Social Icons

joi, 2 martie 2017

La aproape nouă luni de la alegerea ei ca primar, Firea naște un administrator public al capitalei

Primăria capitalei se transformă într-un holding de srl-uri
   Mama eroină din Voluntari nu se poate abține și ne face o surpriză la aproape 9 luni de la alegerea sa ca primar. Să ne trăiești, dle administrator public al SRL-ului numit București, de acum fosta Primărie a Municipiului București!

   Faceți cunonștință cu noul primar al capitalei - dl administrator public. Ce face administratorul public? Cam tot ce ar trebui să facă Gabriela Firea, doar că ea, fiind deja în concediu maternal după o naștere așa de grea, pentru că vorbim de un holding de SRL-uri cu un buget anual de peste 820 milioane de euro, își merită din plin odihna până la următoarele alegeri. 

   Ecuația era cam așa. Bucureștenii te-au votat ca să le faci parcări, transport în comun civilizat, grădinițe, deszăpezire când e nevoie, etc. Toate acestea ar trebui să fie egale cu o prestație în sensul așteptărilor votanților, doar că, atunci când realizezi că e mult de muncă la cea mai mare primărie din România, îți dai seama că e mai bine să faci din ecuație un șir de egalități. Votul dat nu mai devine egal cu prestația primarului, ci cu ce vor reuși să facă cele 19 SRL-uri coordonate de administratorul public. A = B și B = C, rezultă că A = C, doar că pe B îl mai saluți doar la viitoarele alegeri. Întrebarea e: ce dracu` mai fac cei din primărie, dacă o mare parte din atribuții vor fi externalizate către holdingul București SRL? Pleacă în concediu?

   Dna Firea, în numele unei administrații modernizate, a ales să-și delege atribuțiile pentru care s-a bătut să fie primar. Toți primarii până la ea se plângeau că sunt legați la mâini și nu pot face ceva pentru că n-au consiliu, n-au cadru legal, n-au cum din „n” motive. Acum primarul are de toate, dar ne spune că e mai bine să pună pe cineva în locul ei. Cu ea vorbim doar la urne, parese. Asistăm la o externalizare a atribuțiilor de primar și o internalizare a unor servicii publice, care, la momentul actual, sunt prestate de operatori privați. Dispeceratul de servicii de taximetrie, iluminatul public sunt serviciile actualmente administrate de operatori privați care vor intra în holdingul de srl-uri, pentru a fi administrate de administratorul public, remunerat, după cum am aflat, cu același salariu ca și primarul. De unde tragem concluzia că administratorul e un fel de primar uns în funcție de primarul votat.

   Dacă în cazul iluminatului public, serviciu actualmente administrat de Luxten (compania care-i plătea salarii babane Elenei Băsesc), pot să înțeleg internalizarea, după ce primarul Băsescu a decis să-l externalizeze, ce nu pot să înțeleg e ce treabă are primăria cu dispeceratul taxiurilor. Așa, tam-nesam, primăria cășunează cu SRL-ul peste un serviciu deținut de operatori privați de la revoluție încoace. Era interesant să auzim de o internalizare a serviciului de distribuție a apei și canalizare concesionat de Apa Nova, extenalizat de maestrul emerit al păcănelelor, Viorel Lis, și parafată externalizarea de stâlpul statului de drepți, Traian Băsescu. Nimic. Pesemne, nimeni nu vrea să se pună rău cu sora noastră mai mare - Franța. 

   Din lista serviciilor ce vor trebui administrate de administratorul public nu putea să lipsească administrarea drumurilor și a parcărilor. După scandalul cu deszăpezirea de iarna aceasta, dna Firea nu mai vrea să fie deranjată noaptea, taman când o apucă pe natură să-și facă de cap. Vrea și ea să scape de o grijă și, ca tot primarul care se respectă, în ianuarie să stea sub o umbrelă de soare pe o plajă exotică, și nu să dea socoteală că nu s-a deszăpezit ca lumea.

   La Primăria Municipiului București urmează o perioadă de trei ani și ceva de timpuri glorioase, în care toți funcționarii vor putea rupe ușa la ora 12:30, având programare la pedichiură, frizerie, spa, paintball sau la sesiunea zilnică de instagram, în timp ce treburile vor fi administrate de încă necunoscutul, dar deja bine plătit, celebrul administrator public, un fel de prim-ministru al primăriei generale. Dna Firea, să ne trăiți mulți ani ca să puteți da naștere la mai multe idei de geniul acesteia! La anul, dacă lucrurile cu administratoru` merg prost, poate mai numiți un supervizor al acestuia? Peste doi ani încă unul? Vom ajunge ca în celebra reclama la Budweiser cu mafioți, când se sunau unul pe altul, întrebându-se dacă au avu grijă de o treabă de făcut, pentru ca, la final, primul care a sunat să primească un telefon prin care era întrebat de aceeași chestie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu