Social Icons

sâmbătă, 17 martie 2018

Topul județelor după mașinile de fițe

În ce județe sunt înmatriculate cele mai multe mașini de fițe
   România e codașă în mai toate clasamentele UE ce evidențiază nivelul de trai al populației. În urma noastră, de cele mai multe ori, sunt doar vecinii de la sud de Dunăre. Dacă te uiți la parcul auto și la mărcile exclusiviste, al căror preț sare bine de câteva sute de mii de euro, ai zice că ai de-a face cu o țară prosperă. 
   
   Am selectat din statistica Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor de la finalul anului trecut nouă mărci exclusiviste de autoturisme: Aston Martin, Bentley, Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Maserati, Maybach, McLaren și Rolls Royce. Alegerea mărcilor poate fi contestată, dar m-am axat pe autoturismele care sunt peste clasa premium a produselor de serie și au cele mai mari șanse să devină de colecție.

   La finalul anului 2017 existau 1.217 autoturisme înmatriculate la nivel național ce corespundeau acestor mărci exclusiviste, conform statisticii DRPCIV. Cele mai puține autoturisme înmatriculate în România dintre cele nouă mărci selectate aparțineau mărcii Bugatti (1 autoturism), McLaren (7 autoturisme) și Maybach (15 autoturisme). 
   La polul opus se aflau mărcile Maserati (364 autoturisme), Bentley (345) și Ferrari (207 - vezi tabelul din imagine), acestea fiind preferate de pasionații de mașini scumpe.

   Cum arata topul județelor după numărul autoturismelor ce aparțin unor mărci exclusiviste, înmatriculate la finalul anului 2017?

   Capitala conduce detașat în privința autoturismelor de fițe înmatriculate la finalul anului trecut. Peste 50% din autoturismele ce aparțin celor 9 mărci selectate erau înmatriculate în București (685 de autoturisme înmatriculate). Împreună cu Ilfovul, ocupantul locului 2, aveau înmatriculate 760 de autoturisme ce aparțineau celor nouă mărci exclusiviste (62% din total mărcilor selectate - vezi tabelul din imagine).

   Ilfovul e pe locul doi, cu 75 de autoturisme ce aparțin unor mărci exclusiviste înmatriculate la finalul anului trecut. E foarte probabil ca multe dintre autoturismele înmatriculate în capitală să aparțină unor locuitori din Ilfov.
   Podiumul e completat de județul Constanța, cu un număr de 58 de autoturisme de fițe. Constanța e și singurul județ în care este înmatriculat un Bugatti. Acum câțiva ani exista încă un autoturism marca Bugatti înmatriculat în județul Bacău, dar anul trecut n-a mai apărut în statistica parcului auto.

    După cele două județe și capitala, în topul mașinilor de fițe urmează județele Cluj (37 autoturisme), Timiș (33), Brașov (25), Argeș (23), Iași (22), Sibiu (21) și Dolj (19 - vezi tabelul din imagine).

   În două județe (Sălaj și Vaslui), nu era înmatriculat la finalul anului trecut niciun autoturism dintre cele nouă mărci exclusiviste selectate.

   Topul județelor după autoturismele ce aparțin unor mărci exclusiviste ține cont doar de ceea ce e înmatriculat la nivelul fiecărui județ. E posibil ca în unele județe, cu un număr mai mic de astfel de autoturisme, în realitate să fie mai multe, unele dintre ele fiind înmatriculate în alt județ, dar, ținând cont de prețul acestor autoturisme, aceste situații reprezintă excepții.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu