Social Icons

miercuri, 12 august 2015

Rusia nu crede în lacrimi. Dar în buzunare goale crede?

Sfârșitul lui Putin vine la bursă
   Putin ne-a demonstrat că FSB-ul e o adunătură de experți în orice, dar mai puțin în burse. Dacă, spre sfârșitul anului trecut, rușii nu-și făceau griji, crezând că devalorizarea rublei, scăderea prețului petrolului și a gazelor naturale sunt șicane americănești, ce n-au cum să dureze, acum, la aproape nouă luni distanță, gluma se îngroașă (vezi graficele din imagine).
   În 2014, Federația Rusă a avut venituri totale la bugetul general consolidat de 26,8 mii mld. ruble (aproximativ 670 mld. USD la cursul mediu 38 rubble pentru un dolar). Anul acesta, cursul mediu pe primele opt luni e de 58 ruble pentru un dolar. Dacă se păstrează veniturile bugetare de anul trecut, ceea ce-i puțin probabil, veniturile la bugetul general consolidat vor fi de aproximativ 461 mld. USD. O cincime din bugetul general consolidat provin de pe urma comerțului internațional. Principalele produse de export ale Rusiei sunt petrolul și gazele naturale. Dacă prețul celor două se menține apropiat de nivelul actual, și sunt șanse mari să se mențină până la sfârșitul anului, cincimea se transformă într-o zecime. Problemele vor apărea și în interior, iar taxele încasate de la coloșii industriali ca Gazprom și LukOil vor fi tot mai puține. Rusia a intrat de aproape un an pe o spirală a decăderii economice, iar îmbunătățirea relațiilor Occidentului cu Iranul nu va opri această spirală, pentru că nu vom asista pe termen mediu la o întoarcere a prețului petrolului și al gazelor naturale.
   Încă doi-trei ani de ținere a prețului jos la petrol și gaze și, ce n-au rezolvat sancțiunile economice, discuțiile și amenințările voalate, va rezolva piața. Economia Rusiei plătește pentru lipsa de viziune a lui Putin. În planurile sale, petrolul era bătut în cuie la peste 100 USD pe baril, iar gazul era un robinet pe care-l închidea ori de câte ori Europa dădea muzica mai tare. Analiștii săi ruși săi n-au putut anticipa nici măcar ce impact va avea ieftinirea petrolului asupra consumului de gaze și cum Gazpromul va fi nevoit să scadă prețul și la gaze doar pentru a face rost de lichidități. O economie bazată pe exploatarea de resurse e expusă la orice fluctuație de preț de pe piețe. Cât timp prețul o ia în sus, pentru că tu și celelalte economii bazate pe exploatarea de resurse (Arabia Saudită, Venezuela, Irak) v-ați înțeles să țineți sus prețul, totul e ok, dar când la masă apar noi veniți ca ISIS și, mai nou, Iranul, înțelegerea se sparge și fiecare e pe cont propriu. Doar că, de data aceasta, înțelegerea de tip cartel e atacată nu doar de noii veniți la masă, ci și de noile tehnologii de extragere a gazelor de șist. Când petrolul trece de 70 USD, aceste exploatări devin profitabile, iar, mai nou, unele companii au reușit să coboare acest prag de profitabilitate spre 60 USD, și chiar sub acest nivel. La masă vrea să se așeze și China, tot cu exploatări de gaze de șist. Cert e că, prețul petrolului de peste 100 de USD pe baril pare amintirea unei tinerețe pierdute a divelor ce făceau piața până mai ieri.
   Federația Rusă e într-o situație fără prea multe soluții de ieșire. Creșterea economică din ultimii 15 ani a ajuns în vârful dealului, iar acum o ia în jos. Rușii sunt obișnuiți să strângă cureaua, dar, oligarhii lui Putin, nu. Era lui Putin va ține atâta timp cât încă va mai servi unor interese, iar interesele sunt deja ocupate până peste cap să-și salveze vacanțele pe Coasta de Azur.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu