Social Icons

luni, 2 iulie 2018

Frenezia imobiliară s-a domolit în Ilfov, dar atinge noi culmi în Cluj și Timiș

Topul județelor după locuințele finalizate în primul trimestru al anului curent
   În primele trei luni ale anului, la nivel național, s-au finalizat 10.273 locuințe, cu 189 în plus față de aceeași perioadă din anul anterior. 5.717 locuințe, reprezentând 56% din totalul locuințelor terminate au fost construite în mediul urban, conform datelor INS.

   E posibil, dacă ne ghidăm după datele din primul trimestru, ca anul acesta să asistăm la al șaselea an consecutiv de creștere a numărului de locuințe finalizate la nivel național. Anul trecut s-au terminat la nivel național 53.347 locuințe, cu peste o mie mai mult decât în anul anterior (52.206 în anul 2016). Totuși, deși din 2013 încoace numărul locuințelor finalizate a crescut de la an la an, suntem încă departe de anii 2008 și 2009, când s-au finalizat 67.255, respectiv 62.520 locuințe la nivel național.

   Cum arată topul județelor după numărul de locuințe finalizate în primul trimestru al anului curent?

   Clujul e județul unde s-au finalizat cele mai multe locuințe în primul trimestru al anului (1.592 locuințe - vezi tabelul din imagine), creșterea față de aceeași perioadă din 2017 fiind de 42%. Dacă asistăm la o nouă bulă imobiliară, atunci sigur aceasta se va sparge în Cluj. 
   O creștere și mai spectaculoasă (110%) a numărului de locuințe finalizate în primele trei luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut s-a înregistrat și în județul Timiș, județ aflat pe locul secund în acest top. În Timiș, în primele trei luni ale anului curent s-au finalizat 1.077 locuințe, mai mult decât dublul numărului de locuințe terminate în aceeași perioadă a anului trecut (514 locuințe - vezi tabelul din imagine).
   Locul trei e ocupat de județul Ilfov, cu un număr de 993 locuințe finalizate în primele trei luni ale anului, în scădere cu 13% față de numărul de locuințe finalizate în primul trimestru al anului trecut (1.144 locuințe).

   După cele trei județe, în top, pe locul patru, urmează capitala (660 locuințe terminate), cu o creștere semnificativă (66%) față de numărul de locuințe finalizate în primul trimestru din 2017 (398 locuințe - vezi tabelul din imagine). Locul cinci e ocupat de județul Constanța (563 locuințe), în scădere semnificativă (28%) față de cifra aferentă primului trimestru din 2017 (782 locuințe - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai puține locuințe s-au finalizat în primul trimestru al anului în județele Călărași (43 locuințe), Covasna (27 locuințe), Tulcea (21 locuințe), Teleorman (21 locuințe) și Caraș-Severin (17 locuințe).

    Datele INS ne arată că ritmul de creștere al locuințelor finalizate s-a accelerat în Cluj, Timișoara și capitală și a încetinit în județe precum Ilfov, Constanța și Iași. Nu putem vorbi de o nouă bulă imobiliară la nivel național, avansul numărului de locuințe terminate în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut fiind destul de modest (1,9%). Totuși, creșterile impresionante din Cluj și Timiș pot semnala dezvoltarea unor bule imobiliare locale.
   

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu