Social Icons

luni, 12 februarie 2018

După ce a făcut praf salarizarea din România, Olguța și-a ales o nouă țintă - pensionarii

Olguța se ia de pensionari
   Olguța Vasilescu, personaj ce riscă să bată recordul lui Boc în materie de antipatie populară, se apucă de reformarea sistemului public de pensii. Țineți-vă bine! Peste un an sau doi, când va termina cu reforma pensiilor, e foarte probabil ca pensionarii să vină cu bani de acasă pentru a-și completa pensiile. 

   Deja ex-PRM-ista a enunțat un prim principiu după care se va ghida în reformarea sistemului de pensii - transformarea pensionarilor cu stadiu incomplet de cotizare în asistați social. Deocamdată limita se oprește la un orizont de cotizare mai mic de zece ani, dar nu-i nimic bătut în cuie, iar limita poate urca mai ceva ca scorul PSD-ului în sondajele lui Marius Pieleanu (cred că acum, după dezastrul din salarizare, Pieleanu ne spune că PSD-ul a sărit de 99% în intenția de vot).

    România avea în trimestrul III din 2017, conform datelor INS, un număr mediu de 5,22 milioane de pensionari, din care 370 de mii erau pensionari agricultori. Pensia medie lunară era de 1.106 lei pentru pensionarii de asigurări sociale și de 440 lei pentru pensionarii agricultori. Aproape 1,04 milioane din cele 5,22 milioane de pensionari aveau stadiul incomplet de cotizare. Deci aceștia constituie noua țintă aleasă de Olguța și gândirea ei reformistă. Ea a zis ceva de stadiul de cotizare mai mic de zece ani, dar dacă s-a luat de cei cu stadiul incomplet de cotizare, e clar că stadiul de cotizare e o variabilă ce poate fi modificat oricând.

   Să mergem mai departe cu datele. Datele din luna decembrie 2017 ale Casei Naționale de Pensii Publice ne mai arată că există peste 929 de mii de pensionari de asigurări sociale cu pensia mai mică de 500 lei, deci sub pensia minimă (520 lei lunar). Aceste pensii sunt completate până la nivelul pensiei minime prin viramente de la buget. Deci, chiar dacă cineva are o pensie de 400 lei, el primește 520 prin suplimentarea cu 120 lei de la bugetul de stat. Aștia sunt beneficiari de pensie minim garantată și, de asemenea, se încadrează în targhetul Olguței.

   Olguța vrea să treacă în rândul asistaților social între câteva sute de mii și un milion de pensionari care nu aveau stagiul complet de cotizare. S-a oprit la nivelul de cotizare de sub zece ani, dar varianta finală poate să fie și de 20 sau 30 de ani pentru condiții normale de muncă. În felul acesta, PSD-ul poate lega de bugetul de stat, adică de punga guvernului, aproape un milion de persoane. 
   Pensia, conform deciziei CCR din 25 iunie 2010, este inerentă și indisolubil legată de calitatea de pensionar. În momentul în care nu mai ești pensionar, ci asistat social, pentru că așa vor mușchii lui Olguța, iar pensia îți devine ajutor social, ești o frunză în bătaia vântului. Orice adiere prin veniturile bugetare îți poate scutura serios, dacă nu chiar tăia cu totul, ajutorul social, care, până mai ieri era pensie. 

   În ultimii ani, PSD-ul vrea să-și asume o nouă identitate, renunțând la orice aparență de partid de stânga. Măsurile neo-liberale din ultimul timp, neexperimentate de vreo țară din lumea civilizată, vor avea consecințe mulți ani de acum înainte. 
   În virtutea unui program de guvernare, cu măsuri economice ticluite de un personaj ca Darius Vâlcov, a cărui gândire primitivă despre economie și acumulare de avere e demnă de începutul de secol XIX, PSD-ul dă peste cap toată economia românească, punând în pericol veniturile unor categorii sociale întregi pentru mulți ani de acum înainte. Vom ajunge în situația ridicolă în care promisiunea de revenire la situația existentă înaintea aplicării programului de guvernare conceput de Dragnea și Vâlcov și aplicat de Olguța va putea putea fi o carte câștigătoare pentru partidele din opoziție. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu