Social Icons

duminică, 13 mai 2018

România e pe locul trei în UE în privința ponderii industriei în PIB

Topul celor mai industrializate state comunitare din 2017
   Deși pare greu de crezut, ponderea sectorului industrial în PIB de la noi ne plasează pe locul trei la nivel comunitar, conform datelor Eurostat din 2017. 

   Anul trecut, 17,5% din PIB-ul comunitar era făcut în sectorul industrial de către 15,3% din totalul populației ocupate de la nivelul statelor UE. 
   Cel mai mare aport la sectorul industrial comunitar îl aducea Germania (28,2%; 755 din 2.681 miliarde euro VAB - vezi tabelul din imagine), urmată de Marea Britanie (11,2%; 299,5 mld. euro VAB), Italia (11%; 294,6 mld. euro), Franța (10,6%; 284,2 mld. euro) și Spania (7,1%;190,8 mld. euro).
   România a avut în 2017 o contribuție de 1,7% la sectorul industrial comunitar (4,54 din 2.281 mld . euro).

   Am putea fi tentați să concluzionăm că aportul la sectorul industrial reprezintă și nivelul de industrializare al unei țări, doar că, dacă privim prin prisma ponderii industriei în PIB sau a populației ocupate în sectorul industrial, lucrurile se schimbă.

   Cum arată topul statelor comunitare după ponderea industriei în PIB?

  24,2% din PIB-ul României din 2017 reprezintă aportul sectorului industrial, procent ce ne situează peste motorul industrial al UE, Germania, unde sectorul industrial a avut o pondere de 23,1% din PIB. Suntem pe locul trei în UE în acest top, înaintea noastră fiind Irlanda (33,9%) și Cehia (28,6% - vezi tabelul din imagine). 
   După noi urmează Slovacia (24%), Slovenia (23,9%), Polonia (23,9%) și abia apoi Germania (23,1%).
    Malta, Cipru și Luxemburg au înregistrat anul trecut cele mai mici ponderi ale sectorului industrial în PIB (vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topul statelor UE după ponderea populației ocupate în industrie?

   Dacă ne ghidăm după populația ocupată în industrie, atunci datele pentru anul trecut ne arată că 21,9% din populația ocupată din România ținea de sectorul industrial. Din acest punct de vedere ne situam pe locul cinci între statele UE, fiind devansați de Cehia (28,7%), Slovacia (24,3%), Polonia (24%) și Slovenia (22,8%).

   Marea Britanie (9%), Cipru (8,9%) și Luxemburg (8,6% - vezi tabelul din imagine) erau statele comunitare cu cele mai mici ponderi ale populației ocupate în industrie.

   Deci, conform topurilor după populația ocupată în industrie și a aportului la PIB a sectorului industrial, suntem pe locul 5 și pe locul 3 în UE. Putem spune că suntem printre cele mai industrializate state din UE, chiar dacă nu avem cel mai mare aport la valoarea adăugată de sectorul industrial la nivelul spațiului comunitar.

   Și, totuși, suferim mult la capitolul productivitate în sectorul industrial.

   Când ne raportăm la productivitatea medie pe persoană ocupată, România cade pe locul obișnuit în toate clasamentele UE, adică fix pe penultimul, înaintea Bulgariei. Productivitatea nominală pe persoană ocupată în sectorul industrial a ajuns anul trecut la 23,9 mii euro, adică de peste trei ori mai mică decât media UE (74,3 mii euro). Între noi și irlandezi e o diferență imensă de productivitate în sectorul industrial (398,8 mii față de 23,9 mii euro - vezi tabelul din imagine), și vorbim, în cazul Irlandei, de date din 2016.

   Coborând spre niveluri mai pământene de productivitate în sectorul industrial, pe locul doi în top se află Danemarca (142,8 mii euro), iar Suedia e pe locul trei (126,1 mii euro). Germania, cu o productivitate medie pe persoană ocupată în industrie de 92,4 mii în 2017, se situează mai jos decât state precum Marea Britanie (103,7 mii euro) sau Franța (97,7 mii euro). Probabil, productivitatea mai scăzută din landurile estice trage în jos productivitatea per ansamblu.
   Croații (26,2 mii euro), noi (23,9 mii euro) și bulgarii (14,9 mii euro - vezi tabelul din imagine) avem cele mai scăzute productivități medii din sectorul industrial.

   Suntem unul dintre cele mai industrializate state comunitare, dacă înțelegem prin industrializare cât de mult se bazează economia pe sectorul industrial, dar avem una din cele mai scăzute productivități pe persoană ocupată în acest sector. România are o problemă per ansamblu cu productivitate, PIB-ul pe cap de locuitor plasându-ne tot pe penultimul loc în UE, după noi fiind, ca de obicei, vecinii bulgari. 
   Nivelul scăzut de productivitate din industria noastră în comparație cu celelalte țări este o consecință a tipului de investiții din acest sector. Avem în continuare prea puține fabrici tehnologizate, care ar crește valoarea adăugată pe angajat. La noi, din păcate, încă se pune accent pe factorul muncă, care e încă destul de ieftin, în detrimentul factorului capital tehnic sau al nivelului de tehnologizare.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu