Social Icons

vineri, 16 septembrie 2016

Ce venituri au încasat primăriile reședințelor de județ în primele opt luni ale anului

Topul primăriilor reședințelor de județ după venituri
   Sumele încasate la bugetele primăriilor de reședințelor de județ în primele opt luni ale anului se ridică la 84% din veniturile totale pe anul trecut

   Asta ne indică faptul că sumele totale încasate anul acesta la aceste bugete locale le vor depăși pe cele de anul trecut (în 2015, veniturile totale la bugetele primăriilor reședințelor de județ, incluzând și primăriile Bucureștiului, au fost de 21,92 miliarde lei - vezi tabelul din imagine).

   Dacă bugetul centralizat, care cuprinde bugetele locale, bugetul de stat și alte bugete (fondul de sănătate, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor de șomaj, CNADNR, etc.) e în primele șapte luni ale anului mai mic decât cel de anul trecut (vezi aici) și, cel mai probabil, va fi mai mic și la opt luniatunci unul dintre aceste bugete va fi afectat

   Vedem că bugetele reședințelor de județ, care fac parte din bugetul centralizat al administrației locale, au șanse să fie mai mari decât anul trecut. Dacă bugetele locale, per ansamblu, vor fi afectate, atunci acestea vor fi fie ale consiliilor județene, fie ale celorlalte primării de orașe, fie ale primăriilor comunelor. Oricum, reședințele de județ erau favorizate în privința veniturilor față de celelalte administrații locale (primării de orașe și comune în principal și, uneori, chiar față de consiliile județene), iar așa cum arată lucrurile, anul acesta situația nu se va schimba. Cine are, are, cine nu, stă și se uită, sau, mai grav, stă cu mâna întinsă către bugetul de stat.

   Ce primării de reședințe conduc în topul veniturilor colectate la buget în primele opt luni?

   Cele șapte primării ale Bucureștiului (șase de sector și primăria generală) au avut venituri cumulate în primele opt luni ale anului de 7,59 miliarde de lei, de aproape zece ori mai mult decât Primăria Municipiului Cluj-Napoca (769 milioane lei - vezi tabelul din imagine). 

   Primăria Municipiului București (primăria generală) a avut venituri încasate de 3,47 miliarde de lei (96,6% din suma încasată pe tot anul 2015). E foarte probabil ca suma încasată până la final de an să depășească cu mult 4 miliarde de lei. 
   La sectoare, topul e conds de Primăria Sector 1, cu 1,0,6 miliarde de lei venituri încasate în primele opt luni ale anului. Pe locul doi se află Primăria Sector 3, cu 872 milioane de lei. Primăria lui Negoiță a încasat deja la opt luni cu 14% mai mult față de veniturile pe tot anul trecut. Cele mai mici venituri le-au încasat primăriile sectoarelor 5 (aproape 334 milioane lei) și 4 (506 milioane lei).

   În țară, cele mai mari venituri la opt luni le-au încasat primăriile municipiilor Cluj-Napoca (769 milioane lei), Timișoara (767 milioane lei), Oradea (640milioane lei), Iași (639 milioane lei) și Craiova (564 milioane lei - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici venituri încasate în primele opt luni ale anului dintre primăriile reședințelor de județ le-au avut administrațiile municipiilor Reșița (97 milioane lei), Miercurea Ciuc (96 milioane lei), Giurgiu (88 milioane lei), Alexandria (87 milioane lei) și Slobozia (76 milioane lei - vezi tabelul din imagine).

   Dacă raportăm veniturile primăriilor la opt luni la cele de pe parcursul anului trecut pentru a ne da seama cine are și cine nu șanse să depășească nivelul veniturilor din 2015, atunci, în două primării, aceste venituri au fost deja depășite. Primăria Sector 3 a încasat venituri în primele opt luni cu 14,1% mai mari decât cele de pe tot parcursul anului 2015 (872 milioane lei față de 764 milioane - vezi tabelul din imagine). A doua primărie e cea a munnicipiului Galați, cu un nivel al veniturilor cu 4% mai mare decât cel din 2015 (521 milioane lei față de 501 milioane lei).

   Toate primăriile din capitală au încasat în primele opt luni venituri echivalente cu 94% din veniturile de anul trecut (7,59 miliarde lei față de 8,07 miliarde de lei). 
   Botoșaniul (94,1%), Cluj-Napoca (93,5%) și Timișoara (92,4% - vezi tabelul din imagine) sunt primăriile cu procentele cele mai mari de încasări de anul acesta (primele opt luni) raportate la cele de anul trecut, după primăriile Galațiului și capitalei.

   Primăriile Suceava, Pitești, Târgoviște și Tulcea au slabe șanse să egaleze nivelul veniturilor de anul trecut, veniturile acestora pe primele opt luni ale anului, deci la două treimi din perioadă, au fost mai mici de 65% decât cele din 2015 (vezi tabelul din imagine).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu