Social Icons

marți, 11 iunie 2019

De ce Firea a făcut varză bugetul PMB

De ce e primăria generală a capitalei în state de faliment
   Gabriela Firea, cea care în urmă cu trei ani ne promitea o revoluție în administrația capitalei, ne-a anunțat zilele trecute că revoluția începe să semene cu un faliment încă nedeclarat.

   Cică guvernul e nașpa și nu mai dă bani primăriilor așa cum ar trebui să dea. Prin urmare, nici revoluția traficului și a administrației primăriei generale nu mai poate continua. Să înțelegem că până acum am fost deja martori la o primă parte a revoluției? Firea ne spune că da. Am avut până acum marea șansă să fim spectatori la revoluțiile din capul lui Firea.

   De ce nu mai sunt bani la buget? 

   Simplu, pentru că nevasta lui Pandele (ăla ce servește capuri în gură la foc automat) a estimat pentru anul în curs că Primăria Municipiului București va încasa venituri în valoare de 6,79 miliarde lei, în condițiile în care, execuția bugetară pe anul trecut ne arată că veniturile primăriei generale s-au ridicat la valoarea de 4,19 miliarde lei (vezi aici ce venituri au avut anul trecut marile primării din România). E o mare diferență între 4,19 și 6,79 miliarde de lei? Logica bunului-simț ne spune că e, dar nu și logica Consiliului General al PMB, cel care a votat bugetul bugetul propus de Firea.

   Asta înseamnă că Firea și-a bugetat o creștere a veniturilor de la un an la altul de 62%. E vinovat guvernul că Firea visează cai verzi pe pereți? Firește că nu. 
   În 2017, conform execuției bugetare de la finalul anului, veniturile încasate de primăria generală s-au ridicat la valoarea de 3,86 miliarde de lei (vezi aici veniturile marilor primării din 2017), deci, creșterea de venituri din 2018 față de 2017 a fost de 9% sau de 330 milioane lei. 

   Bugetul propus de Firea pentru anul în curs presupune o creștere de 2,6 miliarde de lei față de veniturile încasate efectiv anul trecut, adică o creștere de 62%, asta deși până acum creșterile anuale de venituri n-au depășit procentul de 10%
   În 2016, de exemplu, veniturile totale ale primăriei generale au atins valoarea de 3,72 miliarde de lei. În aceste condiții, creșterea de venituri în 2017 față de 2016 a fost de sub 4%. 
   Deci, în 2017 ai o creștere de venituri față de 2016 de sub 4%, în 2018 ai o creștere față de anul anterior de 9%, iar în 2019 visezi la o creștere de 62%. Dacă toate primăriile din țară și-ar fi bugetat la fel veniturile și, implicit, cheltuielile pentru anul în curs, n-ar mai rămâne bani de pensii la bugetul consolidat.

   Firea a venit cu o propunere de buget nerealistă, Consiliul General a votat această propunere, iar acum Gavroche al revoluției traficului se plânge că n-are bani. Normal că nu ai bani când îți crești din pix veniturile cu 62% de la un an la altul pentru a acoperi niște cheltuieli crescute cu 60% (de la 4,27 la 6,83 mld. lei). Acum ne spune că e de vină guvernul pentru că în primul trimestru a avut venituri de doar 824 milioane lei, iar cheltuielile au ajuns la 1,35 miliarde lei, de parcă guvernul i-a făcut bugetul
   Mișcările lui Firea din ultimii ani seamănă cu zbaterea unei găini decapitate. A cumpărat niște autobuze turcești la preț de autobuze nemțești, a făcut din primăria generală un șir de srl-uri cu o legalitate disputată încă în instanțe, n-a rezolvat nimic din problemele RADET, iar acum ne spune că primăria e aproape în faliment. Revoluționar, nu?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu