Social Icons

marți, 21 mai 2019

Cum arată topul statelor UE după salariul minim la paritatea de cumpărare

Topul statelor comunitare după salariul minim la paritatea de cumpărare din 2019
   Cu o săptămână și ceva în urmă, Eurostatul a dat publicității datele privind salariile minime brute la nivelul celor 22 de state comunitare ce au reglementat acest tip de salariu (6 state comunitare nu au reglementat salariul minim). 

   Datele sunt aferente primei luni a anului 2019, și, conform acestora, salariul minim brut din România era ecivalent cu 446 de euro, valoare ce ne situa pe locul 20 între cele 22 de state comunitare ce au reglementat salariul minim. În urma noastră, cu salarii minime brute mai mici, se situau Letonia (430 euro) și Bulgaria (286 euro - vezi tabelul din imagine). 
   Cele mai mari salarii minime brute, ca și în anii trecuți, se înregistrau în Luxemburg (2.071 euro), Irlanda (1.656 euro) și Olanda (1616 euro).
   Bineînțeles, o mare parte din presa noastră nu a făcut observația de bun simț că, deși avem un salariu minim brut mai mare decât Letonia cu câțiva euro (446 față de 430 euro), la nivel de salariu minim net, românii pleacă acasă cu mai puțini bani decât letonii, salariul minim net lunar de la ei fiind de 306 euro, iar la noi e de 269 euro, pentru că la noi toate contribuțiile cad în seama angajatului, iar la ei nu.
   Așadar, românii plătiți cu leafa minimă netă se pot uita în jos, ca de obicei, doar la bulgari.

   Cum arată salariile minime brute din statele comunitare la paritatea puterii de cumpărare?

   O chestiune mai interesantă atunci când te uiți la nivelul salariilor minime din UE e să vezi care e în realitate puterea lor de cumpărare, pentru că prețurile diferă mult de la un stat la altul. 
  Datele privind nivelul comparativ al prețurilor din 2018 nu sunt încă disponibile în statistica Eurostat, dar sunt disponibile cele privind nivelul comparativ al prețurilor din 2017 și cele privind inflația pe tot anul 2018. Din aceste două seturi de date, am putut estima nivelul comparativ al prețurilor pentru anul trecut.
   Conform acestor date, nivelul prețurilor de la noi comparativ cu media UE a urcat anul trecut la 53,7% (în 2017 era la 52,6%). Cu un nivel mai scăzut al prețurilor decât noi în 2018 se situau vecinii bulgari (49,9% din media UE - vezi tabelul din imagine).
   Cele mai mari prețuri se înregistrau anul trecut în Danemarca (137,3% din media UE), Luxemburg (126%) și Irlanda (125,7%).

   Aplicând nivelul comparativ al prețurilor pentru 2018 la salariile minime brute de la începutul anului 2019, ne-a rezultat că salariul minim brut de la noi e echivalent cu 830 euro la paritatea de cumpărare standard din UE. Acest nivel al salariului minim brut la paritatea de cumpărare ne poziționează pe locul 13 între cele 22 de state UE ce au reglementat salariul minim. 
   În urma noastră, salarii minime brute la paritatea de cumpărare mai mici se înregistrau în Potugalia (820 euro pps), Grecia (809 euro pps), Cehia (760 euro pps) și alte șase state ex-comuniste din UE (vezi tabelul din imagine).
   În fruntea topului salariilor minime la paritatea puterii de cumpărare punctau Luxemburg (1.643 euro pps), Germania (1.497 euro pps) și Olanda (1.446 euro pps).

   Am putea spune că nivelul redus al prețurilor de la noi ne avantajează, pentru că puterea de cumpărare a salariului minim e mai mare decât în alte 9 state comunitare, deși la nivel de salarii exprimate în prețuri curente punctăm doar în fața Letoniei și Bulgariei. Dacă am gândi așa, bineînțeles că ne-am înșela, pentru că la nivel de salarii nete în prețuri comparabile, tot stăm mai prost decât majoritatea statelor ce au un salariu minim brut la paritatea de cumpărare mai mic decât noi. 
   În timp ce în cele 9 state de după noi, salariul minim net reprezintă peste 70% din salariul minim brut, la noi, ponderea e de 60%, pentru că, nu-i așa, la noi angajatul plătește toate contribuțiile. Aplicând aceste ponderi, ne-a rezultat că doar Letonia și Bulgaria au salarii minime nete la paritatea de cumpărare mai mici decât noi. Era un semn de întrebare în porivința Estoniei, dar ponderea de 74% a salariului minim net în cel brut ne-a mai coborât pe noi un loc. 
   Letonia, în schimb, care e sub noi în privința salariului minim brut exprimat în euro (430 față de 446 euro), dar e deasupra noastră în privința salariului minim net exprimat în euro (306 față de 269 euro), în cazul salariilor minime brut și net la paritatea de cumpărare e sub noi, pentru că nivelul prețurilor de la ei e mai ridicat decât cel de la noi, iar impozitarea salariului brut e ceva mai ridicată decât în celelate state estice.

   Datele ne arată că majorarea salariilor prin trecerea contribuțiilor la angajator nu ne-a ajutat să creștem decât în statistica salariilor brute. Realitatea salariilor nete e că suntem tot pe ultimele locuri în UE, iar pericolul ca în viitoarea perioadă de criză să crească impozitarea salariilor e real și va avea impact doar în buzunarul angajaților.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu