Social Icons

joi, 7 iunie 2018

România a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din UE a consumului individual al gospodăriilor

Topul statelor UE după creșterea consumului gospodăriilor în 2017
     Creșterea de productivitate din România din ultimul an a corespuns celei mai mari creșteri a consumului final individual al gospodăriilor de la nivelul UE.
   
   Acest indicator măsoară ce cheltuieli au revenit pe parcursul anului gospodăriilor pentru achiziția de bunuri și servicii (publice, private sau oferite gospodăriilor de instituțiile fără scop lucrativ).

   Doar în cazul câtorva state, consumul final individual al gospodăriilor a crescut mai mult decât PIB-ul pe locuitor, iar România e printre ele.

   Putem vedea consumul final individual al gospodăriilor și ca pe un indicator al nivelului de trai, pentru că nivelul cheltuielilor unor gospodării e cu atât mai ridicat cu cât veniturile sunt mai mari. 

   Conform datelor Eurostat pentru anul trecut, România a înregistrat cel mai mare avans din UE al PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în prețuri curente (11,6%; de la 8,6 la 9,6 mii euro), dar și cel mai mare avans al consumului final individual al gospodăriilor (11,7%; de la 6 la 6,7 mii euro - vezi tabelul din imagine) față de anul 2016. Mulți ar spune că era de așteptat ca avansul PIB-ului să fie mai mic decât cel al consumului gospodăriilor, de vreme ce creșterea economică de anul trecut (6,9%) s-a bazat pe consum și, implicit, pe consumul gospodăriilor.
   Apropo de creșterea economică a României de anul trecut - am avut nu prima, ci a doua creștere din UE, după Irlanda (7,8% - accesează aici datele Eurostat) și, e posibil ca, la definitivarea datelor, să cădem pe locul trei după Malta, care a înregistrat o creștere de 6,6%.

   Avem, așadar, o creștere mai mare a consumului individual al gospodăriilor decât cea a PIB-ului, dar această creștere e mai mică 0,1%, iar dacă e să o exprimăm în sutimi, aceasta e de doar 4 sutimi de procent, deci intră în marja de eroare. Peste un an, când datele statistice se vor definitiva, putem să asistăm la o ajustare în jos a consumului final individual al gospodăriilor

   Diferența dintre cele două creșteri (PIB și consumul individual al gospodăriilor) în cazul României e semnificativ mică decât cele înregistrate în cazurile Cehiei (8,4% și 10,5%), Bulgariei (4,4% și 6,5%) și Poloniei (9% și 9,2% - vezi tabelul din imagine), țări cu trecut asemănător cu al nostru și cu care suntem în competiție directă. 
   Iată că, deși tot anul ni s-a spus că suntem într-o mare belea pentru că economia crește pe bază de consum și, imediat, ni se prezentau în montaje niște imagini cu supermarketurile pline, adică consumul gospodăriilor, vedem că în cazul nostru diferența e neglijabilă, cu mult mai mică decât în cazul Cehiei, a cărei economii a crescut cu un procent semnificativ mai mic decât cel înregistrat de economia noastră (4,6% față de 6,9%).

   În afară de noi și aceste state, doar Portugalia și Belgia au mai înregistrat diferențe pozitive între creșterea consumului gospodăriilor și cea a PIB-ului (vezi tabelul din imagine). În restul statelor, creșterea PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente a fost superioară creșterii consumului final individual al gospodăriilor, asta însemnând că productivitatea a crescut mai repede decât consumul populației.

   Creșterea economică de anul trecut a survenit în principal de pe urma consumului, dar  vedem că gospodăriile de la noi nu și-au făcut de cap în materie de cheltuieli așa cum lăsau să se înțeleagă unii analiști. Era mai bine ca avansul consumului gospodăriilor să fie sub cel înregistrat de PIB, dar vedem că se poate și mai rău decât ceea ce s-a întâmplat la noi, și vorbim de state cu care ne comparăm mereu, cum sunt Polonia și Cehia. 
   La noi INS-ul, instituția care culege și transmite date Eurostatului, se mișcă ceva mai greu, iar datele de acum nu sunt nici măcar semi-definitive, și, din acest motiv, ele se mai pot schimba. E foarte probabil ca spre finalul anului să aflăm că am avut un avans al consumului gospodăriilor mai mic decât avansul PIB-ului. Ce vor zice atunci cei ce ne explicau cât de nesănătos crește economia? Nimic, probabil vor fi ocupați să ne spună cât de nesănătos creștem anul acesta.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu