Social Icons

duminică, 6 septembrie 2015

O, nu și tu, Sorine!

Bugetele primăriilor Bucureștiului
   Doi din cei șapte primari ai Bucureștiului au simțit răceala oțelului de cătușe. Astăzi a venit rândul celui de-al treilea, Sorin Oprescu - șef peste cel mai mare buget al primăriilor din țară. Pentru cei care nu știu, dar vor să afle, Primăria Generală a Municipiului București are cel mai mare buget din țară, anul trecut, veniturile totale ridicându-se la 3,39 mld. lei (aproximativ 770 milioane de euro).
Deci, Sorin a păstorit anul trecut un buget de peste trei ori și ceva mai mare decât Chiliman de la Sectorul 1, și de aproape cinci ori mai mare decât Onțanu, de la sectorul 2 (vezi tabelele din imagine), conform Direcției pentru Politici Fiscale și Bugete Locale din Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
   Pe ce cheltuie banii Primăria Generală a Municipiului București? După titlurile de cheltuieli, din cheltuielile totale de 3,34 mld. lei, cele mai mari sume s-au alocat pentru subvenții (1,087 mld. lei), investiții (cheltuieli de capital - 672 mil. lei), bunuri și servicii (663 mil. lei). Restul banilor s-au cheltuit pentru transferurile între unitățile administrației publice, pentru personal, operațiuni financiare, etc. Conform distribuției cheltuielilor pe părți și capitole de cheltuieli, în 2014, cele mai mari cheltuieli s-au făcut pentru plata transporturilor (1,22 mld. lei), pentru combustibil și energie (610 mld. lei), cultură, recreere și religie (390 mil. lei) și servicii publice generale (350 mil. lei). Restul banilor s-au dus pe servicii de dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape, pe sănătate, învățământ, asistență socială, etc. Așadar, Sorin și cei din Consiliul General puteau să-și tragă câte un 10% din investiții (cheltuielile de capital de 672 mil. lei) și o parte din banii cheltuiți pe bunuri și servicii (663 mil. lei). Deci, zeciuiala se poate aplica, nu la toată suma aferentă cheltuielilor, ci la 1,335 mld. lei, dar, și aici, trebuie să ținem cont că unele bunuri si servicii sunt excluse de la zeciuială. Ca să fim mai realiști, zeciuiala se aplică la suma de un miliard de lei anual. Sunt bani mulți, dar mai puțini decât sumele vehiculate cu larghețe de unii comentatori, ce nu se obosesc să vadă cât e bugetul primăriilor, și cum se împarte el, aruncând sume de ordinul miliardelor de euro în dreptul primăriilor de sector (vezi veniturile primăriilor din 2014 în tabelul din imagine).
   Dacă e să dăm crezare gurilor rele, anual, la Primăria Generală a Municipiului București, zeciuiala se ridică la 100 de milioane de lei. Dacă aplicăm același raționament și la primăriile de sector, anul trecut, sumele cumulate pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile la cele 6 sectoare au fost de 1,593 mld. lei, iar pentru investiții (cheltuieli de capital), de 672 mil. lei. Putem estima o zeciuială de 150 de milioane de lei cumulată și în cazul sectoarelor, din cauza spațiului de manevră mai mic (cheltuielile cu investițiile sunt mai mici). Dacă bucureștenii sunt interesați la cât se ridică zeciuiala anual în cele șapte primării, atunci le putem spune că suma se ridică la 250 mil. lei (57 mil. euro). Putem vorbi de sute de milioane în cazul unui mandat de patru ani sau, de aproape opt ani, cum e în cazul lui Oprescu, sau, de aproape 12 ani, ca în cazul Chiliman, sau, de 15 ani, ca în cazul lui Vanghelie. Zeciuiala aplicată în cazul acestor mandate (mult prea lungi pentru a nu fi tentat să n-o aplici cu rigoare și disciplină) se ridică la sume de ordinul sutelor de milioane de euro. Cred că o limitare a numărului de mandate e de natură să gripeze puțin, nu mult, mecanismul zeciuielii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu