Social Icons

miercuri, 3 octombrie 2018

Unde e Piața când se pune la cale ditamai șmenul prin Legea offshore?

Dacă lumea chiar ar fi revoltată de cât se fură în România, ar ieși să protesteze împotriva tergiversării legii offshore
   Pentru prima dată în istoria PSD-ului, interesele României în materie de resurse chiar sunt apărate. Nu mă întrebați de ce, pentru că habar nu am, dar ceea ce contează e rezultatul. Până acum, PSD-ul a fost singura forță care s-a opus cedării pe nimic a resurselor de hidrocarburi descoperite în ultimii ani în Marea Neagră.

   Dintre toate partidele, la PSD m-aș fi așteptat cel mai puțin să țină cu atâta înverșunare de Legea offshore. Și cam atât de bine despre PSD, pentru că legea s-a întors în comisii, iar acolo, probabil, va fi tunsă fără milă de ALDE, USR și PNL. De ALDE nu mă mir, băieții lui Tăriceanu sunt obișnuiți cu privatizările pe nimic din mandatul 2005 - 2008, când s-au dus pe trei lei o mare parte din distribuția de gaze și energie. 
    În cazul PNL și USR, acești stâlpi ai statului de drepți, sunt de-a dreptul contrariat. Oare a da pe nimic resursele României nu intră în categoria furtului acoperit de legi cu dedicație, motiv pentru care cele două partide s-au alăturat cu abnegație și devotament manifestărilor din Piața Victoriei?

   Dacă PSD-ul e personajul pozitiv în această poveste, și e, chiar dacă nu-mi place deloc de Dragnea și cu atât mai puțin de camarila de idioței cu care s-a înconjurat, atunci cine sunt băieții răi din acest nou episod al cedării pe nimic al gazelor din Marea Neagră, întocmai pe calapodul privatizării Petrom sau al celorlalte privatizări din domeniul energetic?

   Klaus Iohannis e cel ce a retrimis în Parlament prima variantă a legii, cea care asigura României ca un procent important din gaze să fie tranzacționat pe bursa locală energetică și nu la Viena sau chiar la la Budapesta, dacă e să luăm în serios pretențiile Ungariei în materie de transport și distribuție. Tot varianta trimisă înapoi în Parlament se taxau suplimentar gazele exploatate, România asigurându-și astfel un venit suplimentar în cazul în care nivelul de exploatare depășea anumite valori. Legea mai stipula obligativitatea angajării specialiștilor locali. Una peste alta, deși nu era ideală, legea aducea oarece beneficii României, cu mult mai multe față de Legea petrolului pusă la cale de PSD-ul lui Năstase înaintea privatizării PETROM. 
   Klaus Iohannis, îngrijorat nevoie mare de soarta companiilor petroliere ce vor să exploateze aceste resurse, a trimis legea înapoi în Parlament. Nu de alta, dar săracele companii erau pe punctul chiar „să beneficieze” de o lege cât de cât echitabilă și pentru cealaltă parte. Probabil, dacă nu făcea acest gest, nu mai primea viză pentru vacanța de iarna aceasta din Miami.

   Mass-Media centrală a dat dovadă de o cârdășie demnă de mai toate privatizările și șmenurile post-revoluționare. Numai în cazul Roșia Montană am mai asistat la o muțenie mai surdă pe tema cedării resurselor pe nimic. Și atunci câinele de pază al democrației era mult mai ocupat să-și numere banii primiți decât să semnalizeze șmenul ce se punea la cale de guvernul Ponta îmbrăcat în salopete de mineri. 
   De data asta există și activiști ai cedării resurselor pe nimic. Digi Tv (cei născuți în libertate de securiști - vorba reclamei) ne explică de câteva luni cât de nocivă e legea offshore pentru că avem șanse teoretice chiar să primim ceva și cât de bună e varianta propusă de companii, de pe urma căruia primim praful de pe tobă. Culmea, totul se întâmplă între două reportaje din România Furată.
   Doar câteva voci din media de nișă au semnalizat pericolul unei noi privatizări tip PETROM, dar efectul e aproape nul, cei indignați de furtul cu legea în mână și care-și strigă păsul în Piața Victoriei fiind prea preocupați să-și ia informațiile de la Digi și alte portavoci ale șmenurilor cu iz de servicii secrete.

   PNL, USR și ALDE, trei, Doamne, și toți trei tremură la gândul că exploatatorii gazelor vor trebui să dea ceva și statului. 
   PNL-ul e un fel de prostuc al satului care repetă tâmp ce-i spune Iohannis. Spune Iohannis că legea e o porcărie pentru că nu dă posibilitatea companiilor să arunce trei lei pe post de redevențe și să-și ducă gazele pe infrastructură românească unde vor mușchii lor, PNL-ul, clipind des și inteligent ca Viorica, repetă la virgulă ce spune Iohannis.
   La USR treaba e simplă, dacă e ordin pe unitate să se dea moca, atunci executarea. Vorba ceea, poliția s-a demilitarizat, dar SRI-ul încă nu, așa că ordinele se execută, nu se discută.
   În cazul ALDE avem de-a face cu o curcă beată de promisiuni. Cineva i-a promis lui Tăriceanu că-l face fată mare, iar Anton s-a apucat să toarne beton în legea PSD-ului, îndeajuns cât să scufunde în Marea Neagră toate speranțele de a ne alege cu ceva. Ceva mai încolo, probabil, Anton va înțelege că nu prea poți fi fată mare după cinci căsătorii.

   Din toată această dispută dusă doar în comisiile parlamentare lipsește personajul principal din aproape ultimii doi ani - tânărul frumos și liber care vrea o țară ca afară, asta presupunând și eliminarea furtului cu legea în mână. Unde e acest tânăr? Provabil va ieși în Piața Victoriei peste câteva săptămâni, după ce legea se va adopta cum vor companiile, să ne spună cât de revoltat e el de faptul că România e furată doar de Dragnea. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu