În octombrie anul trecut, Eurostat a făcut public Raportul prețurilor medii cu amănuntul pentru anul 2014. În cadrul acestui raport e inclusă și România. Trebuie spus că unele state nu sunt incluse, din cauză că nu furnizează datele cerute de Eurostat (Franța, Grecia, Portugalia, Estonia, Lituania, Danemarca), iar altele furnizează date parțiale, dar, chiar și așa, ne putem face o idee despre diferențele între prețurile cu amănuntul din statele UE.
În articolul de față ne vom referi la prețurile băuturilor alcoolice și ale țigărilor din statele care au furnizat date Eurostatului. Să începem, așadar, cu viciile.
Cum stă România la prețurile băuturilor alcoolice?
Votca în România are, în medie, un preț mai mare decât în Cehia, Slovacia, Bulgaria și Croația. Un litru din acest produs costa în medie în România 11,41 euro (vezi tabelul din imagine). Dintre statele ce au furnizat informații Eurostatului (16 în cazul acestui produs), 11 state au prețuri mai mari ca-n România, între ele find și state foste comuniste, precum Polonia și Ungaria. Cea mai scumpă votcă o gaseam în Marea Britanie, unde un litru costa în medie 24,54 euro, iar cea mai ieftină se găsea, în anul 2014, în Slovacia, cu 8,93 euro pe litru (vezi tabelul din imagine).
Vinurile roșii au cel mai ridicat preț mediu pe litru în Marea Britanie, de 8,27 euro. De fapt, Marea Britanie conduce la prețul mai multor categorii de băuturi alcoolice, cu excepția berii, unde nu a transmis date. Cele mai ieftine vinuri roșii le găsim în Ungaria, unde un litru costa în medie 0,74 euro (vezi tabelul din imagine). România, cu un preț mediu de 2,51 euro pe litru de vin roșu, se clasa în 2014 pe locul 9 din cele 16 state ce au furnizat state. Italia, un mare producător de vinuri, a căror prestigiu e recunoscut, avea un preț mai mic decât cel de la noi, de 1,64 de euro pe litru. Bulgarii aveau, de asemenea, prețuri mai mici decât noi, de 1,16 euro pe litru.
Vinurile albe aveau un preț mai ridicat decât cele roșii în România, conform acestui raport. 2,63 de euro pentru un litru este prețul mediu pe care îl găseai în România anului 2014. Suntem pe același loc (locul 9 din 16 state) ca și în cazul vinurilor roșii. Cel mai ieftin vin alb îl găsim tot în Ungaria, de 0,74 euro pe litru, la același preț ca și vinurile roșii din această țară. Marea Britanie, cu 8,03 euro pe litru, conduce în topul prețurilor medii la vinurile albe. La distanță, cu 5,82 euro pe litru, o urmează Luxemburgul (vezi tabelul din imagine). Vecinii noștri bulgari sunt în urma noastră, cu un preț mediu pe litru de vin alb de 1,25 euro.
În cazul vinurilor albe și roșii, vecinii noștri bulgari și maghiari au prețuri considerabil mai mici decât noi.
Berea din România e mai iscumpă decât în Cehia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Lituania și Slovacia. România era în 2014 pe locul 11 din 17 state UE ce au transmis date Eurostatului, cu un preț mediu de 1,58 euro pe litrul de bere (vezi tabelul din imagine). Cel mai scump litru de bere se găsea în Cipru (3,18 euro pe litru), iar cel mai ieftin se găsea în Bulgaria (1,06 euro pe litru).
Cât de scumpe sunt țigările la noi față de celelalte state din UE?
Marea Britanie e țara unde fumătorii, ca și amatorii de licori bahice, plătesc scump aceste plăceri. Pachetul de țigări din această țară costa, în medie, 10,81 euro. La polul opus, pe ultimul loc (din cele 17 care au furnizat date - vezi tabelul din imagine), cu cele mai iefine țigări, se situa Bulgaria, unde un pachet de țigări costa 2,47 euro. România, cu o medie de 3,11 euro pentru un pachet de țigări, se situa pe locul 12 din 17. Vecinii unguri taxează mai mult acest viciu, prețul mediu al unui pachet de țigări fiind de 3,46 euro. După Marea Britanie, Olanda și Belgia sunt statele cu cele mai scumpe țigări, de 6,32 euro, respectiv 5,94 euro pentru un pachet.
Din cele 16 - 18 state ce au furnizat date Eurostatului referitoare la prețurile băuturilor alcoolice și al țigărilor, România oscilează între locurile 9 și 12. Fața de vecinii noștri bulgari avem prețuri mai mari la toate băuturile alcoolice și la țigări. Avem prețuri mai mici decât maghiarii la votcă și țigări, dar mai mari la vinuri și bere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu