Florin-Vasile Cîțu e cel mai optimist ministru de finanțe pe care l-a avut România vreodată. El e omul pe care mi l-aș lua companion în orice apocalipsă. Vrei să te simți bine când n-ai un ban în buzunar, ești rupt de datorii și fără slujbă? Cheamă-l pe Cîțu să-ți explice perspectivele tale. E ca și cum a-i trage pe nas în același timp vreo zece liniuțe de cocaină. Nu că aș ști cum stă treaba cu trasul pe nas, dar îmi pot imagina după multe filme pe care le-am văzut. Da, deci Cîțu al nostru e fresh ca crack-ul și te face să te simți un leu în pielea ta de pui de Gostat.
În istoria României, dar la mare distanță, doar Gheorghe Ialomițeanu mai avea o asemenea părere bună despre „realizările” sale. Ialomițeanu încă se declară cel mai bun ministru de finanțe din istoria țării, pentru că, după mintea acestuia, administrarea finanțelor publice cu bani împrumutați de la CE și FMI e o mare dovadă de pricepere.
Vasile al nostru e jupiterian ca Macron, rahatul lui miroase a vacanță, iar greșelile lui sunt modele economice ce ar trebui predate în toate universitățile lumii. Dacă acum un an vitupera pe toate canalele SRI că guvernul Dăncilă ne duce la sapă de lemn prin supraîndatorare, acum e liniștit ca un călugăr budist în privința creșterii datoriei. De la sfârșitul lui noiembrie 2019 până în la sfârșitul lui iunie anul acesta, datoria guvernamentală, calculată după metodologia UE, a crescut cu 64,4 miliarde de lei, deci un plus de vreo 13 miliarde de euro. E clar că și în lunile iulie și august a continuat această creștere, dar cu cât a crescut vom afla ceva mai încolo. Probabil am trecut deja de 16 miliarde de euro, iar pâna la final de an vom depăși pragul de 20 de miliarde de euro. Vasile e mândru nevoie mare de această realizare, ba chiar ne explică că așa ceva se putea face doar în mandatul său, pentru că doar el e capabil să cerșească la bănci pentru a finanța cheltuielile nesăbuite ale pandemiei și cele bătute în cuie cu înarmarea.
Economia s-a dus în cap în al doilea trimestru cu 12,3% față de primul trimestru și cu 10,5% față de aceeași perioadă din 2019. În afară de Ungaria, nicio economie ex-comunistă n-a scăzut atât de mult. Cîțu e mulțumit că n-am intrat în recesiune tehnică economică. Ce înseamnă asta? Că n-am avut două trimestre consecutive de scădere, pentru că în primul trimestru am fost pe creștere. O tâmpenie, pentru că, dacă ne raportăm la semestre, anul asta suntem pe minus cu 4,6% față de semestrul I de anul trecut, deci suntem pe minus per semestru, chiar dacă n-am avut scădere în ambele trimestre. Ani de zile ne-a explicat la UM Digi 24 cum creșterea economică de pe timpul PSD era nocivă. Oare cât de sănătoasă e scăderea de acum?
Bănuiesc că în prag de alegeri parlamentare Vasile va veni și se va lăuda că am evitat recesiunea tehnică în acest an, chiar dacă vom avea de facto o recesiune economică la final de an. Cum vom evita recesiunea tehnică? Simplu, e clar că pe trimestrul III vom avea o creștere față de trimestrul II, pentru că mai jos decât în perioada de urgență e greu să cazi economic. Chiar dacă la final de an vom încheia cu o scădere economică per total de 7% - 8%, Vasile se va lăuda că am evitat recesiunea tehnică. Ăsta e personajul.
Vasile era în opoziție un om responsabil, el vorbea de deficite, dar mai ales de depășirea lor precum vorbește un ultra-ortodox din Israel de Chivotul Legământului. Era ceva de neconceput să depășești ținta de 3% din PIB.
Când a venit la finanțe anul trecut, a reușit performanța să sară de la deficit de 3,56% la 4,64% din PIB într-o singură lună, plătind anticipat către americani niște comenzi, probabil, în contul șepcii primite de Iohannis de la Trump.
La șapte luni, anul acesta, deficitul e la 4,7% din PIB. Până la final de an va ajunge la 9% sau ceva mai mult pentru că sunt alegeri și se cer pomeni electorale. Da, e un an excepțional, dar și Vasile al nostru excepțional. E de un optimism până la cer și după. Cică are semnale bune din economie, crește consumul. Ce? Crește consumul? Doamne apără și păzește! Aghaizmă mare, aghiazmă mică, scuipat în sân și ce-o mai face unul ca Becali. Păi nu ne explicai tu pe timpul PSD-ului cât de nocivă e creșterea econmică pe bază de consum? Acum e bună?
Un asemenea personaj are pe mână finanțele României. Să ne mirăm, atâta timp cât la educație avem un pepsi glas și la dezvoltare o grindă? Nu, el e acolo unde trebuie să fie, făurind o nouă gândire economică. Premiu Nobel, te halesc!
Mda, inca un politruc ce una spune cand nu este "la ciolan" si alta face cand este. Grav este ca inca sunt oameni ce cred minciunile ce le spune, asa cum erau si pe vremea PSD-ului. In cazul actual, totul pleaca de la marea teapa numita "covid19", de care se folosesc sa ingradeasca libertatile indivizilor si sa cheltuie resurse imprumutate mai rau ca un "betiv la pacanele".
RăspundețiȘtergere