Social Icons

marți, 5 ianuarie 2016

Ce salarii au avut președinții, de la Ceaușescu la Iohannis

Ce salarii nete au avut președinții României, de la Ceaușescu la Iohannis, raportat la salariile medii nete pe economie
   De la Ceaușescu la Iohannis, salariile nete ale președinților au oscilat între 4,12 salarii medii nete pe economie și 5,88 salarii medii nete pe economie. Ăsta era ecartul până în luna august a anului ce s-a încheiat. Din august, grație 14/2015 dată de Gabriel Oprea, salariul net al președintelui a sărit la 8,33 salarii medii nete pe economie, făcând din Iohannis cel mai bine plătit președinte din ultimii treizeci de ani.
Ordonanța este încă în vigoare, producând efecte, deși a fost respinsă la Senat, Camera Deputaților fiind camera decizională, iar supunerea la vot în această cameră n-a avut loc până la momentul de față. 
    Datele privind salariile președinților au fost colectate din mai multe surse. Astfel, în cazul salariului lui Nicolae Ceaușescu, cele mai multe surse au indicat cifra de 18 mii lei, existând și câteva ce au indicat cifra de 16 mii lei. Am optat pentru suma de 18 mii lei. Salariul mediu net pe economie din 1989, conform INS, a fost de 3.063 lei (vezi tabelul din imagine). Astfel, a rezultat un raport de 5,88 salarii medii nete pe economie la salariul de președinte. 
    În perioada 1990 - 1996, datele privind salariul președintelui lipsesc, estimarea din 1990 s-a făcut pe baza evoluției salariului mediu net pe economie. A rezultat, așadar, un raport de 5,85 salarii medii nete pe economie la salariul primit de Iliescu (vezi tabelul din imagine).
   În perioada mandatului lui Emil Constantinescu, singura referire la salariul președintelui a fost făcută într-o emisiune la TVR în anul 1999. Conform transcriptului, Emil Constantinescu declara că salariul său net e de 8,5 milioane de lei. Raportul dintre salariul mediu net pe economie şi salariul preşedintelui era de 4,27 salarii la un salariu de preşedinte, în luna decembrie a anului 1999, lună în care a avut loc declaraţia (vezi tabelul din imagine) .
   În martie 2001, Corina Creţu, consilier prezidenţial la acea dată, declara că salariul preşedintelui Ion Iliescu e de 14,5 milioane de lei (vezi tabelul din imagine). Raportul dintre salariul mediu net pe economie şi salariul preşedintelui era, la acea dată, de 5,14 salarii la un salariu.
   În februarie 2014, am aflat că salariul net a lui Traian băsescu era de 6.706 lei. Conform datelor de la INS, raportul dintre salariul mediu net pe economie şi salariul preşedintelui era în februarie 2014 de 4,12 salarii la un salariu. Traian Băsescu, conform acestui raport, era cel mai prost plătit preşedinte de la Ceauşescu încoace (vezi tabelul din imagine).
    Salariul net primit de Klaus Iohannis până în luna august a acestui an a fost același ca și cel primit de Traian Băsescu. Din august însă, odată cu majorarea venită ca urmare a ordonanței de guvern 14/2015, salariul lui Iohanis a ajuns să fie cel mai mare, dacă îl raportăm la salariul mediu net pe economie. Cele 8,33 de salarii medii nete pe economie, echivalente cu salariul mediu net primit de Iohannis, îl poziționează pe acesta ca cel mai bine plătit președinte din anii `80 încoace (vezi tabelul din imagine).
    Cei mai prost plătiți președinți ai României din ultimele trei decenii, dacă raportăm salariile medii nete ale acestora la salariile medii nete pe economie, au fost Traian Băsescu, Klaus Iohannis (până în august anul trecut) și Emil Constantinescu. Klaus Iohannis (din luna august a anului curent), Nicolae Ceușescu și Ion Iliescu sunt președinții cu salariile cele mai mari rapotate la salariile medii nete pe economie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu