Social Icons

duminică, 16 august 2015

Uniunea putorilor și minunaților

Filosofia economică a Uniunii Europene
  UE e un fel de o uniune în care fiecare pune pe masă ce are din cămară. Unii, mai mari, se satură. Alții, mai mici, nu, dar li se flutură pe la nas o bucată de șuncă, din care li se dă o bucățică sub denumirea de fonduri structurale, după care, li se cere bucățica înapoi, pe motiv că n-au mâncat frumos sau că n-au unghiile tăiate.
La final, celui flămând i se sugerează că, dacă vrea să fie sătul, există alternativa împrumutului, dar ... și aici vine condiția, doar dacă investițiile, ce se vor face la dobânzi mult mai mari decât cele plătite de cei sătui, vor fi făcute „corect”, pe bază de concurență loială, și în urma unor licitații unde câștigă tot cel sătul, pentru că doar el are cu ce. 
   Poftim la masă! Scoate ce ai în desagă! Ooo, frumos, cozonac, pastramă, țuică! Mulțumim frumos, ia un loc ceva mai încolo, că parcă puți a sărac! Ți-e foame? Ia colțul ăsta de pâine și ronțăie din el! Stop! Dă colțul înapoi, că-mi pari suspect de fraudă după cum mesteci coaja uscata! Ia distanță! Nu ți-am zis că puți?! Ți-e foame? Vezi că la intrare e un băiat de-al meu cu posibilități. Du-te și vezi cum te înțelegi! Pe urmă, când ai bani, vii să discutăm. Ai bani? Îți dau bucata asta de cozonac cu trei parale. Știu, în piață e o para, dar aici nu e piață și nici eu nu mă înjosesc să fiu precupeață. O vrei, o iei. N-o vrei, uită-te în continuare cum mănănc! Și ce dacă ai adus-o tu? Ce, eu n-am adus? Și ce să-ți fac eu dacă tu nu erai la masă când am adus eu? Gata, hai, cumperi sau te uiți? Ia, bă, hămesitule și mănăncă, că nu te mai saturi! Mănâncă mai încolo, bă, că aici ne deranjezi nasurile fine! Ai mâncat? Te-ai săturat? Oooo, dar tu nu-ți permiți să te saturi! Ești deja prea îndatorat. Ieși afară și dă două ture de casă, ca să mai slăbești! La intrare, vezi ce vorbești cu băiatul meu, poate rezolvi ceva cu datoria. Hai, pleacă, că mă stresezi și parcă puți din ce în ce mai tare! Ai venit deja? Ai aranjat cu băiatul meu? Vezi că eu te-am aranjat, acum, vezi și tu cum sari la cap cu un cozonac, ceva .... N-ai bani? Are băiatul meu, dar dobânda e dublă, că deja prezinți un risc major. Vezi cum faci să te mai împrumuți și să iei cozonacul ăla! Da, merci, dar puteai și tu să pui mai multă nucă în el. Nu mai ai bani? Ce-mi zici mie? Eu te-am împrumutat, de-acum nu te mai împrumut, că deja ai ajuns în zona nesimțiților puturoși. Așa sunteți toți ăștia din sud, nu aveți bani, noi vă dăm, și, pe urmă, uitați de datorie. Marș la produs! Nu mă interesează, fă cum știi, dar până diseară îmi vii cu banu-n dinți și scuze, că altfel dormi afară! Scoală, putoare! Te prefaci că dormi! Ești mort? Bine c-ai dat ortu` popii! Un puturos mai puțin! Tu, ăla de-acolo, pune mâna pe lopată și îngroapă putoarea asta! După ce termini, dă o fugă la piață și cumpără și tu o sticlă de vin, să ne cinstim așa ca oamenii la înmormântarea puturosului. Cum, n-ai bani? Vezi că am eu un băiat .... Du-te, vorbește, și vezi cum rezolvi cu el! Treci și pe la baie când vii, că, parcă, puți!
   O uniune între putori și minunați nu rezistă. Rând pe rând, putorile vor fi eliminate, iar, mai devreme sau mai târziu, vom avea o uniune de minunați. La final, însă, vom avea un minunat și, din nou, niște putori. 
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu