Social Icons

sâmbătă, 2 iunie 2018

Ce aeroporturi din țară au înregistrat cele mai mari creșterii ale traficului de pasageri în primul trimestru

Topul aeroporturilor din țară după traficul din primul trimestru al anului 2018
   În primul trimestru al anului, traficul internațional și intern de pasageri de pe aeroporturile din țară a a înregistrat o creștere de 8,2% față de aceeași perioadă din anul anterior (de la 4,02 la 4,36 milioane).

   Acest procent ne arată o tendință de temperare a creșterii traficului de pasageri după creșterea robustă înregistrată în primul trimestru din 2017 (29,9%; de la 3,09 în trim. I 2016 la 4,02 mil. pasageri în trim I 2017 ). E clar că și traficul de pasageri din anul curent va avea o creștere semnificativ mai mică decât cea din anii anteriori (24% în 2016 și 23% în 2017 - accesează datele aici).

   Ce aeroporturi au înregistrat cele mai mari valori totale ale traficului de pasageri în primul trimestru al anului curent?

   Statistica INS pentru primul trimestru al anului curent cuprinde datele a 11 aeroporturi, cu două mai puțin decât cele din aceeași perioadă de anul trecut, aeroporturile Tulcea și Mureș neînregistrând activitate în primul trimestru al anului curent.

   Din cele 11 aeroporturi, cel mai mare trafic total de pasageri (intern și internațional) în primul trimestru al anului l-a înregistrat aeroportul Otopeni (2,75 milioane de pasageri). Al doilea aeroport al țării după traficul de pasageri e cel din Cluj-Napoca, cu un număr total de 558,2 mii pasageri. Podiumul e completat de aeroportul din Timișoara, cu un număr total de 364,9 milioane de pasageri.
   Locurile 4 și 5 sunt ocupate de aeroporturile din Iași și din Craiova, cu 235,3 mii, respectiv 102,8 mii pasageri pe parcursul primului trimestru al anului (vezi tabelul din imagine).

   Din cele 11 aeroporturi incluse în statistica INS, cele mai mici valori ale traficului de pasageri s-au înregistrat de către aeroporturile din Oradea (62,1 mii), Satu Mare (15,5 mii) și Constanța (14,2 mii - vezi tabelul din imagine).

   Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale traficului aerian de pasageri în primul trimestru al anului?

   Dacă la nivel național, traficul aerian de pasageri a înregistrat o creștere de 8,2% față de primul trimestru din 2017, asta însemnând un plus de 331,5 mii pasageri, la nivel de aeroporturi asistăm la creșteri foarte diferite.

   Topul creșterilor procentuale ale traficului de pasageri din primul trimestru față de aceeași perioadă din 2017 e condus de aeroportul din Oradea (239,5%), urmat de aeroportul din Suceava (130,2%) și cel din Craiova (52,5% - vezi tabelul din imagine). 
   Dintre cele 11 aeroporturi ce au avut trafic anul trecut și anul acesta, doar cel din Bacău a înregistrat o scădere a traficului (-7,9%; -6,9 mii pasageri).

   Topul creșterilor traficului de pasageri în valori absolute ne arată o altă ierarhie. Otopeniul, deși a înregistrat o creștere procentuală de doar 6%, în valori absolute asta însemnă un plus de 155,4 mii pasageri. Pe locul secund se află aeroportul din Oradea, cu un plus de 43,8 mii pasageri, iar pe locul trei se află aeroportul din Cluj-Napoca, cu un plus de 41,3 mii pasageri (vezi tabelul din imagine).

   Datele din primul trimestru al anului ne arată o încetinire a ritmului de creștere a traficului de pasageri față de anul trecut și o reorientare a traficului de pasageri către aeroporturile mai mici
   În Ardeal, creșterea traficului pe aeroportul din Oradea a încetinit ritmul de creștere a aeroportului din Cluj-Napoca și, în viitor, sigur va afecta traficul de pe aeroportul din Satu Mare.
   În Moldova, traficul în creștere de pe aeroportul din Suceava a încetinit ritmul de creștere a aeroportului din Iași și, cel mai probabil, a dus la scăderea traficului de pe aeroportul din Bacău. Suceava încă are loc de creștere, pentru că poate acoperi și necesitățile de călătorie ale locuitorilor din județele din jur cu care are legături rutiere bune (o mare parte din județul Botoșani, zona de nord-est a județului Neamț și chiar zona de nord-vest a județului Iași).

   Datele traficului de la nivel național din anii 2015, 2016 și 2017 (vezi aici datele) ne indicau pentru anul în curs o valoare a traficului aerian de pasageri apropiată de pragul de 25 milioane, după ce anul trecut se depășise pragul de 20 de milioane. Totuși, datele din primul trimestru ne arată că valoarea cea mai realistă a traficului total de pasageri pentru anul în curs se va situa în jurul a 22 de milioane.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu