Social Icons

marți, 11 iulie 2017

Cât alcool au consumat românii la nivel de regiuni în 2016

Topul regiunilor după consumul de alcool
   Anul trecut, conform cercetării statistice INS „Coordonate ale nivelului de trai în România”, un român a consumat lunar 2,513 litri de băuturi alcolice, în creștere față de anul 2015, când consumul mediu pe persoană era de 2,393 litri.

   În cei 2,513 litri de băuturi alcoolice consumate lunar de o persoană din România intră 0,893 litri de vin, 1,382 litri de bere și 0,210 litri de țuică și rachiuri naturale

   Tot anul trecut, un român a cheltuit în medie lunar pentru cumpărarea de băuturi alcoolice 8,10 lei, iar băuturile alcoolice cumpărate au fost mai mici decât consumul, totalizând o cantitate de 1,557 litri

   Așadar, românul consumă lunar în medie peste 2,5 litri de băuturi alcoolice, dar cumpără peste 1,5 litri. Rezultă că aproape un litru de băuturile alcoolice consumate lunar de către un român provine din producția proprie sau ca urmare a unei cinstiri făcute de vreun amic.

   Trebuie spus că cercetarea desfășurată de INS a cuprins 9.504 de locuințe și s-a efectuat pe un eșantion reprezentativ din toate regiunile de dezvoltare și mediile de rezidență. Consumul și cantitățile cumpărate de băuturi alcoolice s-au stabilit în urma intervievării persoanelor și a completării unui jurnal de cheltuieli.

   În ce regiuni se consumă cel mai multe băuturi alcoolice și ce preferințe au consumatorii

   Oltenia e regiunea cu cel mai mare consum lunar de băuturi alcolice pe persoană. În regiunea Sud-Vest Oltenia, anul trecut, consumul mediu lunar de băuturi alcoolice pe persoană a fost de 3,658 litri, din care: 1,521 litri vin, 1,744 litri bere și 0,382 litri țuică și rachiuri naturale (vezi datele din imagine). Oltenii au un avans considerabil față de restul românilor în materie de consum de băuturi alcoolice, conform acestei cercetări statistice.

   La polul opus, cel mai redus consum de băuturi alcoolice s-a înregistrat în regiunea Vest (Banat). Un bănățean a consumat lunar anul trecut 2,014 litri de băuturi alcoolice, cu 45% mai puțin decât un oltean

  Pe locul doi la nivel național după consumul mediu lunar de băuturi alcoolice se află moldovenii (regiunea Nord-Est), cu 2,94 litri. Podiumul consumului de băuturi alcoolice e completat de locuitorii din regiunea Sud-Est, cu 2,823 litri (vezi harta din imagine).

   În topul regiunilor după consumul lunar de băuturi alcoolice pe o persoană urmează, în ordine descrescătoare, regiunile: Centru (2,269 litri), București-Ilfov (2,186 litri), Nord-Vest (2,181 litri), Sud-Muntenia (2,083 litri) și Vest (2,014 litri).

   Cei mai mari băutori de vin sunt locuitorii regiunilor Sud-Vest Oltenia (1,521 litri lunar/ persoană), Nord-Est (1,428 litri) și Sud-Est (1,319 litri - vezi datele din imagine).

   Berea e preferată în regiunileSud-Vest Oltenia (1,744 litri lunar/persoană), București-Ilfov (1,503 litri) și Vest (1,494 litri).

   Țuica și rachiurile naturale se consumă cel mai mult în regiunile: Sud-Vest Oltenia (0,382 litri lunar/persoană), Sud-Muntenia (0,299 litri) și Nord-Vest (0,233 litri - vezi datele din imagine).

   Câtă băutură cumpără lunar românii și cât cheltuie pe ea funcție de regiune 

   Cea mai mare cantitate lunară cumpărată de băuturi alcoolice s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (1,827 litri/persoană). București-Ilfov e regiunea situată pe locul doi, cu o cantitate cumpărată medie lunară de băuturi alcoolice de 1,808 litri. Regiunea Vest e pe locul trei cu o cantitate cumpărată de 1,591 litri (vezi datele din imagine). 
   În regiunile Nord-Est (1,434 litri/persoană) și Sud-Muntenia (1,411 litri) s-au înregistrat  cele mai mici cantități lunare cumpărate de băuturi alcoolice.

   Cele mai mari cheltuieli pentru cumpărarea de băuturi alcoolice se alocă în regiunile București-Ilfov (11,77 lei lunar/persoană), Centru (9,15 lei) și Nord-Vest (8,49 lei - vezi datele din imagine).
   Cele mai mici cheltuieli alocate cumpărării de băuturi alcoolice s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (6,86 lei lunar/presoană) și Nord-Est (6,35 lei).

   Atât cantitățile de băuturi alcoolice consumate cât și cele cumpărate sunt pe persoană, indiferent de vârstă. Asta înseamnă un consum și o cantitate cumpărată de băuturi alcoolice mai mare pe adult. 
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu