Social Icons

marți, 9 octombrie 2018

Care au fost cele mai vizitate județe de turiști în primele opt luni ale anului

Topul județelor după numărul de turiști din primele opt luni ale anului
   În primele opt luni ale anului, numărul de sosiri ale turiștilor în spațiile de cazare a ajuns la 8,71 milioane, cu peste 400 de mii mai mult decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă din 2017. 


   În ultimii ani, cifrele aferente turismului românesc sunt în creștere. Astfel, dacă în 2015, în primele opt luni ale anului se înregistrau 6,73 milioane de sosiri ale turiștilor în spațiile de cazare, în anul următor, acestea au crescut la 7,47 milioane (accesează datele aici), pentru ca anul trecut să ajungă la 8,3 milioane (vezi tabelul din imagine). Anul acesta, în primele opt luni, avem cu aproape 2 milioane de sosiri de turiști mai mult decât în aceeași perioadă din 2015. E clar că asistăm în ultimii ani la o creștere susținută a circulației turistice.
   Același fenomen se înregistrează și în cazul sosirilor de turiști străini. Datele INS ne arată că, în primele opt luni ale anului 2015, s-au înregistrat 1,51 milioane de sosiri de turiști străini, în anul următor, numărul a urcat la 1,66 milioane (accesează aici datele), anul trecut numărul a ajuns la 1,86 milioane, iar anul acesta a urcat la 1,92 milioane (vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topurile județelor după numărul total de turiști și numărul de turiști străini în primele opt luni ale anului?

   Deși pare greu de crezut, chiar și după cele trei luni de vară, nu Constanța conduce în topul sosirilor de turiști în spațiile de cazare, ci capitala. 1,35 milioane de sosiri de turiști s-au înregistrat în primele opt luni ale anului în București. Pe locul doi, cu un total al  sosirilor de 1,11 milioane, se află județul Constanța, iar pe locul trei, cu 894 de mii de sosiri, se află județul Brașov.
   În top 5 mai intră județele Cluj și Mureș, cu valori totale ale sosirilor de turiști în primele opt luni ale anului de 429 mii, respectiv 378 mii  (vezi datele în detaliu în tabelul din imagine).

   În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în spațiile de cazare, topul e condus tot de capitală (803 mii sosiri), cu aproape 42% din sosirile de turiști străini de la nivel național. La mare distanță urmează județele Brașov (147 mii), Sibiu (110 mii), Cluj (97 mii) și Timiș (80 mii).

   Topul înnoptărilor de turiști stabilește o ierarhie diferită. De data asta, Constanța e pe primul loc, cu un total al înnoptărilor de 4,26 milioane. Locul secund e ocupat de capitală (2,21 mil. înnoptări), iar podiumul e completat de județul Brașov (1,78 mil. - vezi tabelul din imagine).
   Capitala câștigă din nou la capitolul înnoptărilor turiștilor străini din primele opt luni ale anului (1,36 mil.), fiind urmată de județele Brașov (297 mii) și Cluj (215 mii).

    Un aspect negativ al creșterii circulației turistice din ultimii ani e faptul că ritmul de creștere al sosirilor e sensibil mai mare decât cel al înnoptărilor, asta însemnând că, deși avem mai mult turiști ce se cazează în spațiile de cazare, aceștia petrec în medie mai puțin timp. Dacă în primele opt luni ale anului curent numărul de sosiri de turiști era cu 29% mai mare decât în aceeași perioadiă din 2015 și cu 5% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2017, la nivel de înnoptări, creșterea față de 2015 e de 20%, iar față de anul trecut de 4%. 
    E greu de crezut că un turist străin petrece în medie doar 1,9 nopți în spațiile de cazare din România. Cel mai probabil, există tendința din partea structurilor de cazare să ajusteze numărul de înnoptări în declarațiile către structurile teritoriale statistice. Chiar dacă în ultimii ani s-a redus masiv taxarea sectorului, fenomenul evazionist e încă în floare, mai ales la nivelul pensiunilor, multe dintre aceste structuri de cazare cu greu putând să-și justifice funcționarea pe baza cifrelor privind gradul de ocupare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu