24,1% (182,6 miliarde de lei dintr-un total de 757 miliarde de lei - vezi datele din imagine). Capitala împreună cu Ilfovul vor avea o contribuție estimată la PIB-ul național de 26,9% (203,5 miliarde de lei dintr-un total de 757 miliarde de lei). Trebuie spus că, în calculul PIB-ului și în estimarea sa de la nivel județean, se ține cont doar de ceea ce se produce în unitatea administrativă. Asta înseamnă că, dacă o companie are sediul central în București și sucursale în restul țării, activitatea de producție din capitală și activitatea aferentă managementului pentru toată compania va intra în calculul PIB-ului pe București, în vreme ce, activitatea sucursalelor va puncta la calculul PIB-ului în județul în care se află.

   După București, al doilea județ ca pondere în PIB-ul național va fi Constanța, cu o pondere de 4,8% (36,6 miliarde de lei). Timișul (4,6% din PIB-ul național; 35,1 miliarde lei), Clujul (4,5% din PIB-ul național; 34,1 miliarde lei) și Prahova (4% din PIB-ul național; 30,6 miliarde lei - vezi graficele din imagine) sunt județele care urmează în topul ponderilor deținute în PIB-ul național. Cele patru județe, plus capitala, au cumulat o pondere de 42,1% din PIB-ul național (319 miliarde de lei din 757 miliarde de lei), în vreme ce populația rezidentă cumulată din 2015, conform datelor INS, deținea o pondere de 23,6% (4,68 milioane de rezidenți dintr-un total național de 19,86 milioane).

   Opt județe vor înregistra anul acesta ponderi mai mici de un procent din PIB-ul național. Acestea sunt: Vaslui, Călărași, Ialomița, Sălaj, Tulcea, Covasna, Giurgiu și Mehedinți (vezi graficele din imagine).

   Cum arată topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor?

   Tot capitala conduce în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor estimat pentru anul acesta și exprimat în euro. Un bucureștean va produce, în medie, un PIB în anul în curs de 22.245 euro. Productivitatea e de 5,6 ori mai mare decât cea a unui vasluian, ce va produce anul acesta un PIB de 3.946 euro (vezi harta din imagine). Discrepanțe uriașe de productivitate nu se manifestă doar între regiunea Moldovei și cea a capitalei, ci și între capitală și împrejurimi. Astfel, la câțiva kilometri de București, în județul Giurgiu, PIB-ul pe cap de locuitor de anul acesta va fi de 4.404 euro. Județul Giurgiu i-a luat locul Botoșaniului,  în ultimii doi ani, în topul celor mai slab productive județe.

   După capitală, Constanța e județul cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, de 11,986 euro. Urmează apoi județele: Timiș (11.237 euro), Cluj (10.856 euro), Brașov (10.556 euro) și Ilfov (10.504 euro - vezi datele pentru fiecare județ în parte în harta din imagine). 
   În coada topului județelor după PIB-ul pe cap de locuitor, conform prognozei, se vor situa județele: Teleorman (4.715 euro), Mehedinți (4.657 euro), Botoșani (4.548 euro), Giurgiu (4.404 euro) și Vaslui (3.946 euro).

   Economia României se dezvoltă pe patru paliere. Un prim palier e reprezentat de economia Bucureștiului, a cărui pondere deținută în PIB-ul național este în creștere față de cea din urmă cu un deceniu (vezi aici). Un al doilea palier e reprezentat de economiile orașelor mari, precum Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, care influențează și dezvotarea economiei județelor din care fac parte. Pe al treilea palier sunt județele cu un PIB pe locuitor cuprins între 9 mii de euro și 6 mii de euro. Al patrulea palier e reprezentat de județele cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 6 mii de euro.

   Interesant e că diferența de dezvoltare între capitală și economia județelor Timiș, Cluj, Constanța, deci între palierele 1 și 2 (de 11 - 10 mii de euro), e mai mare decât diferența între economiile acestor județe bogate și cea a județelor sărace, precum Giurgiu și Vaslui, deci între palierele 2 și 4 (de 8 - 7 mii de euro).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu