Social Icons

luni, 24 octombrie 2016

Salvați România de demagogii din UDMR! Cât au contribuit și cât au primit de la buget județele anul trecut

Topul județelor după contribuția la buget
   UDMR-ul vrea să salveze Ardealul de povara taxelor ce merg spre București. A împânzit Ardealul cu panouri ce incită la „nesupunere fiscală”. Probabil, vor să vină ei cu bani de acasă să plătească pensiile, asigurările medicale și de șomaj, etc.

   Bugetul centralizat al României pe anul trecut a avut venituri de 233,55 miliarde de lei și cheltuieli de 243,92 miliarde lei

    Componentele bugetului centralizat sunt: bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale (pensii), bugetul asigurărilor de șomaj, bugetul asigurărilor de sănătate și alte bugete ale companiilor finanțate parțial sau integral de la buget. 

    Spre bugetele locale, anul trecut, conform Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, au mers 61,46 miliarde de lei (vezi tabelul din imaginea 1). În bugetele locale intră bugetele consiliilor județene și ale primăriilor de municipii, orașe și comune.

   Din totalul veniturilor de la buget pe anul trecut (233,55 miliarde lei), ANAF-ul a colectat 196,8 miliarde lei

   ANAF-ul colectează taxele din teritoriu prin intermediul Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice (în număr de opt - vezi tabelul din imaginea 2), în subordinea cărora se află Agențiile Județene ale Finanțelor Publice

   La nivel central, ANAF colectează prin Direcția Generală a Marilor Contribuabili, care administrează direct cele mai mare companii din economie (anul trecut, lista marilor contribuabili a cuprins 2.392 companii - vezi distribuția numărului lor pe județe în imaginea 2).

Cât au contribuit și cât au primit de la buget județele anul trecut.   La nivel regional și de județe, sumele colectate anul trecut au fost de 105,655 miliarde lei, conform datelor colectate din rapoartele Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice din 2015 (sumele cuprind și taxele vamale colectate). 

   Dacă situația la nivelor celor opt direcții regionale e clară, la nivel de agenții județene, datele sumelor colectate sunt disponibile doar pentru șase din opt direcții regionale (Direcțiile Iași și Timișoara nu au diseminate situațiile la nivel de județe), ele fiind reconstituite din declarații de presă și informări ale agențiilor județene. 

   În cazul a două județe (Hunedoara și Timiș), datele estimate au fost pe baza anilor anteriori și a sumei colectate anul trecut la nivel regional. Mai trebuie spus că în cazul direcțiilor Galați și Iași (regiunile Sud-Est și Nord-Est) sumele colectate din taxele vamale nu sunt diseminate pe județe, ele fiind alocate județelor Iași și Constanța.

   Câte taxe s-au colectat anul trecut la nivel de regiuni și de județe?

   La nivel regional, cele mai multe taxe s-au colectat în regiunea București - Ilfov, suma ridicându-se la valoarea de peste 39 miliarde de lei (36,9% din totalul de 105,65 miliarde lei colectat la nivel regional - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Suma nu cuprinde taxele plătite de marii contribuabili, care plătesc direct la Direcția Generală a Marilor Contribuabili. Deci nu putem spune că din cauza marilor companii s-au strâns atâtea taxe în regiunea capitalei. 

   E bine de știut că Direcția Generală a Marilor Contribuabili a colectat peste 90 miliarde lei anul trecutDacă ținem cont că 1.122 de mari contribuabili din totalul de 2.392 aveau sediul în București și Ilfov, ne dăm seama că ponderea acestei regiuni în totalul taxelor colectate de ANAF trece bine de 40%.

   A doua regiune după București-Ilfov în privința taxelor colectate anul trecut la nivel regional e regiunea de Sud-Est, administrată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați. Suma totală colectată anul trecut de această direcție a fost de 12,93 miliarde lei (12,2% din sumele colectate la nivel regional - vezi tabelul din imaginea 2). 

   A treia regiune după taxele colectate anul trecut este regiunea Nord-Vestadministrată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca. Suma colectată s-a ridicat la valoarea de 11,02 miliarde lei (10,4% din sumele colectate la nivel regional - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Răspunzând UDMR-ului care nu mai poate de grija taxelor, trebuie știut că cele trei regiuni din Ardeal și Banat (Nord-Vest, Centru și Vest) au contribuit anul trecut cu 28,3% din taxele colectate la nivel regional (29,876 miliarde lei - vezi tabelul din imaginea 2). Cele trei regiuni concentrează 34% din populația rezidentă a României (6,74 milioane de locuitori din 19,87 milioane). 

   În reginea București -  Ilfov s-au colectat anul trecut peste 39 miliarde de lei (36,9% din totalul colectat la nivel regional), iar populația rezidentă reprezintă doar 11,5% din totalul național (2,284 milioane locuitori - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Această diferență de taxe colectate raportate la populație nu ține cont de sumele colectate de la marii contribuabili (în număr de 2.392), pentru că, dacă ar ține, diferența ar fi mult mai mare în favoarea Bucureștiului (în București - Ilfov, numărul marilor contribuabili administrați anul trecut era de 1.122, iar în cele trei regiuni luate împreună numărul era de 650 - vezi tabelul din imaginea 2).

   La nivel de județe și capitală, cele mai multe taxe s-au colectat în București (35,3 miliarde de lei - vezi tabelul din imaginea 1), Constanța (7,57 miliarde lei - suma cuprinde și taxele vamale de la nivelul regiunii Sud-Est), Cluj (4,49 miliarde lei), Timiș (4,09 miliarde lei - suma e o estimare pe baza datelor de la nivelul regiunii și a colectării din anii trecuți) și Ilfov (3,66 miliarde lei).

   Cele mai mici sume s-au colectat în județele Teleorman, Călărași, Ialomița și Mehedinți (sub 600 de milioane de lei - vezi tabelul din imaginea 1).

   Câți bani s-au întors la nivel local anul trecut?

   Din cele 105,65 miliarde de lei colectate la nivel local, 61,46 de miliarde s-au întors sub forma veniturilor la bugetele locale (consilii județene și primării). Asta înseamnă că 58,2% din ceea ce s-a colectat la nivel local s-a întors sub formă de venituri la bugetele locale. Restul, de 44,19 miliarde de lei (47,8% din veniturile colectate la nivel local), s-au dus pentru susținerea celorlalte bugete (pensii, sănătate, somaj, bugetul de stat, companii de stat, etc.).

   Doar 22,8% din ceea ce s-a colectat în București s-a întors la bugetele locale ale primăriilor din capitală (vezi tabelul din imaginea 1). În Constanța, procentul e de 30,5%, iar în Ilfov e de 41,9%
   Sub media națională de 58,2% a veniturilor la bugetele locale în totalul sumelor colectate la nivel local mai sunt județele Cluj (47,3%), Brașov (51,4%) și Timiș (54,7%). 

   20 de județe au avut venituri mai mari la bugetele locale decât ceea ce s-a colectat la nivel local (vezi tabelul din imaginea 1). 

   Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Caraș-Severin sunt județele din Ardeal și Banat care au avut venituri la bugetele locale mai mari decât ceea ce s-a colectat la nivel local

   Cele mai avantajate județe, prin prisma veniturilor la bugetele locale raportate la ceea ce s-a colectat, au fost: Călărași, Vâlcea, Teleorman și Mehedinți ( vezi tabelul din imaginea 1).

   Dacă UDMR-ul vrea să rămână cu tot ce se colectează la nivel local, atunci va avea o problemă cu plata pensiilor și a celorlalte servicii publice, mai ales în județele din așa-zisa secuimeProcentele întoarse la bugetele locale din ceea ce s-a colectat la nivel local în Harghita și Covasna au fost de 86,8%, respectiv 99,7%, cu mult peste media națională de 58,2%. Chiar dacă și ceea ce s-ar colecta de la marii contribuabili ar rămâne la secui, dat fiind numărul mic al marilor companii din cele două județe (vezi tabelul din imaginea doi), băieții de la UDMR ar sta cu mâna întinsă la județele vecine mai bogate sau la Budapesta. 

   Cam așa stau lucrurile în RomâniaDoar câteva județe din țară pot să-și permită luxul să vrea mai multă autonomie fiscală, restul stau cu mâna întinsă spre București și nu pentru că Bucureștiul îi oprimă, ci pentru că România e o mare de sărăcie cu câteva insule de relativă prosperitate.



Vezi și:

Cât au contribuit și cât au primit de la buget regiunile și județele în 2014



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu