Social Icons

joi, 20 iulie 2017

De ce împărțeala banilor pe județe făcută de Sevil Shhaideh nu prea are legătură cu vreun criteriu

Topul județelor după alocările din Programul Național de Dezvoltare Locală
    Cele aproape 30 de miliarde de lei împărțite de Sevil Shhaideh prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2017 - 2020 reprezintă de trei ori investițiile (cheltuielile de capital) realizate de administrațiilor locale în 2016.

   În cei mai puțin de trei ani și jumătate cât au rămas până la finalul anului 2020, primarii de comune, orașe și municipii din România își pot dubla sumele investite anual. Dna Sevil Shhaideh ne-a explicat că sumele s-au alocat matematic, după criterii bine stabilite și după necesități. Din datele publicate, toată această justificare nu prea stă în picioare

   De ce nu stă în picioare argumentul că împărțeala banilor s-a făcut după criterii bine stabilite?

   Astfel, județul Caraș-Severin, al doilea în topul alocărilor (883 mil. lei - vezi tabelul din imagine), are o populație după domiciliu de 325,5 mii de locuitori, număr apropiat de cel al  județului Harghita (333,2 mii locuitori), dar care se află în coada alocărilor, cu 508 milioane lei
   Cele 2 județe au un PIB pe cap de locuitor apropiat (vezi aici clasamentul județelor după PIB-ul pe locuitor în 2017), deci sunt apropiate ca nivel de dezvoltare economică.
   Cheltuielile totale ale administrațiilor locale de anul trecut au fost apropiate și ele, fiind de 781 milioane lei în Caraș-Severin și de 847 milioane lei în Harghita (vezi aici cheltuielile administrațiilor locale la nivel de județe în 2016). Totuși, împărțeala matematică a dnei Shhaideh a dat cu un minus de 375 milioane pentru județul Harghita

   Putem să ne punem întrebări și în cazul județelor Tulcea și Covasna. Cele două județe au, de asemenea, un număr apropiat al populației după domiciliu (242,2 mii locuitori în Tulcea și 228,2 mii locuitori în Covasna). Compar populația după domiciliu pentru că acesta e luată în calcul de administrațiile locale. 
   PIB-ul pe cap de locuitor din cele două județe e apropiat, dar favorabil județului Tulcea (30,8 mii lei față de 28,1 mii lei - vezi aici). 
   Cheltuielile totale ale administrațiilor locale din 2016 din județul Tulcea au fost în valoare de 620 milioane lei, iar în Covasna au fost în valoare de 544 milioane lei (vezi aici).
   La împărțeala dnei Shhaideh a rezultat suma de 761 milioane lei pentru județul Tulcea și de 392 milioane lei pentru județul Covasna (vezi tabelul din imagine). 
   Județul Tulcea e mai mare decât județul Covasna ca teritoriu (8,5 mii km2 față de 3,7 mii km2), dar 40% din suprafață e ocupată de Delta Dunării (3,4 mii km2), iar aceata e locuită de circa 13 mii de persoane. Așa că, criteriul teritoriul mare nu prea ține în cazul diferenței mari de alocare.

   Exemplele și comparațiile ar putea continua, dar concluzia ar fi aceeași - criteriile pentru împărțeală și algoritmii privind populația și alte bla-bla-uri se aplică doar acolo unde trebuie să se aplice.

   Ce județe au primit cei mai mulți bani?

   Suceava (929 mil. lei), Caraș-Severin (883 mil. lei), Vaslui (882 mil. lei), Teleorman (876 mil. lei) și Mehedinți (849 mil. lei - vezi tabelul din imagine) au cele mai mari alocări prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

   În coada topului, cu alocările cele mai mici, sunt județele Sibiu (557 mil. lei), Harghita (508 mil. lei), Covasna (392 mil. lei), Ilfov (375 mil. lei) și capitala (166 mil. lei), care a primit bani prin intermediul a cinci sectoare (vezi tabelele din imagine).

   Cu cât își vor spori bugetele de investiții administrațiile locale de la nivelul județelor?

   Sumele cheltuite pentru investiții (cheltuielile de capital) de către administrațiile locale anul trecut s-au ridicat la valoarea de 10,28 miliarde lei (vezi în tabelul din imagine cât s-a investit anul trecut la nivelul județelor). E clar că cele 30 de miliarde din program vor reprezenta aproape o dublare a investițiilor locale în următorii trei ani.

    Dacă e să ne ghidăm după sumele cheltuielilor de capital (investiții) din 2016, cele mai mari creșteri ale bugetelor de investiții le vor înregistra administrațiil locale din județele Tulcea (7,3 ori), Ialomița (6,6 ori), Călărași (6,3 ori), Satu Mare (5,2 ori) și Vâlcea (4,9 ori - vezi datele din tabelul din imagine).

   Arad, Constanța, Timiș, Ilfov și București sunt județele cu cele mai mici creșteri ale bugetelor de investiții ca urmare a alocărilor Programului Național de Dezvoltare Regională.

   Alocările pe județe din Programul Național de Dezvoltare Locală ne arată mai multe Românii: una care n-are nevoie de investiții, alta care are nevoie, dar primește mai puțin, și alta care are carnet de partid.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu