Social Icons

marți, 4 aprilie 2017

Cât câștigă și cât pierde America din relațiile comerciale cu principalii parteneri

Topul principalilor parteneri comerciali ai SUA
   Trump nu ratează nicio ocazie să le amintească principalilor parteneri comerciali, ce înregistrează un excedent comercial din schimburile cu America, că lucrurile nu vor rămâne așa.  Întâlnirea cu Merkel n-a făcut excepție de la acest mod de abordare a problematicii legată de schimburile comerciale.

    America a înregistrat anul trecut un deficit al balanței comerciale cu bunuri și servicii de 500 miliarde de dolari, conform datelor Biroului de Analize Economice din SUA (BEA). Deficitul balanței comerciale cu bunuri a înregistrat un deficit de aproape 750 miliarde de dolari, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent  de aproape 250 miliarde de dolari (vezi datele din tabelul din imagine)

   Din 1992 încoace n-a existat niciun an în care balanța comercială a SUA să nu fie pe minus. Timp de un sfert de secol, SUA a ieșit pe pierdere din schimburile comerciale, iar deficitul de anul trecut, de 500 miliarde de dolari, nu e cel mai mare înregistrat vreodată. Conform datelor BEA, cele mai mari deficite ale balanței comerciale cu bunuri și servicii s-a înregistrat în perioada 2005 - 2008, când valorile depășeau 700 de miliarde de dolari. 

   Cu cine iese în câștig și cu cine pierde în relațiile comerciale America lui Trump?

   China, Germania și Mexic sunt marii beneficiari de pe urma tranzacțiilor comerciale cu SUA (vezi datele din tabelul din imagine). Cele trei state sunt amintite de fiecare dată în discursurile lui Trump atunci când vorbește despre echilibrarea balanței comerciale. În relația cu China, SUA a înregistrat un deficit al balanței de bunuri și servicii de de aproape 310 miliarde de dolari. Peste 60% din deficitul total al balanței SUA provine din tranzacțiile comerciale cu China.

  Din comerțul cu Germania, America a pierdut anul trecut aproape 68 miliarde de dolari, iar din relația cu Mexicul a pierdut 62 miliarde de dolari. Mai mult de un sfert din excedentul balanței Germaniei provine din relațiile cu SUA (vezi aici datele comerțului exterior al statele UE în 2016). Și din relațiile comerciale cu Japonia, America a piedut anul trecut peste 56 miliarde de dolari (vezi datele din tabelul din imagine).

   Uniunea Europeană a câștigat anul trecut din relația cu SUA aproape 93 miliarde dolari. După Germania, principalele state membre UE ce au beneficiat anul trecut de pe urma tranzacțiilor comerciale cu SUA sunt Italia (31, mld. $) și Franța (12,5 mld. $). Totuși, SUA pierde cel mai mult în relația cu țările din S-E Asiei, iar tratatul comercial Trans - Pacific ar fi înrăutățit deficitul comercial în viziunea lui Trump. 

   Trump își propune să schimbe o situație existentă de un sfert de veac. Cum? Prin presiuni, ridicare de bariere vamale, retragere din tratatele comerciale existente și situații stânjenitoare la întâlnirile cu principalii parteneri comerciali, cum a fost în cazul întâlnirii cu Merkel. Comerțul internațional e o chestiune de competitivitate. Poți să institui bariere vamale, dar pe termen mediu și lung, asta nu e o măsură să-ți îmbunătățești produsele și serviciile la capitolul competitivitate, ci, din contră, le slăbește competitivitatea

   Pe timpul lui Ceaușescu, o mare parte din componentele televizorului Telecolor erau făcute în România. În loc să importăm diode la preț de câțiva bani fabricate în China, le făceam aici, la prețul de câțiva lei. Modul acesta de lucru era la fel și în cazul altor componente. Rezultatul a fost un produs prost, la un preț ridicat (aproximativ 15.000 lei, deci peste 1.000 $ la cursul din 1989), ce a murit în primi ani de după revoluție. Protecționismul nu-ți salvează economia, ci ți-o cazează momentan într-un mediu steril. La prima deschidere de ușă răcești, iar la prima ieșire în aer liber, s-ar putea să intri în comă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu