Social Icons

joi, 13 aprilie 2017

Cu cât contribuie bugetarii la PIB

Contribuția bugetarilor la PIB
   Zilele trecute l-am auzit pe fostul premier Ponta emițânt nonșalant un tembelism economic, care, parafrazându-l, sună cam așa: bugetarii nu produc PIB, iar PIB-ul e rezultatul doar al mediului privat. Atâta înțelegere a economiei mă înduioșează. 

   Personajul ne-a mai surprins acum câțiva ani când ne-a anunțat că, în sfârșit, a înțeles cum stă treaba cu PIB-ul. La vremea respectivă era deja premier de vreo doi ani. Cu o înțelegere a economiei precum cea a dlui Ponta sunt mai mulți, mai ales prin presă, și, ceea ce-i mai trist, prin presa economică.

   Câteva precizări metodologice

   De la INS am selectat datele care ne oferă o imagine asupra contribuției sectorului public la crearea Produsului Intern Brut. Datele sunt aferente anului 2015, pentru că pentru anul trecut nu sunt disponibile decât parțial. Am plecat de la premisa că doar populația ocupată e creatoare de Valoare Adăugată Brută (componentă a PIB-ului alături de impozitele nete pe produse).

   Am luat, așadar, datele privind contribuția grupelor de activități economice la formarea Valorii Adăugate Brute (VAB) și a PIB-ului și populația ocupată totală și cea din sectorul public în funcție de aceste grupe (vezi tabelul din imagine). În funcție de valoarea adăugată brută la nivel de activitate și ponderea populației ocupate în sectorul public din acea activitate, a rezultat valoarea adăugată brută a sectorului public în acea activitate.

   Metodologia a fost folosită și de Comisia Națională de Prognoză pentru a estima contribuția femeilor la PIB. În cazul impozitelor nete pe produse, estimarea s-a făcut ținând cont de ponderea populației ocupate în sectorul public în populația rezidentă totală din anul 2015, dat fiind faptul că, impozite pe produse sunt plătite de toată populația, nu doar de populația ocupată.

   Ce surpriză ne-a reieșit  la finalul calculelor?

   Surpriza acestei analize e faptul că populația ocupată din sectorul public, care reprezintă 14,47% din totalul populației ocupate în 2015 (1,206 milioane din 8,341 milioane persoane ), are o contribuție la crearea Valorii Adăugate Brute de 16,6% (103,7 miliarde de lei din 624,9 miliarde de lei - vezi tabelul din imagine). 

   Care va să zică, bugetarii noștri au o productivitate mai mare decât restul populației ocupate din mediul privat

   Cea mai mare contribuție la valoarea adăugată realizată în sectorul public o au activitățile din administrație publică, apărare, învățământ, sănătate și asigurări sociale (70,3 mld. lei din 103,7 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Populația ocupată în aceste activități din sectorul public era în număr de 858 mii, iar productivitatea medie pe persoană a fost de 82 de mii de lei, mai mare decât productivitatea medie a populației totale ocupate de la nivel național (75 mii lei/pe persoană). Vedem, așadar, că nucleul dur de bugetari are o productivitate mai mare decât productivitatea medie de la nivel național.

   Concluzia analizei contribuției sectorului public la crearea Valorii Adăugate Brute este că sectorul public are o productivitate medie mai mare decât sectorul privat, iar motivul pentru această diferență e dat de numărul mare de populație ocupată în agricultură, cu o productivitate scăzută, (2 milioane de persoane - vezi tabelul din imagine), din care doar o mică parte (24 mii) ține de sectorul public.

   Cu cât contribuie la PIB bugetarii?

   După calculul Valorii Adăugate Brute din sectorul public, pentru a estima PIB-ul trebuia să estimăm impozitele nete pe produse plătite de bugetari. Impozitele nete rezultă din scăderea din impozitele pe produse a subvențiilor pe produse. Impozitele pe produse sunt plătite de toată populația și, din acest motiv, le-am repartizat în funcție de ponderea bugetarilor în populația rezidentă (vezi tabelul din imagine). Cel mai probabil, ponderea din impozitele nete ce revine bugetarilor e mai mare, pentru că veniturile în sectorul public sunt mai mari decât cele din privat, dar fără date concrete în acest sens, acceptăm că sunt proporționale cu ponderea deținută în populația totală.

   La final, în urma calculelor ne-a rezultat un PIB realizat de populația ocupată în sectorul public de 108,9 miliarde de lei, asta reprezentând 15,3% din PIB-ul național din 2015 (vezi tabelul din imagine). Deci, bugetarii reprezintă 14,47% din populația ocupată, contribuie la PIB-ul național cu 15,3% și cu 16,6% la VAB. Dacă în 2015 PIB-ul pe locuitor din România a fost de 35,9 mii lei, PIB-ul produs de un bugetar român a fost de 90,3 mii lei, iar PIB-ul produs de o persoană ocupată în sectorul privat din economie a fost de 84,4 mii lei.  PIB-ul pe persoană ocupată la nivelul întregii economii în anul 2015 a fost de 74,9 mii lei.

   Iată că, bugetarul român produce o Valoare Adăugată Brută mai mare decât media pe persoană ocupată în economie și, de asemenea, un PIB mai mare, contrar părerilor că bugetarii nu produc nimic și doar privatul ține în spate economia. Această realitate nu e discutată de nimeni, pentru că majoritatea opinatorilor sunt niște afoni, ca și Ponta, în ale economiei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu