Social Icons

luni, 18 ianuarie 2016

Ce țară din UE are cele mai ieftine alimente

Cât de scumpe sunt alimentele la noi față de restul statelor UE
   Raportul prețurilor medii cu amănuntul, făcut public de Eurostat acum trei luni, ne arată că prețul mediu al alimentelor din România nu e corelat cu cel al salariilor. Deși ne situăm pe penultimul loc în ceea ce privește salariul minim, în urma noastră fiind doar vecinii bulgari (conform Eurostat, în 2015 salariul minim brut din România era de 2018 euro, iar cel din Bulgaria era de 184 euro), în ceea ce privește prețurile medii ale produselor alimentare, plătim mai mult decât locuitorii din Bulgaria, Polonia, Lituania, Cehia și Ungaria (vezi tabelele din imagini).
Salariile minime brute din aceste state erau în 2015, conform Eurostat, de 184 euro în Bulgaria, 410 euro în Polonia, 300 euro în Lituania, 332 euro în Cehia și 333 euro în Ungaria.
Ce țară din UE are cele mai ieftine alimente
   Unde sunt cele mai ieftine alimente?

   Din cele 20 de state ce au transmis date Eurostatului (trebuie spus că nu toate statele UE transmit date Eurostatului pentru acest raport sau transmit date doar pentru unele produse - vezi tabelele din imagini), Polonia pare să fie țara cu cel mai ieftine alimente. Din cele 31 de alimente selectate (am selectat datele din raport în care apar prețurile din România), Polonia a transmis date pentru 28 de produse. La 15 din cele 28 de produse, prețurile medii din Polonia s-au clasat pe ultimul loc, adică au fost cele mai mici. Vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, au transmis date pentru 30 de produse din totalul de 31 și au avut 7 clasări cu cele mai mici prețuri medii (vezi tabelele din imagine). Prețurile medii din România nu au avut nicio clasare pe ultimul loc, adică la niciun produs din cele 31 nu am avut cel mai mic preț. Cehia, Ungaria și Lituania, spre deosebire de România, au înregistrat clasări ale unor produse pe ultimul loc (3 produse din Cehia, 4 din Lituania și 3 din Ungaria).
   Statele ex-comuniste din est au cele mai mici prețuri la produsele alimentare din totalul statelor UE ce au transmis date. În situația României, aceea de a nu avea niciun produs mai ieftin decât în celelalte state, se mai află Slovenia, Slovacia și Croația, state cu un salariu minim brut peste cel existent la noi (791 euro în Slovenia, 380 euro în Slovacia și 396 euro în Croația, conform Eurostat). Cele trei state sunt fruntașe în topul celor mai scumpe produse alimentare din statele ex-comuniste. Așadar, România e pe locul patru în privința prețului la produsele alimentare între statele ex-comuniste care au transmis date. Avem prețuri la alimente mai mari decât în Bulgaria, Polonia, Lituania, Cehia și Ungaria și mai mici decât cele din Slovenia, Slovacia și Croația.
   La salarii mici, prețuri mici - e un principiu ce se aplică, mai ales, în Polonia. La noi, relația dintre puterea de cumpărare și prețurile cu amănuntul suferă distorsiuni din cauze ce țin de obrazul gros al retailerilor, de funcționarea deficitară a piețelor agroalimentare și, nu în ultimul rând, de productivitatea slabă a sectorului agricol. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu