Social Icons

vineri, 14 octombrie 2016

Despre bufnițe și bufnițoi

Scandalul plagiatului e mort
   Bufnița e simbolul înțelepciunii în mitologia greacă și simbolul morții în cea sumeriană. Nouă, fiind în criză gravă de înțelepciune, ne rămâne moartea. Cum moartea vine de cele mai multe ori odată cu sistemul sanitar, al cărui simbol e șarpele, improvizăm și-o punem de-o cucuvea, care e un fel de bufniță mai mică, ce are, implicit, un creier mai mic. 

   Deci, dacă nu ești înțeleaptă precum zeița Athena, nici fatală precum Lilith, zeița din mitologia sumeriană, nu-ți rămâne decât să fii penibilă și să împarți în stânga și-n dreapta bibelouri bune de pus pe televizorul bunicii (cele de astăzi fiind prea subțiri) sau să trimiți emailuri de pe contul cucuvelei mov.

   Astăzi aflăm că Vasile Dâncu colecționează și el bufnițe și cucuvele. Vorbim despre un adevărat cult. Dacă ar fi s-o luăm pe arătura conspirațiilor, am zice că jucăm în filmul cu Illuminati din Bohemian Grove, California, unde, o dată pe an, la umbra unei bufnițe gigant sculptată în piatră, se adună niște penibili care pun lumea la cale, după ce se îmbată ca porcii, sau invers, că nu se știe exact ordinea. 

   Noi n-avem bani de-o bufniță gigant și, dacă am avea, tot degeaba, pentru că nu s-ar construi, exact ca autostrăzile. Avem în schimb, în ultimile zile, o defilare pe ecrane a bufnițoilor cu bibelouri primite cadou de la cucuvele mov. Avem cucuvele mov cu un plagiat atât de original, că nimeni nu vrea să se uite peste el, preferând să-și dea demisia. Avem huhurezi de presă ce fac zid în jurul operei cucuvelei mov, jurând că e la fel de originală ca Taj Mahalul din Las Vegas. Avem bufnițoaie bătrâne care schimbă legea plagiatului, de frică, probabil, să nu le fie investigată și lor opera „originală”. Toată această faună ornitologică ne arată că statul de drepți e cel ce în continuare face cărțile, plagiate sau nu.

   Tot ce se întâmplă în prezent e un altfel de război, care deja s-a încheiat. Bufnițoii din servicii au vrut s-o pună cu ciocul pe gheare pe cucuveaua mov. Nu i-au dat o lovitură fatală, dar i-au arătat că îi pot da, dacă vor. Nu știu dacă a priceput cucuveaua că e doar un pion și nu o regină, pentru că n-o bănuiesc de prea multă înțelepciune. În fond, e doar o cucuvea și nu o bufniță. Totuși, ne putem aștepta la o diminuare vizibilă a cultului personulității ei de-acum încolo. Huhurezii din presă se vor orienta către o altă icoană.

   De unde se vedea peste câțiva ani prima femeie din stat, cucuveaua trebuie să înțeleagă că scheleții din dulap, puși deocamdată la conservare, se pot trezi oricând la un ordin. A demonstrat bufnițoilor din servicii că poate fi neascultătoare și, mai devreme, sau mai târziu, va fi trasă pe linie moartă. Dacă se va comporta bine de-acum înainte, poate va primi mai târziu un post călduț la CCR. Acolo eșuează toate cucuvelele ce-au dezamăgit, au fost puse cu ciocul pe gheare, și-au înțeles rostul și, în final, s-au pocăit.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu