Social Icons

sâmbătă, 30 iunie 2018

Cât au cheltuit românii anul trecut pentru principalele grupe de alimente și cât au cheltuit restul europenilor

Topurile statelor europene după cheltuielile pe cap de locuitor pe alimente și grupe de alimente
   Un român a alocat în medie anul trecut pentru cheltuielile alimentare 23,1% din totalul cheltuielile ce alcătuiesc consumul individual efectiv. E cea mai mare alocare dintre statele comunitare

   Toate cheltuielile alimentare pe locuitor din România anului trecut s-au ridicat la valoarea de 1.546 euro, conform datelor Eurostat. 
   Din cele 28 de state comunitare, cheltuielile alimentare pe locuitor de anul trecut ne plasează pe locul 19, în urma noastră, cu cheltuieli mai mici, fiind mai multe state comunitare estice, dar și două state ce n-au făcut parte din blocul comunist (Irlanda și Malta - vezi tabelul din imagine).
   Trebuie precizat faptul că, în cheltuielile alocate alimentelor din cadrul consumului individual efectiv intră și autoconsumul, adică ceea ce se produce în gospodăriile populației.

   La nivelul UE, anul trecut, cele mai mari cheltuieli alocate alimentelor s-au înregistrat în Luxemburg (2.594 euro), Belgia (2.309 euro) și Italia (2.296 euro). Media de la nivel comunitar a fost de 1.809 euro pe persoană. Cu 1.546 de euro, România nu e foarte departe de această medie.
   Cele mai mici cheltuieli alocate produselor alimentare în cadrul consumului individual efectiv s-au înregistrat în Polonia (1.088 euro), Ungaria (971 euro) și Bulgaria (821 euro - vezi tabelul din imagine).
   
   Eurostat ne oferă date și despre situația acestor cheltuieli din unele state extra-comunitare. Astfel, la nivelul acestor state, cele mai mari cheltuieli alocate alimentelor s-au înregistrat în Islanda (3.958 euro), Elveția (3.046 euro) și Norvegia (2.846 euro).
   Cele mai mici cheltuieli cu alimentele din statele extra-comunitare incluse în statistică s-au înregistrat în Bosnia și Herțegovina (1.014 euro), Macedonia (903 euro) și Serbia (856 euro - vezi tabelul din imagine).

   Cât au alocat românii anul trecut pentru principalele grupe de alimente și cum stăm față de restul europenilor?

   Un român a alocat cel mai mult din totalul cheltuielilor alimentare pentru carne și produsele din carne (581 din 1.546 euro). Asta înseamnă că 37,6% din cheltuielile alimentare ale unui român sunt alocate pentru carne și produsele din carne. Media în UE e de 23,9% (432 din 1.809 euro - vezi tabelul din imagine), iar noi conducem în topul alocărilor  de cheltuieli pentru produsele din carne detașat, în niciun stat din spațiul comunitar nu se depășește pragul de 30%. 
   Chiar dacă, teoretic, la noi ar fi cea mai scumpă carne din UE, ponderea alocată acestei grupe alimentare, demonstrează că românul e cel mai carnivor cetățean comunitar.

   Ni se spune mai tot timpul că românul e mare mâncător de pâine. Doar 13,9% din cheltuielile alimentare pe cap de locuitor se alocă pentru pâine și produsele din cereale (215 din 1.546 euro - vezi tabelul din imagine), acesta fiind cel mai redus nivel de alocare din UE. În spațiul comunitar, media alocării cheltuielilor pentru această categorie de produse e de 18,3%. Cea mai mare alocare s-a înregistrat anul trecut în Olanda (22,2%).
   În statele extra-comunitare incluse în statistică există și procente de alocare mai mici decât cel de la noi pentru pâine și produsele din cereale, acestea înregistrându-se în Islanda (13,2% din cheltuielile alimentare), Norvegia (12,3%) și Turcia (12%).
   Iată că românul nu e un hominis panis, dacă ne ghidăm după cheltuielile alocate produselor de panificație, ci, din contră, e pe ultimele locuri la acest capitol printre europeni.

   A doua mare categorie de cheltuieli alimentare pentru români e reprezentată de cea alocată legumelor și cartofilor (19,9% din total; 308 din 1.456 euro - vezi tabelul din imagine). Ca procent al alocării suntem sub media UE (21% din totalul cheltuielilor alimentare), dar nu cu mult. Croații alocă cel mai puțin acestui tip de cheltuieli (13,2%), iar irlandezii cel mai mult (25,5%).
   În afara spațiului comunitar, turcii alocă cel mai mult cheltuielilor pentru legume și cartofi (33,8% din cheltuielile alimentare), iar islandezii cel mai puțin (14,9%).

   Datele Eurostat ne arată că alocăm cel mai mult din cheltuielile de consum pentru alimente (23,1%), iar alimentul nostru preferat, după ponderea ocupată în totalul cheltuielilor alimentare, e carnea (37,6% din cheltuielile alimentare) și nu pâinea (13,9%) sau legumele și cartofii (19,9%).
   

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu