Social Icons

marți, 3 iulie 2018

Cât de mici sunt salariile noastre raportat la productivitate față de celelalte state din UE

Topul statelor UE din 2017 după raportul dintre salariul brut și productivitatea medie pe salariat   În România anului trecut, un salariat primea o leafă brută anuală echivalentă cu 29% din PIB-ul pe salariat. Din acest punct de vedere suntem pe antepenultimul loc din UE dintre cele 25 de state incluse în analiză. Doar în Grecia și Irlanda salariul anual brut are o pondere mai mică în PIB-ul pe salariat.

   Știm că situația Greciei e mai delicată, salariul anual mediu brut din această țară de anul trecut fiind cu 22% mai mic de cel din 2009 (22,1 față de 17,3 mii euro, conform statisticii OECD). Grecii au măcar scuza că, din 2009 până anul trecut, au avut doar ani de scădere economică, noi nu avem această scuză.
   În cazul Irlandei, situația e explicată de evoluția statistică a PIB-ului din această țară. Din 2015 încoace, PIB-ul acestei țări a crescut pe hârtie cu mai mult de o treimeîn urma relocării unor mari corporații. Salariile și numărul salariaților, în schimb, au avut o creștere normală. Din acest motiv, există o pondere atât de mică a salariului în PIB-ul pe salariat. La noi nu s-a relocat nicio corporație care să ne salte PIB-ul cu o treime, dar creștere economică am avut.

   Am luat datele privind salariile medii brute de anul trecut din statistica Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (cele mai noi date Eurostat ale salariului brut la nivel de state sunt din 2014). 
   Noi, bulgarii, croații, maltezii și ciprioții nu intrăm în statistica OECD. Datele aferente României și cele ale Bulgariei au fost preluate din statisticile institutelor naționale de statistică. Celelalte trei state n-au fost incluse pentru că datele pentru anul trecut nu sunt actualizate.
   De asemenea, trebuie precizat faptul că raportarea PIB-ului la salariați a ținut cont de datele Eurostat, ce includ în această categorie toți salariații din economie, inclusiv pe cei din sectorul informal (cei ce lucrează la negru).

   Cum sunt salariile în UE raportate la productivitatea medie pe salariat?

   De fiecare dată când apar voci care reclamă nivelul de salarizare redus din România, apare și de partea cealaltă un deștept ce filozofează pe tema productivității reduse de la noi, explicând în felul acesta nivelul de salarizare redus
   E o tâmpenie. Productivitatea medie pe salariat român e de 3,6 ori mai mică decât cea a unui salariat danez (28,9 față de 105,2 mii euro), dar salariul anual brut era anul trecut de 6,9 ori mai mic (8,5 față de 58,3 mii euro - vezi tabelul din imagine). 

   Să ne raportăm la situația existentă în Germania, pentru că românul de rând vede în acest stat un model de urmat. Anul trecut, un salariat neamț avea o productivitate de 2,8 ori mai mare decât cea a unui salariat român (81,6 față de 28,9 mii euro), iar salariul anual brut era de 4,6 ori mai mare (39,4 față de 8,5 mii euro). Dacă ar fi să fim plătiți precum nemții, atunci salariul anual al unui salariat român ar trebui să fie 13,9 mii euro și nu 8,5 mii euro. Asta înseamnă că, în loc de un salariu mediu brut de 707 euro lunar, salariul mediu brut lunar din România anului 2017 ar fi trebuit să fie 1.165 euro, deci cu 65% mai mare. 

   Salariul anual brut din România reprezintă 29,3% din PIB-ul pe salariat. În Danemarca ponderea e de 55,4%, iar în Germania e de 48,3% (vezi tabelul din imagine).
   Dacă ne raportăm la vecinii noștri, salariul anual din Bulgaria reprezenta anul trecut 33,3% din PIB-ul pe salariat, iar cel din Ungaria avea o pondere de 37%

   Nu există scuze ca o țară ce s-a înscris din 2011 încoace pe un trend de creștere economică să aibă salarii atât de reduse. Să zicem că nu vrem salarii proporționale cu productivitatea precum cele din Germania, ci cu cele din Ungaria. Asta ar însemna o creștere a salariului mediu brut anual de la 8,5 mii euro la 10,7 mii euro, iar lunar, creșterea s-ar transpune într-un plus de 184 euro. 

   Partea nasoală e că anul acesta, românii chiar au asistat la o majorare a salariului brut, dar creșterea n-a venit ca urmare a unei majorări, ci de pe urma transferului de contribuții. Așa se face că, într-o analiză de anul viitor pe aceleași componente, vom sta mai bine pe brut, dar la fel de prost pe partea de net, pentru că salariile nete n-au crescut semnificativ. 
   E clar că în România este încă loc de majorare a salariilor, chiar dacă unii idioți țipă că ne pierdem mojo-ul pentru investitori.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu