Social Icons

joi, 23 martie 2023

Pentru prima dată în istorie România a egalat Ungaria în privința PIB-ului pe locuitor la paritate

România a ajuns la 77% din media UE în materie de PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare
    Ultimele date ale Eurostat ne arată că anul trecut PIB-ul pe cap de locuitor din România calculat la paritatea de cumpărare standard din UE (PPS) a ajuns la 77% din media UE, nivelul cel mai ridicat din istoria recentă și chiar din istoria României (vezi tabelul din imagine).
 Niciodată sau cel puțin în ultima sută de ani din istoria României, PIB-ul pe cap de locuitor de la noi la paritatea de cumpărare n-a fost la egalitate cu cel din Ungaria (vezi aici cum a evoluat PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare în România și alte state între 1870 și 2021). Anul trecut am înregistrat această premieră.

   Nu știu dacă merită cineva de la noi aplauze pentru depășirea acestei borne istorice, dar știu că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă economia Ungariei n-ar fi avut de suferit în ultimii ani de pe urma măsurilor adoptate de guvernul Orban, măsuri de cele mai multe ori ciudate, marcate de un iz gros de naționalism demagogic, în condițiile în care exporturile Ungariei sunt echivalente 91% din PIB (în cazul României proporția e de 43%), iar o mare parte dintre acestea se îndreaptă către piața comunitară. 

   E clar că, dacă analizăm România și Ungaria, țara noastră are un potențial economic mult peste vecinii noștri, plecând de la mărimea pieței interne, trecând la resursele naturale, la poziția geografică, dar cu tot acest potențial, politica guvernelor noastre ce s-au succedat în ultima sută de ani nu a reușit să ne ridice la nivelul de productivitate înregistrat de vecinii noștri. Vorbind pe datele provizorii ale Eurostat din prezent, putem spune că am reușit. E posibil ca pe parcursul anului, pe măsură ce datele de anul trecut se actualizează, să avem parte de alte cifre, dar deocamdată discutăm pe ce e disponibil.

   Din datele Eurostat aflăm că PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în prețuri curente de la noi a ajuns anul trecut la 15,04 mii euro, cu aproape 2,5 mii de euro mai puțin decât în Ungaria (17,52 mii euro - vezi tabelul din imagine). Asta e în prețuri curente, pentru că în prețuri comparabile, PIB-ul pe cap de locuitor și de la noi și de la ei a fost anul trecut echivalent cu 77% din media UE. Dacâ vă întrebați care e mai important indicator dintre PIB-ul pe locuitor exprimat în prețuri curente și cel exprimat în prețuri comparabile? Evident că e cel în prețuri comparabile pentru că anulează diferențele de prețuri dintre state. Din acest motiv mă voi referi la datele Eurostat preponderent prin prisma PIB-ului pe locuitor la paritate.

   Tot din datele Eurostat aflăm că România e pe locul 19 sau pe 22 UE în materie de PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare standard, fiind la egalitate nu doar cu Ungaria dar și cu Portugalia. În urma noastră cu niveluri mai mici ale acestui indicator se situau Letonia (74% din media UE), Croația (73%), Grecia (68%), Slovacia (67%) și Bulgaria (59% - vezi tabelul din imagine). În fruntea topului erau Luxemburg (261%), Irlanda (234%), Danemarca(136%), Olanda (130%) și Austria (125%).

   Trebuie precizat faptul că PIB-ul la paritate e un indicator ce nu oferă decât parțial o imagine a calității vieții. Nu încape niciun dubiu că state din urma noastră la acest indicator au o calitate a vieții populației și o redistribire a veniturilor către populație superioară nouă, dar această realitate ține numai de noi să o schimbăm, iar nivelul productivității per capita e un bun punct de pornire spre o redistribuire mai echitabilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu