Social Icons

joi, 22 iunie 2017

Care sunt cele mai bogate și cele mai sărace comune de la nivelul județelor

Topul celor mai bogate și a celor mai sărace primării de comună   Anul trecut, din cele 59,52 miliarde de lei, cât au reprezentat veniturile administrațiilor locale, 17,95 miliarde (30,2%) reprezintă partea de venituri ale primăriilor de comune.

   Datele statistice ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, a Administrației Publice și Fondurilor Europene ne mai arată că bugetele consiiliilor județene au avut venituri de 11,37 miliarde lei (19,1% din totalul veniturilor bugetelor locale), iar primăriile de orașe și municipii au avut venituri totale în 2016 de 30,2 miliarde lei (50,7% din totalul veniturilor la bugetele locale).

  Cea mai bogată primărie de comună din țară de anul trecut, Chiajna, din județul Ilfov, a avut venituri la buget de 92 de ori mai mari decât cea mai săracă primărie din țară, cea a comunei Bătrâna din județul Hunedoara (54,66 milioane lei față de 594 mii lei - vezi harta din imagine). 

   Pe lângă primăria comunei Chiajna, în topul celor mai bogate primării de comună din țară, după veniturile din 2016, mai intră primăria comunei Florești din județul Cluj (46,2 milioane lei) și cea a comunei Valu lui Traian din județul Constanța (38,1 milioane lei - accesează aici topul celor mai bogate primării de comună din 2016).
   La polul opus, în afara comunei din Hunedoara, în top 3 a celor mai sărace primării din 2016, după veniturile încasate la buget, au mai intrat primăria comunei Bunila, tot din județul Hunedoara (613 mii lei) și cea a comunei Ceru Băcăinți, din județul Alba (809 mii lei).

   Situația de la nivelul fiecărui județ ne arată că, în doar patru județe (Alba, Arad, Buzău și Hunedoara), există primării de comună cu venituri mai mici de un milion de lei (vezi harta din imagine). Față de anul 2015, situația s-a înrăutățit, pentru că în urmă cu doi ani nu exista nicio primărie de comună cu venituri mai mici de un milion de lei (vezi aici care erau cele mai sărace primării în 2015). 

   Deși, per total, scăderea veniturilor la bugetele comunelor din 2016 față de anul 2015 nu e mare (de la 18,05 la 17,95 miliarde lei), se observă, totuși, o scădere semnificativă a bugetelor unor comune. Astfel, comuna Bătrâna din județul Hunedoara avea în 2015 venituri totale de 1,7 milioane lei, iar anul trecut acestea au scăzut la doar 594 mii lei. O scădere și mai semnificativă de venituri se înregistrază în cazul comunei Ceru Băcăinți (de la 6,42 milioane lei la 809 mii lei). 
   Altfel stă situația în cazul comunei Florești din Cluj, unde veniturile au crescut cu peste 5 milioane de lei față de 2015 (de la 40,8 milioane lei la 46,2 milioane lei - vezi harta din imagine și accesează aici topul celor mai bogate comune din 2015). Cine are, are, cine nu, așteaptă subvenții.

   La nivel de județe, cea mai bogată dintre cele mai sărace comune e Copăceni din Ilfov, bugetul primăriei acestei comune înregistrând venituri anul trecut în valoare de 6,57 milioane lei (vezi harta din imagine). Cea mai săracă comună dintre cele mai bogate comune de la nivelul județelor în 2016 a fost Criscior din Hunedoara, al cărei buget a avut venituri de 10,55 milioane lei.

   Primăriile de comună din România se împart în prinți și cerșetori. Prinții sunt, de regulă, situați în apropierea marilor centre urbane. Comunele cu punga goală sunt, în general, situate în zone izolate și se confruntă cu un fenomen accelerat de depopulare.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu