Social Icons

miercuri, 17 aprilie 2019

Cum au evoluat salariile din 1990 încoace în statele grupurilor Visegrad și MCV (noi și bulgarii)

Cât de mult am câștigat/pierdut în materie de salarii față de statele Grupului de la Visegrad
     În 1990, pe baza datelor statistice, putem spune că noibulgarii, maghiarii, cehii  slovacii și polonezii eram aproape la fel de prost plătiți, diferențele de câteva zeci de dolari dintre salarii fiind, în cea mai mare parte, anulate de prețurile în creștere accelerată.

   Totuși, în primul an de libertatecel mai mic salariu mediu brut lunar se înregistra în Polonia (108 $), fiind mai mic decât cele înregistrate la noi și la vecinii bulgari (186 $ și 156 $ -vezi tabelul din imagine). '
   De ce dolari? Pentru că în 1990 nu exista euro. De ce salariul brut? Pentru că cele mai multe date disponibile din perioada anilor '90 ne dau salariile brute din statele analizate.
   Ulterior, tot în prima parte a anilor '90, polonezii, ungurii, cehii și slovacii au format celebrul Grup de la VisegradNoi și bulgarii, ceva mai târziu și fără să vrem, fiind obligați de UE, am format Grupul MCV în cadrul spațiului comunitar, fiind singurele state comunitare care au un mecanism de verificare și cooperare pe justiție.
   
   De ce aveau polonezii salarii atât de mici în 1990? 

   Din cauza devalorizării accentuate a zlotuluisalariul mediu brut lunar în zloți din anul 1990 fiind de 1,03 milioane. Polonezii erau intrați deja pe panta devalorizării accentuată a monedei, iar în 1995, Banca Națională a Poloniei a operat o denominare a monedei, întocmai cum am făcut și noi zece ani mai târziu.

   De fapt, deși pare greu de crezut, în 1990 eram noi deasupra Poloniei ca PIB pe cap de locuitor (vezi aici), dar nu ne-a ținut mult, pentru că doi ani mai târziu eram sub Polonia în privința acestui indicator. Totuși, dacă ținem cont de faptul că diferența de PIB pe locuitor, adică de productivitate, nu era atât de mare în 1990, putem spune că salariile noastre nu erau corelate cu productivitatea.

   Conform datelor institutelor/oficiilor naționale de statistică din statele grupului de la Visegrad și cele ale institutelor de statistică de la noi și vecinii bulgaricele mai mari salarii brute  din anul 1990 se înregistrau în Ungaria (213 $) și în Cehoslovacia (200 $ - vezi tabelul din imagine). 
    În acel an, cel mai mic salariu mediu brut lunar, care se înregistra în Poloniareprezenta 51% din cel mai mare, adică cel din Ungaria (108 $ față de 213 $).
   Anul trecutcel mai mic salariu brut, înregistrat în Bulgaria (685 $), reprezenta 47 % din cel mai mare salariu brut, înregistrat în Cehia (1.469 $). Iată că, în 27 de ani, diferențele de salarizare nu s-au mărit considerabil. 

   Tot din datele statistice selectate, ne dăm seama că noi și vecinii bulgari am pierdut un deceniu în ceea ce privește evoluția economiei, salariul brut de la noi scăzând între 1990 și 2000, de la 186 $ la 133 $, iar la vecinii bulgari a scăzut de la 156 $ la 133 $ (vezi tabelul din imagine). Toate cele patru state din Grupul de la Visegrad aveau în anul 2000 salarii mai mari decât cele din anul 1990
   Dacă ne întrebam de ce ne tot așează Bruxelles-ul la aceeași masă cu vecinii bulgari care, apropo, din 1998 până în 2004, au fost peste noi în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (vezi aici), acum avem un răspuns edificator: jucăm în aceeași ligă economică cu ei.

   Anul trecut, salariul brut lunar de la noi era echivalent cu aproape 1.139 $. De fapt, vorbim de o medie a salariilor brute lunare din 2018, pentru că INS-ul nostru va prezenta datele finale ale salariului mediu brut în a doua parte a anului curent. Oricum, datele finale ale INS vor fi mai mici sau mai mari cu câțiva dolari față de această medie.
   Deci, conform acestor date, eram apropiați de salariile din statele din Grupul de la Visegrad și în fața vecinilor bulgari cu mai mult de patru sute de dolari (vezi tabelul din imagine). Doar că, în cazul României, salariul brut lunar cuprinde totate contribuțiile sociale, ceea ce face ca salariul net să aibă o pondere mai mică în salariul brut
   Așa că, atunci când tragem linie, tot în grupul MCV rămânem, pentru că ungurii, polonezii, slovacii și cehii au salarii nete lunare mai mari decât noi.


    

Un comentariu:

  1. De ce refuzati sa observati ca in 2018 pentru prima data in istoria Romaniei, am depasit Ungaria la salar mediu brut ?

    RăspundețiȘtergere