Social Icons

vineri, 29 ianuarie 2016

S-a fâsâit balonul ANAF, iar Cioloș a cheltuit într-o lună cât Ponta în două

S-a fâsâit balonul ANAF, iar Cioloș a cheltuit într-o lună cât Ponta în două
   Pe parcursul anului am fost nevoiți să asistăm la umflarea mușchilor ANAF. Astăzi au venit ultimile date de la Ministerul Finanțelor Publice (vezi datele din a doua imagine). La câte reportaje am văzut anul trecut cu inspectorii ANAF, te-ai fi gândit că la final de an vom vedea bugetul explodând de - atâtea venituri.
   Un mare fâss - așa poate fi caracterizat spectacolul ANAF. Indiferent ce ar face urmașii lui Blejnar, la final, rezultă tot un amărât un grad de colectare de 32% - 33%  din PIB. Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește colectarea veniturilor la buget (media UE e de peste 45%) și anul acesta e sigur că ne vom păstra locul. Penibil.
Cioloș a cheltuit ca un nabab în decembrie, ca să nu facă excedent   Când își vor prezenta bilanțul, cei de la ANAF ne vor prezenta cifre absolute, adică „Am colectat cu 19 miliarde mai mult decât în 2014.” De fapt, cu 19 miliarde mai mari au fost veniturile totale la bugetul centralizat, ANAF-ul colectând doar o parte din acestea, cam 85%, dacă ținem cont de statistica din anii anteriori (vezi datele din a doua imagine). 
   Nu vom auzi de la ANAF niciodată faptul că suntem pe ultimul loc în UE în privința colectării. Asta ar însemna să recunoască că sunt cei mai slabi inspectori din Uniunea Europeană. Nici de la oficiali nu vom auzi prea multe vociferări la adresa performanțelor ANAF, fie pentru că nu se pricep, fie pentru că nu vor ca inspectorii să se apuce de treabă și să deranjeze niște colegi sau rude. 
   Ca să mă fac înțeles și să nu par cârcotaș, așa, aiurea în tramvai, PIB-ul nostru e de peste 712 miliarde lei, adică atât produce economia noastră într-un an. Dacă am colecta cât media UE, ar însemna să avem la buget aproximativ 320 miliarde de lei (echivalentul a 45% din PIB, cât e media de colectare în UE), așa, cu performantul ANAF, avem venituri de 243 miliarde de lei. Deci, dacă am vea un ANAF mediocru și nu codaș, am avea cu 77 de miliarde de lei (17 miliarde de euro) în plus la buget. Înțelegeți de ce nu trebuie lăudat ANAF-ul?
   Săptămâna viitoare vom asista la un cor de lăudători ce vor ridica în slăvi ANAF-ul pentru că, vezi Doamne, au colectat mai mult în condițiile scăderii CAS-ului și a TVA-ului la alimente. Asta e ca și cum i-ai spune unei beizadele că nota 5 e un fel de 10, când ești ultimul din clasă și doamna învățătoare a scurtat timpul la test cu 5 minute că se grăbea să meargă la un chef în cancelarie. 
   Au scăzut CAS-ul și TVA-ul, dar a crescut consumul, deci, deși s-a redus TVA-ul, s-au consumat mai multe produse purtătoare de TVA, chiar și mai mic. De fapt, conform datelor INS aferente trimestrului trei de anul trecut, Produsul Intern Brut a crescut cu 3,6% față de aceași perioadă a anului 2014. Consumul final efectiv a contribuit la această creștere de 3,6 procente cu 4,3 procente. Exportul net, rezultat din diferența între exporturi și importuri,  au diminuat creșterea cu 0,8 procente, iar diferența formarea brută de capital fix și variația stocurilor au mai contribuit cu 0,1 procente. Vedem, așadar, că a fost de unde să se colecteze TVA, destul cât să suplinească scăderea și a CAS și a TVA. Nu mai vorbim de faptul că aproape 3 miliarde lei din cele 19 în plus le-am atras în plus de la UE. La aceste 3 miliarde de lei în plus, ANAF-ul n-are nicio contribuție. Concluzionând, putem spune că toată sforțarea ANAF a fost ca să mențină același nivel mediocru de colectare.
   Cioloș a reușit performanța să cheltuiască într-o lună 39,6 miliarde de lei, ducând cheltuielile de la 204,3 miliarde lei, cât erau la finalul lui noiembrie, la 243,9 miliarde lei, la final de an. Suma reprezintă peste 16% din cheltuielile pe anul trecut. Dacă la sfârșitul lui noiembrie aveam un excedent bugetar de 5,3 miliarde de lei (+ 0,76% din PIB), la finalul anului ne-am dus într-un deficit de 10,3 miliarde lei (- 1,47% din PIB). 
   Pe ce-a cheltuit cei aproape 40 de miliarde de lei? Aproape 8 miliarde s-au dus pe cheltuieli de capital, aici intrând investițiile. N-am auzit de noi proiecte de investiții, probabil cei cu autostrada surpată și-au primit banii. 10 miliarde de lei s-au dus pe cofinanțarea proiectelor accesate din fondurile UE. 6,6 miliarde s-au pe asistența socială. 5,2 miliarde de lei s-au dus pe cheltuielile de personal și 6,6 miliarde s-au cheltuit pentru achiziția pentru bunuri și servicii. Restul de 3,2 miliarde de lei s-au repartizat în alte capitole de cheltuieli. 
   Ne-am obișnuit ca pe final de an guvernele să se străduiască din greu să facă deficit, din motive ce țin de iuțeală de mână și nebăgarea de seamă. Cioloș nu face excepție, dar nu i se poate imputa că se comportă precum predecesorii săi, fiind obligat, oarecum, să facă deficit, ca să nu le vină idei celor de la UE să ne ceară să facem excendente în anii următori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu