Social Icons

luni, 14 mai 2018

Așa arată cea mai bogată primărie de comună din țară

Topul comunelor după veniturile primăriilor din 2017   Cu aspect de magazin sătesc din epoca comunistă ranforsat cu ceva termopane și tablă ondulată, Primăria Comunei Chiajna din județul Ilfov are un buget ce ar stârni invidie în rândul majorității orașelor ce nu sunt reședință de județ.

   Anul trecut, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, veniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 71,2 milioane lei (vezi tabelul din imagine).
   În 2017, veniturile tuturor primăriilor de comună din țară, 2.861 la număr, au atins valoarea de 19,5 miliarde de lei. Asta înseamnă circa 31% din totalul veniturilor administrațiilor locale (62,78 mld. lei).

   Cum arată topul celor mai bogate comune din țară?

   După Chiajna, comuna cu cele mai mari venituri din 2017, dar și din 2016 (vezi aici topul celor mai bogate comune din 2016), în topul celor mai bogate primării de comună urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 50,9 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut.
   Podiumul celor mai bogate comune din 2017 e completat de comuna Dragomirești din județul Ilfov, cu venituri totale la bugetul primăriei de 44,1 milioane de lei
   Județul Ilfov are patru din primele zece cele mai bogate comune din 2017 (vezi tabelul din imaginea 2).

Așa arată cea mai bogată primărie de comună din țară   Pe locul patru în topul primăriilor după veniturile din 2017 se află Primăria Giroc din județul Timiș (41,2 mil. lei), iar pe locul cinci se află Primăria Miroslava din județul Iași (40,8 mil. lei).

   În top 10 cele mai bogate primării de comună mai intră primăriile comunelor Brănești (37 mil. lei) și Mogoșoaia (33,7 mil. lei) din Ilfov, Dumbrăvița (33,6 mil. lei) din Timiș, Ariceștii Rahtivani (31,9 mil. lei) din Prahova și Cristian (31,7 mil. lei - vezi tabelul din imaginea 2) din județul Brașov.

    Am selectat datele pentru cele mai bogate primării după veniturile de anul trecut de la nivelul fiecărui județ. Cele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt din județele Ialomița și Botoșani, respectiv comunele Sfântul Gheorghe (7,8 mil. lei) și Mihai Eminescu (5,3 mil. lei - vezi tabelul din imaginea 2).

   Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor, doar 36% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. În condițiile reducerii impozitului pe venit, e de așteptat ca și procentul veniturilor proprii să scadă, iar compensarea promisă de guvern nu va mai intra în categoria de venituri proprii. Astfel, gradul de dependență al comunelor față de centru via consilii județene va crește.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu