Social Icons

miercuri, 27 ianuarie 2016

Câte plinuri la mașină poți face cu salariile minime din statele UE

Câte plinuri la mașină poți face în statele UE, în funcție de salariul minim și prețul carburanților din aceste state
   Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, 22 au reglementat salariul minim. Suedia, Finlanda, Austria, Cipru, Italia și Danemarca sunt statele în care nu este reglementat prin lege salariul minim lunar (vezi tabelul din imagine).
   România, așa cum era de așteptat, se află pe penultimul loc dintre statele ce au reglementat salariul minim, cu o valoare a salariului minim brut, la sfârșitul anului ce s-a încheiat, de 234,8 euro lunar (conform statisticii Eurostat). În urma noastră, ca de obicei, era doar Bulgaria. Din cei aproape 235 euro (1.050 lei), cât era salariul minim brut la finalul anului trecut, un român plătit cu acest salariu primea în mână 175 de euro (salariul net e 785 lei). Suma netă reprezintă 75% din suma brută. În statele UE ce au reglementat salariul minim pe economie, suma netă variază între 70%-80% din suma brută, în funcție de reglementări (de exemplu, în Bulgaria, salariul net minim reprezintă de 78% din cel brut, iar în Germania e echivalent cu 73%).

   Unde sunt cele mai mari salarii minime în UE?

   Luxemburgul (1.923 euro), Marea Britanie (1.510 euro), Olanda (1.509 euro), Belgia (1.502 euro), Germania (1.483 euro) sunt statele cu cele mai mari salarii minime brute din UE (vezi tabelul din imagine). Este vorba despre statele ce au reglementat salariul minim. E probabil ca ordinea dintre locurile 2 - 4 să se schimbe atunci când vorbim de salarii nete, în funcție de procentul impozitat în statele respective.
   Cele mai mici salarii minime brute din statele UE ce au reglementat acest tip de salariu sunt Cehia (338 euro), Ungaria (333 euro), Lituania (325 euro), România (235 euro) și Bulgaria (194 euro). Ordinea, în cazul Cehiei Ungariei și Lituaniei, se poate schimba în cazul salariului net, în funcție de nivelul de impozitare. Noi rămânem înaintea Bulgariei, de vreme ce salariul minim net de la sud de Dunăre e de 152 de euro, iar la noi e de 175 euro.

   Unde sunt cei mai scumpi carburanți din UE?

   În 18 ianuarie, anul curent, conform buletinului săptămânal făcut public de Comisia Europeană, cea mai scumpă benzină din UE era în Olanda (1,43 euro/L - vezi tabelul din imagine). Dintre statele ce au reglementat salariul minim, prețuri mari la benzină erau în Grecia (1,36 euro/L), Marea Britanie (1,33 euro/L), Malta (1,32 euro/L) și Portugalia (1,32 euro/L). România, cu 1,07 euro pe litru de benzină, era pe locul 19 din cel 28 state UE și pe locul 14 din cele 22 state UE ce au reglementat salariul minim. Pe ultimile locuri se aflau Ungaria (1,01 euro/L), Estonia (0,99 euro/L) și Polonia (0,91 euro/L).
   Conform aceluiași buletin, cea mai scumpă motorină se găsea în Marea Britanie, cu 1,35 euro pe litru (vezi datele din tabel). Malta, Irlanda, Bulgaria și Olanda erau statele cu cele mai mari prețuri la motorină, după Marea Britanie (dintre cele ce au reglementat salariul minim). România, cu 1 euro pe litru de motorină, era pe locul 16 din cele 28 de state UE și pe locul 11 din cele 22 ce au reglementat salariul minim. Cele mai mici prețuri la motorină se găseau în Lituania (0,9 euro/L), Luxemburg (0,86 euro/L) și Polonia (0,86 euro/L - vezi tabelul din imagine).

   Unde îți faci cele mai multe plinuri la mașină cu salariul minim?

   Din cele 22 de state UE ce au reglementat salariul minim, cele mai multe plinuri de benzină, pentru un rezervor de 55 litri, le poți face în Luxemburg. Salariul minim brut din acest stat îți permite să faci 33,2 plinuri de benzină, la un preț al benzinei de 1,05 euro pe litru, cât era în această țară în urmă cu o săptămână și ceva. Tot în Luxemburg îți poți face cele mai multe plinuri de motorină cu salariul minim brut (40,5 plinuri - vezi tabelul din imagine), fiind la mare distanță de Belgia, ocupantul locului doi la plinurile de motorină (22,9 plinuri). Acest lucru se întâmplă din cauza prețului mic al motorinei în Luxemburg (penultimul loc în UE, cu un preț de 0,86 euro/L). 
   După Luxemburg, cele mai multe plinuri de benzină, pentru un rezervor de 55 litri, le poți face cu salariile minime brute din Belgia (22,9 plinuri), Germania (21,6 plinuri), Irlanda (21,3 plinuri), Franța (20,8 plinuri) și Marea Britanie (20,6 plinuri). Cele mai puține plinuri le faci, dacă ții cont de prețul benzinei și salariile minime, în Slovacia (6 plinuri), Cehia (5,9 plinuri), Lituania (5,8 plinuri), România (4 plinuri) și Bulgaria (3,4 plinuri - vezi datele din tabel). Dintre statele foste comuniste, cele mai multe plinuri de benzină corespund Sloveniei (12,2 plinuri), Poloniei (8,3 plinuri) și Estoniei (7,1 plinuri).
   Tot după Luxemburg, acest rai al făcutului de plinuri, dacă ești salariat în această țară, cele mai multe plinuri de mortorină (rezervor de 55 litri) le puteai face în Belgia (27,9 plinuri), Olanda (27,4 plinuri), Germania (26,2 plinuri), Franţa (25,1 plinuri), Irlanda (24,2 plinuri) și Marea Britanie (20,4 plinuri). România și Bulgaria sunt pe ultimile două locuri, salariile minime brute și prețurile la motorină permițând 4,3 plinuri, respectiv 3,3 plinuri (vezi tabelul din imagine). Statele foste comuniste cărora le corespund cele mai multe plinuri sunt aceleași ca și în cazul benzinei, respectiv Slovenia (14,2 plinuri), Polonia (8,8 plinuri) și Estonia (7,5 plinuri).

   Numărul de plinuri este mai mic în cazul salariului minim net, care, așa cum am menționat, variază de la stat la stat, în funcție de condițiile din statul respectiv (Eurostatul nu oferă o statistică a salariilor minime nete), dar chiar și așa, ne putem forma o părere despre puterea de cumpărare a românului în materie de făcut plinuri. Suntem, ca de obicei, pe penultimul loc în UE. Slavă Domnului că-i avem pe bulgari, ca să fie pe ultimul loc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu