Anul trecut, conform datelor INS, un român a cheltuit, în medie, 7,4 lei lunar pe băuturi alcoolice, a cumpărat lunar 1,45 litri de băuturi alcoolice și a consumat, tot lunar, 2,37 litri (vezi datele din imagine). În acești 2,37 litri pot intra băuturi tari, bere sau vin, datele disponibile la momentul actual nefiind decelate pe tipuri de băuturi alcoolice (vor fi disponibile, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului).
Dacă un român a băut, în medie, 2,37 litri de băuturi alcoolice lunar și a cumpărat doar 1,45 litri, atunci, pe parcursul întregului an 2015, același român a consumat aproape 28,5 litri de băuturi alcoolice, din care a cumpărat 17,5 litri. Restul, 11,5 litri i-a consumat, fie din producția proprie, fie pe la chefuri pentru care n-a plătit. Pentru tot ce-a cumpărat în materie de băuturi alcoolice, românul nostru mediu a cheltuit anul trecut 88,8 lei. Realitatea statistică a mediilor e diferită de cea din teren, pentru că în categoria de român mediu intră și categoriile care, de regulă, nu consumă băuturi alcoolice. Asta face, ca atât consumul, cât și cheltuielile și cantitățile de băuturi alcoolice, să fie mai mari pentru consumatorul obișnuit.
Ce cantități de băuturi alcoolice se consumă la nivel de regiuni?
Oltenii sunt fruncea la consumul cantitativ de băuturi alcoolice, și nu Banatul. De fapt, cele două regiuni sunt la extremități opuse în privința obiceiurilor bahice. Un oltean a consumat lunar anul trecut 3,54 litri de băuturi alcoolice. Bănățeanul e în coada consumului, cu doar 1,62 litri de băuturi alcoolice consumate lunar (vezi harta consumului de băuturi alcoolice în imagine). După olteni, moldovenii, dar nu toți, pentru că în regiunea de Nord-Est nu sunt incluși gălățenii și vrâncenii, ocupă locul doi la consum, cu 2,98 litri de băuturi alcoolice consumați lunar. Urmează apoi, locuitorii din Sud-Est, cu o medie lunară de 2,33 litri și cei din regiunea Centru, cu 2,32 litri consumați lunar (vezi harta consumului din imagine). Bucureștenii și bănățenii consumă cele mai mici cantități de băuturi alcoolice, de 1,94 litri, respectiv 1,62 litri.
Tot anul trecut, un oltean a consumat în medie 42,5 litri de băuturi alcoolice, în vreme ce un bănățean a consumat doar 19,4 litri.
Cine cheltuie cel mai mult pentru cumpărarea de băuturi alcoolice și cine cumpără cea mai mare cantitate?
Bucureștenii și locuitorii din regiunea Centru dau lunar cele mai mari sume pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, 9,6 lei, respectiv 10,3 lei, ceea ce înseamnă 123 lei, respectiv 115 lei pe tot anul trecut. Locuitorii din regiunea Sud-Vest și cei din Oltenia cheltuiesc cele mai mici sume lunar pentru cumpărarea de băuturi alcoolice (5,8 lei și 6 lei - vezi harta cheltuielilor pentru băuturi alcoolice în imagine).
În regiunile Centru și București-Ilfov se cumpără lunar de către o persoană cele mai mari cantități de băuturi alcoolice de către o persoană (1,68 litri și 1,62 litri). În Banat (reginea vest) se cumpără cele mai puține băuturi alcolice lunar de către o persoană (1,22 litri - vezi harta cantităților de băuturi alcoolice cumpărate în imagine).
Cei mai eficienți cumpărători de băuturi alcoolice, asta însemnând cel mai mic preț pe litru la cumpărare, sunt oltenii și locuitorii din regiunea Sud-Est, cu un preț mediu pe litru de băuturi alcoolice de 4,1 lei, respectiv 4,3 lei. Cei mai mulți bani pe litru de băutură alcoolică dau bucureștenii (6,3 lei).
Față de 2014, când media consumului lunar de băuturi alcoolice pe persoană la nivel național a fost de 2,27 litri, anul trecut, românul a petrecut mai mult cu 100 de ml (vezi aici situația pe anul trecut). Tot față de 2014, în 2015, la nivel național o persoană a cumpărat lunar mai multe băuturi alcoolice (1,45 litri față de 1,28 litri) și a plătit mai mult (7,4 lei față de 6,3 lei).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu