Social Icons

miercuri, 8 mai 2019

Cum stă România la numărul de șefi din administrația publică față de celelalte state UE

Topul statelor UE după numărul de șefi din administrația publică în anul 2017
   Dacă în materie de număr de manageri /șefi raportat la populația ocupată, România e pe ultimul loc din UE, în privința numărului de șefi din administrația publică, suntem peste media UE. Asta reiese din datele Eurostat privind persoanele ocupate erau în funcții de conducere în anul 2017. Datele pentru anul trecut nu sunt încă publicate de statistica Eurostat.
    Acum o lună și ceva am abordat ponderea șefilor de la nivelul întregii economii în statele comunitare (vezi aici), acum a venit vremea analizei sectorului bugetar sau, mai bine zis, a miezului sectorului public.
   Pentru aceasta am ales din datele pentru activitățile economice ce compun sectorul public pe cele ce țin de miezul acestui sector, adică administrație publică, armată și asigurări sociale publice, datele pentru activitățile din educație, sănătate și asistență socială nefiind complete în statistica Eurostat, iar în cazul României lipsesc. Pentru a prescurta, vom numi aceste activități ca fiind miezul sectorului public. 

Cum arată topul statelor comunitare după ponderea șefilor în administrație publică, armată și asigurări sociale publice (miezul sectorului public)?

  România avea în 2017 o populație ocupată în activitățile de administrație publică, armată și asigurări sociale publice (miezul sectorului public) de 424,1 mii. Asta înseamnă o pondere în populația totală ocupată de 4,9%, media în UE fiind de 6,8%. Suntem din acest punct de vedere pe penultimul loc în UE, la egalitate cu Finlanda, iar pe ultimul loc e Irlanda, cu 4,4% din populația ocupată angajată în miezul sectorului public (vezi tabelul din imagine).
   Când e să ne uităm la șefii din miezul sectorului public de la noi, datele Eurostat ne arată că, la 424,1 mii de persoane ocupate, avem 39,4 mii șefi, asta însemnând o pondere de 9,3%

   Ponderea șefilor în miezul sectorului public de la nivel comunitar era ade 6,7%. Așadar, noi, cu 9,3%, suntem binișor peste medie. N-avem noi șefi mulți în economie în general, dar compensăm oarecum în sectorul bugetar, sau măcar în miezul acestuia, pentru că despre sănătate, asistență socială și educație nu știm.
   Dintre cele 27 din 28 state comunitare care au publicat date privind numărul de șefi din miezul sectorului public (Luxemburg n-a publicat), România e pe locul 10. Deci, nici măcar în materie de șefi în sectorul de stat nu suntem fruntași.

   Fruntașe la ponderea șefilor în miezul sectorului public (activitățile de administrație publică, armată și asigurări sociale publice) sunt Letonia (25,1%), Lituania (12,9%) și Suedia (12,5% ). Vă dați seama cum e în Letonia, unde unul din patru angajați e șef, pentru că în aceste activități, populația ocupată e de regulă și angajată?
   Codașele acestui top sunt Croația (3,7%), Spania (3,6%) și Germania (3,5% - vezi tabelul din imagine).

   Dintre vecini, bulgarii au mai mulți șefi în miezul sectorului public (10,2%), iar maghiarii mai puțini (5,6%).

   În analiza numărului de șefi raportat la toată populația ocupată a reieșit că economia României are o problemă în ceea ce privește personalul de conducere. Nu același lucru îl putem spune și despre miezul sectorului public, activități în care ponderea șefilor e peste media UE. Nu știm cum e situația în sănătate, educație și asistență socială, dar putem bănui că suntem tot peste media UE. Totuși, putem fi satisfăcuți că avem mai puțini șefi în administrația publică decât Polonia, Bulgaria, Slovenia și țările baltice.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu