Social Icons

miercuri, 1 martie 2017

Cât PIB se produce la nivelul capitalelor statelor membre UE

Topul capitalelor din UE după ponderile deținute în economiile naționale
   Berlinul și Roma sunt capitalele din UE ce dețin cea mai mică pondere în economiile naționale. Capitala Germaniei e singura capitală din UE cu o productivitate a populației e mai mică decât media națională (Berlinul produce 4% din PIB și are o pondere de 4,3% din populația Germaniei - vezi datele din imagine). 

   Dacă e să ne luăm după teritoriul administrat de primăria Parisului, care corespunde nivelului administrativ de ordin 3 (NUTS 3), atunci și capitala Franței ar intra în categoria Romei (9,3% din PIB-ul Italiei) și a Berlinului (4%), cu o pondere în PIB-ul Franței de 9,7%. Doar că, în cazul Parisului, date fiind dimensiunile acestuia, nivelul administrativ la care ne raportăm este de ordin 2 (NUTS 2) și corespunde regiunii Ille de France, ce deține o pondere în PIB-ul Franței de peste 30% (vezi datele din imagine). Chestiunea devine și mai complicată în cazul Londrei (22.6% din PIB-ul Marii Britanii), unde nivelul administrativ de raportare e ordin 1 (NUTS 1), în componența căruia intră două regiuni de nivel 2, împărțite la rândul lor în cinci regiuni de nivel administrativ 3. În restul capitalelor există o separare administrativă mai clară, inclusiv în București, iar nivelul de raportare e de ordin 3 (NUTS 3), adică orașele la propriu.

   Ce capitale concentrează cea mai mare parte din economiile naționale?

   Tallinn (62,3% din PIB-ul Estoniei), Riga (53,3% din PIB-ul Letoniei) și Atena (48,2% din PIB-ul Greciei) sunt capitalele ce concentrează cele mai mari ponderi din economiile naționale. Probabil, capitalele Nicosia (Cipru) și Luxemburg concentrează mai mult din economiile naționale, dar, fiind vorba de state de mici dimensiuni, statistica Eurostat nu oferă date la nivel de subdiviziuni administrative.

   În miliarde de euro, Parisul (regiunea Ille de France - NUTS 2) producea un PIB în 2013 de 641,7 miliarde de euro. Cifra e echivalentă cu peste patru PIB-uri de ale României. După Paris, urmează Londra (NUTS 1), cu un PIB de peste 509 miliarde de euro în 2014. Cele două orașe concentrează mai multe regiuni de niveluri administrative inferioare, dar dacă e să ne referim la un top al regiunilor de nivel 3 (NUTS 3), atunci, tot Parisul (teritoriul administrat de primăria Parisului) ar fi pe primul loc, cu un PIB de 206 miliarde de euro.

   Bucureștiul (fără Ilfov) concentra, în 2014, peste 24% din PIB-ul României (vezi datele din imagine). Față de statele vecine, capitala noastră concentrează mai puțin din economia națională. În Ungaria, Budapesta concentrează peste 37% din PIB, iar în Bulgaria, capitala Sofia are o pondere în PIB de peste 39% (vezi tabelul din imagine). 

   Cele două capitale din statele vecine membre UE au, de asemenea, ponderi deținute în populația totală mai mari decât cea deținută de capitala noastră. Dacă orașul București concentrează 9,3% din populația rezidentă a României, conform datelor Eurostat, Sofia concentrează 18,1% din populația rezidentă din Bulgaria, iar Budapesta avea o pondere de 17,8% din populația Ungariei (vezi harta din imagine).

   Din datele de care dispunem, putem aprecia că ponderea capitalelor din statele UE în PIB-ul spațiului comunitar este cuprinsă între 19% și 20%, în vreme ce, ponderea deținută în populație e de circa 12%. Asta înseamnă că media productivității în capitalele UE e cu două treimi mai mare decât media de la nivelul spațiului comunitar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu