Social Icons

joi, 22 octombrie 2020

Cum arată topul județelor după salariații din IT

 
Topul județelor în 2019 după salariații din IT
   La finalul anului 2019, conform datelor INS, efectivul de salariați din sectorul IT reprezenta 2,1% din efectivul total al salariaților din economie (115,3 mii din 5,48 milioane). Datele de la finalul anului trecut, ne arată că efectivul salariaților din IT a înregistrat o creștere de aproape 12% față de sfârșitul lui 2018 și 24% față sfârșitul anului 2017. 
   Trebuie precizat faptul că partea de IT reprezenta la finalul anului trecut aproape 55% din efectivul de salriați din tot sectorul de IT&C (115,3 din 210,3 mii -  vezi tabelul din imagine). Pe lângă IT (activități de servicii în tehnologia informației și activități de servicii informatice), în IT&C mai intră și activitățile de telecomunicații, activități de editare și activități de producție cinematografică, programe de televiziune, înregistrări audio, editare muzicală și de difuzare și transmitere de programe. Deci, când vobim de IT&C includem și aceste activități economice, totuși, partea de IT reprezintă cea mai mare componentă a acestui sector.

   Care erau județele cu cei mai mulți salariați în sectorul IT la finalul anului trecut?

     Principalul centru IT al țării, dacă e să ne luăm după numărul de salariați (47,67 mii, adică peste 41% din efectivul de salariați de la nivel național), e capitala, conform datelor INS de la finalul anului trecut. 
   Pe locul doi după numărul de salariați din IT se află județul Cluj, cu un efectiv de salariați la finalul anului trecut de 17,98 mii (15,6% din totalul salariaților IT). 
   Podiumul e completat de județul Timiș, cu un efectiv al salariaților la finalul lui 2019 de 11,24 mii (9,7% din total - vezi tabelul din imagine).

   Pe locul patru, la mică distanță de Timiș, se află județul Iași, efectivul de salariați IT de la finalul anului trecut a ajuns la cifra de 11,08 mii.
   La mare distanță de primele patru locuri se află județele Brașov (4,68 mii), Ilfov (3,14 mii), Sibiu (2,1 mii) și Dolj (2,05 mii - vezi tabelul din imagine). Restul județelor aveau la finalul anului trecut efective ale salariaților din IT situate sub pragul de 2 mii.

   Evoluția între 2017 și 2019 ne arată că în fruntea topului județelor după efectivele de salariați din IT cea mai mare creștere a înregistrat-o județul Iași (65% avans). Cel mai probabil, anul acesta, acest județ va depăși Timișul și se ve apropia de Cluj. Atât Clujul (17%), cât și Timișul (22%), au avut avansuri ale efectivelor de salariați din IT mai mici decât  cele înregistrate în județul Iași (65%) și București (27%) între anii 2017 și 2019. Poziția capitalei e puțin probabil să fie amenințatâ în urmărorii ani, dacă ținem cont de distanța ce o separă de restul județelor (vezi tabelul din imagine).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu