Social Icons

miercuri, 23 septembrie 2015

Bomba de la TVR rămâne amorsată

Cum au evoluat datoriile și pierderile TVR-ului din 2003 încoace
   Stelian Tănase a fost demis și înlocuit cu dna Irina Radio, scuze, Radu. Nu e cazul să-i plângem de milă lui Nea` Stelică, își va găsi, probabil, un loc călduț prin vreo televiziune, sau, de ce nu, prin vreo altă demnitate publică.
Nu e cazul să plângem nici după SRTV, aici adunându-se de-a lungul timpului toți campionii la făcut nimic pe bani mulți, iar buboiul e copt și gata să dea pe afară.
   Din 2003 încoace, datoriile SRTV au crescut de 25 de ori (de la 28,2 mil. lei la  700,5 mil. lei în 2014 - vezi tabelul din imagine). Din 2006 încoace, SRTV a reușit „performanța” să realizeze profit doar într-un an, 2013 mai exact, dar și acela cu prețul creșterii datoriei, de la 620 mil. lei, la 787 mil. lei. Dacă unele televiziuni ar fi asemănate cu tigrii economici, atunci TVR-ul ar trebui asemănat cu un porc, ce doar mănâncă, nu se îngrașă, iar înainte de tăiere îl găsești răposat și cu fundul în ușa cocinei. Restructurarea TVR-ului din 2013 și 2014 a constat în creșterea datoriei de la 620 mil lei (în 2012), la 787 mil. lei (în 2013), pentru ca anul trecut să scadă la 700,5 mil. lei. Numărul de angajați a scăzut de la 3.206 la 2.410, dar și așa numpărul e foarte mare, dacă ținem cont că Trustul PRO TV SA are 727 de angajați, iar Antena TV Group SA are 529 de angajați (vezi situația datoriilor si profiturilor realizate de televizuni în 2014 ). În 2013 și 2014, același SRTV a realizat o pierdere netă cumulată de 78,4 mil. lei (în 2013 a realizat un profit net de 3,2 mil. lei, iar în 2014 a realizat o pierdere netă de 81,6 mil. lei).
   Că Stelică n-a reușit să restructureze nimic stau dovadă cifrele datoriilor și pierderilor, dar nici Irina Radio, scuze Radu, nu va putea face mare brânză. Nu cred că obiceiurile împământenite în Dorobanți, pot fi schimbate fără să închizi vreo două săptămâni instituția, să-i dai pe toți afară, și să angajezi alții. Cultura organizațională a SRTV-ului poate fi rezumată ca un proces de execuție extrem de scump, a cărui finalitate e un Fâssss prelung. Indiferent ce manager pui, la vreo două săptămâni auzi melodia creșterii prețului la abonamente. Unica strategie de salvare a acestei televiziuni, trust, mașină de tăiat frunze la câini, spuneți-i cum vreți, e să dea iama în buzunarele abonaților după mai mulți bani.
   Ce câștigă românii de pe urma dispariției SRTV? Bani și mai puțin stres. În primul rând câștigă bani. La 4 lei lunar, cât e taxa tv, anual se adună 48 de lei. La un salariu minim net lunar de 777 lei, acesta înseamnă un spor de 0,5% anual. Nu e mult, dar e în plus. Stresul românului de rând va fi semnificativ diminuat atunci când din tubul catodic sau LCD nu vor mai înmuguri emisiuni cu folcloriști stridenți, pe care-i poți găsi pe programele etno, la orice oră și fără taxă tv. Stresul va fi redus și pentru bucureșteni, când măreața clădire de culoare gri comunist va fi pusă la pământ de interesele imobiliare. Politicienii vor scăpa de stresul de a mai numi politruci în funcții de manageri. Toată această cantitate de stres, odată diminuată, va crea noi oportunități. Angajații profesioniști, atâția câți sunt, vor crea presiune pe piața forței de muncă. Televiziunile vor avea o piață de publicitate mărită, atât direct, prin ieșirea din ecuație a SRTV, cât și indirect, prin disponibilul de venituri suplimentar al populației plătitoare de taxă tv, disponibil ce se va regăsi în consum, deci și pe piața de publicitate. Dacă mai toată țara are de câștigat din dispariția SRTV, ce rațiune de a exista, în afară de a face în continuare datorii, mai are această instituție?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu