Social Icons

joi, 12 ianuarie 2017

Harta raportului dintre salariați și pensionari

Topul județelor după raportul între salariați și pensionari
   Capitala și Teleormanul sunt extremele raportului dintre salariați și pensionari. Dacă în București unui pensionar îi revin 1,94 salariați, în Teleorman numărul de salariați e de 0,59 la un pensionar

   La nivel național, în luna octombrie a anului trecut, unui pensionar de asigurări sociale de stat îi reveneau 1,08 salariați (vezi harta din imagine). Raportul se referă la pensionarii de asigurări sociale de stat, datele pentru celelalte categorii de pensionari (agricultori, de invaliditate, etc.) nefiind publicate de INS. În 14 județe plus capitala, efectivul de salariați depășea numărul mediu de pensionari. Îngrijorător e faptul că, în rândul județelor unde numărul pensionarilor îl depășea pe cel al salariaților regăsim județe solide din punct de vedere economic, precum Argeș, Prahova, Mureș, Galați, Dolj (vezi tabelul din imagine). 

   Dacă în perioada de boom economic nu reușim să avem un raport supraunitar între salariați și pensionari în județele cu o pondere importantă în economia națională, atunci vom avea mari probleme în perioadele de recesiune, pentru că ciclurile economice alternează. Există regiuni, precum Oltenia și regiunea Sud-Muntenia, în care niciun județ nu are un raport supraunitar între salariați și pensionari (vezi harta din imagine).

   Care sunt județele cu mai mulți salariați decât pensionari?

   Capitala și Ilfovul ocupă primele două poziții în privința raportului dintre salariați și pensionari, cu 1,94, respectiv 1,83 de salariați la un pensionar. La ceva distanță, cu un raport de 1,56 de salariați la un pensionar, urmează județul Timiș (vezi harta din imagine).

   Din top 10 după raportul dintre salariați și pensionari mai fac parte județele: Cluj (1,38 salariați la un pensionar), Arad (1,35 salariați), Sibiu (1,32), Constanța (1,26), Brașov (1,23), Bistrița - Năsăud (1,18) și Bihor (1,16).

   În ce județe sunt cei mai puțini salariați raportat la pensionari?

   Teleormanul e județul cu cel mai mic număr de salariați raportat la un pensioanar, de 0,59 salariați la un pensionar. Dacă inversăm raportul, unui salariat din acest județ îi revin 1,69 pensionari. Giurgiu e județul aflat pe penultimul loc în topul raportului dintre salariați și pensionari, cu 0,61 salariați la un pensionar (vezi harta din imagine). Alte județe cu valori mici ale raportului dintre salariați și pensionari sunt: Vaslui (0,67 salariați la un pensionar), Dâmbovița (0,70 salariați la un pensionar) și Botoșani (0,70 salariați la un pensionar).

   Topul județelor după efectivul de salariați și numărul de pensionari (vezi tabelul din imagine) ne arată o situație dezechilibrată la nivel de teritoriu. Astfel, Bucureștiul împreună cu Timișul și Clujul dețin împreună o pondere de 28% din efectivul de salariați, în vreme ce, ponderea deținută în numărul de pensionari e de 17%. Ultimile 23 de județe după efectivul de salariați (vezi tabelul din imagine) dețin o pondere de 28% în efectiv, deci cât primele trei, dar au o pondere în numărul de pensionari de peste 37%

   Harta raportului dintre salariați și pensionari nu se suprapune perfect peste cea a PIB-ului pe locuitor, pentru că la acest indicator județele Prahova, Argeș și Bihor nu stau prost față de celelalte județe. Totuși, raportul subunitar din aceste județe ne arată o plafonare a creșteriii cererii forței de muncă și, probabil, o accentuare a fenomenului de îmbătrânire a populației.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu